Jeroen Post | Saturday 31 Dec 2022, 13:13

Ook in 2022 hebben wij een flinke stapel games gespeeld, lees hier wat wij van het gamejaar 2022 vonden!

In 2022 is er weer van alles gebeurd op gamegebied, en wij van Xboxworld hebben het hele jaar door allerlei games gespeeld. Allemaal voor jullie! Nou, ok, ook een klein beetje voor onszelf ;-) Wat vonden jullie zelf van de games die jullie het afgelopen jaar speelden? Dat horen we graag in een reactie. 

Casper Egas

3. NBA 2K23 (multiplatform)

Elk jaar hetzelfde? Misschien een beetje, maar dit jaar kwam 2K met een erg sterke versie. Het is ook al jaren het spel waarin ik elk jaar het meeste tijd stop. Dat is niet voor niets. De koning van de sportspellen blijft wat mij betreft NBA 2K. De graphics zijn fantastisch, de gameplay is zeer diepgaand en dit keer is het spel ook een stuk minder frustrerend. Er is genoeg te doen om tientallen uren, zo niet honderden uren zoet te zijn.


2. WRC Generations (multiplatform)

De laatste keer aan de slag met de weinig originele, maar zeer sterke rally games van Kylotonn. Ook al is deze Generations geen grote sprong sinds het vorige deel, is het wel een lofzang op de rallysport en is het een prachtig afscheid van de ontwikkelaar. Als je interesse hebt in de sport en nog geen recente WRC game hebt, dan is dit de meest complete en beste versie om te halen. Vooral de lange proeven zijn echt een traktatie. Je zit de hele tijd op het puntje van je stoel.


1. Triangle Strategy (Switch)

Ik speel eigenlijk zelden meer op mijn Switch. Het wordt zo langzaam tijd om hem in te ruilen voor iets nieuws denk ik zo. Met de wat vreemd genaamde Triangle Strategy was hij echter weer even helemaal terug. Een van mijn favoriete games ooit is Shining Force 3 op de SEGA Saturn en dit spel heeft daar echt wel wat van weg. Een turn-based strategy game met de graphics van Octopath Traveler? Ja graag! Het verhaal is soms wel erg langdradig, maar in elk geval heb je er zelf controle over. Een dikke aanrader!

Meest teleurstellend: Dakar Desert Rally (multiplatform)

Zoals je kunt zien aan WRC Generations ben ik wel in voor een goed stukje rallyen. De nadruk ligt dan wel op goed, want met Dakar Desert Rally verdween de zin als sneeuw voor de zon. Wat een baggerspel bleek dit te zijn, met zijn saaie races, slechte besturing en een gebrek aan Dakar-gevoel. Er zit niets anders op dan dit spel onder een enorme berg zand te begraven.

Triangle Strategy

Dorian de la Fosse

3. Neon White (Switch/PC)

Neon White kwam als een verrassing in 2022. Deze first person platformer met shooter elementen draait om het zo snel mogelijk uitspelen van de vele stressvolle levels om zo de competitie aan te gaan met spelers wereldwijd. “Speedrunner – The Game” zeg maar. Tel daar de heerlijk sfeervolle anime-achtige graphics bij op en je hebt een winnende formule. Ondanks de vreemde dialogen tussen de personages die dienen als verhaal is het spel heerlijk simpel om te leren, maar verdomd moeilijk om onder de knie te krijgen.

2. God of War Ragnarök (Playstation 5)

Wat kan ik hier over zeggen wat al niet gezegd is? Winnaar van maar liefst zes prijzen bij de Game Awards en epische afsluiter van het Noorse hoofdstuk van de bekendste God van Oorlog. Toegegeven, het verhaal is niet zo sterk als in het vorige deel, maar de grafische pracht en praal maakt veel goed. En het is natuurlijk weer heerlijk gewelddadig, zoals we gewend zijn van Kratos.

1. Elden Ring (Xbox Series X|S, Playstation 5, PC)

Hoe kan het ook anders? De grote winnaar bij de Game Awards en verreweg mijn favoriete game van het jaar. Dark Souls in een open wereld leek een bijzondere keuze, maar het pakt enorm goed uit. From Software creëerde een grootse wereld, samen met auteur R.R. Martin, en bracht ons uren na uren aan speelplezier en geestelijke marteling. Op grafisch vlak is het niet de mooiste game die uit is gebracht dit jaar, maar de gameplay is ongeëvenaard. Na dit succes mogen de mensen bij From Software even wegstappen bij het Middeleeuwse dark fantasy geweld om ons te voorzien van Armored Core 6.

Flop: Babylon’s Fall (Playstation 5)

2022 staat niet alleen in het teken van goede games. We hebben een grote hoeveelheid aan troep gezien dit jaar op vrijwel elk platform. Maar Babylon’s Fall spande bij mij de kroon, en ik heb ook Crossfire X gespeeld. Waarom Babylon’s Fall (maar net) boven Crossfire X eindigde? Omdat laatstgenoemde game nog een degelijke multiplayer ervaring heeft die gelukkig helemaal los staat van het verhaal dat eerder dit jaar uit kwam. Babylon’s Fall heeft geen excuus. Een samenwerking tussen Square Enix en Platinum Games en dan is dit het resultaat? Een nietszeggend verhaal, bijzonder oninteressante wereld en een gefaald live service-experiment maken dit een ware flop. Zelfs de gameplay kan dit stuk vuil niet redden.

Elden Ring

Joeri Tits

3. Call of Duty: Modern Warfare II (multiplatform)

Heel erg lang getwijfeld om alweer een Call of Duty-game in mijn jaarlijks lijstje te zetten, maar puur qua speluren kan ik deze niet ontwijken. FIFA 22, Tunic, A Plague Tale: Requiem, Overwatch 2 of zelfs Saints Row hadden hier ook kunnen staan, maar om altijd een andere reden kies ik toch voor Modern Warfare II. Qua uren plezier met mijn vrienden blijft deze ongeëvenaard dit jaar.

2. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (multiplatform)

Pas ontdekt via de Game Pass, maar ik heb er mij enorm mee vermaakt. Vroeger vond ik de LEGO-games wel leuk, maar met de overdaad dat de games op een bepaald moment verschenen, ben ik afgehaakt. De ontwikkelaar heeft de tijd genomen om wat kleine nieuwigheden toe te voegen en in combinatie met Star Wars pakt dit goed uit!

1. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge (multiplatform)

Deze trip naar vroeger heeft me aangenaam verrast. Speelt vlot, is leuk in co-op en daarenboven brengt het veel herinneringen terug aan de oude SNES-games de serie. Daarenboven ook nog eens te spelen via Game Pass, wat altijd leuk meegenomen is!

Flop: Saints Row/Overwatch 2 (multiplatform)

De game gaf me bovengemiddeld plezier, maar werd naar het einde toe te eentonig qua gameplay. Bovendien waren er net iets te veel foutjes. Echter was het een ideaal jaar geweest voor een leuke GTA-achtige open-wereldgame. Ook Overwatch 2 gaf me gemengde gevoelens. Ik heb de reeks herontdekt dit jaar, maar het free-to-play-systeem zorgt voor gemengde gevoelens. Het probleem is vooral dat je hierdoor met een game zit die nog niet helemaal af lijkt te zijn.

Turtles: Shredder's Revenge

Jeroen Post

3. Horizon: Forbidden West (PlayStation 4)

Ik zat begin van het jaar al helemaal klaar om het nieuwe deel van deze franchise te spelen. Zero Dawn was namelijk één van mijn favoriete spellen op de PS4. Nu klagen veel mensen dat het vervolg, Forbidden West, wel heel veel lijkt op de eerste. Maar zelf vind ik dat geen enkel probleem. Als het spel verder geen fouten maakt, en dat doet het niet, en als ik er veel plezier mee hebt is dat het belangrijkste. Volgend jaar komt de DLC uit, en een VR-versie. Ik kan niet wachten!

2. The Quarry (multiplatform)

Ik heb een zwak voor horrorspellen, en de spellen van Supermassive doen het op dat vlak echt heel goed voor mij. Een groot interactief verhaal in plaats van alles neerhakken dat je ziet. The Quarry is vergelijkbaar met Until Dawn en de Dark Pictures-reeks van dezelfde ontwikkelaar. Het is vooral ook de setting die het voor me deed met deze game, want ik heb ook een zwak voor de Friday the 13th-films. En laat The Quarry nu net spelen op een zomerkamp met een aantal nietsvermoedende kampbegeleiders.

1. Kirby en de Vergeten Wereld (Switch)

Jazeker, een Nintendo Switch-game op nummer 1! Ik wordt altijd zo ontzettend blij van veel van de vrolijke spellen die Nintendo maakt, en ik speel de Kirby-games al jaren met veel plezier. Een soort van open wereld, paste dat wel bij onze vrolijke roze vriend? Ja, absoluut. Deze nieuwe opzet, waarin je ook allerlei leuke over-the-top items kan vinden, werkt echt heel goed. Wie wil er nu niet in een snelle auto of een blikjesautomaat veranderen? Een absolute aanrader als je iets hebt met Nintendo en platformspellen.

Grootste teleurstelling: LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (multiplatform)

Ik ben een groot fan van Star Wars, en ik heb de meeste LEGO games ook uitgespeeld. De verhalen uit de eerste serie films hebben we nu al een paar keer gezien, de hub-wereld is niet leuk en de levels op zich waren eigenlijk veel te kort. Ik zou deze alleen een keer doorspelen als je verstokt fan bent van één van de franchises.

Kirby

Tim Colman

Algemeen vond ik 2022 geen topper qua gamejaar, en zeker niet voor Xbox. Heel wat uitgestelde titels en vrijwel geen Xbox exclusives. Op basis van m’n Top 3 lijkt het alsof ik enkel PS5 speelde, maar ik klopte ook best wat uren op m’n Xbox, vooral nog Forza Horizon 5 uit 2021 en de nieuwe F1 22. Daarnaast nam ik ook de tijd om kleinere releases te spelen via Game Pass, onder andere Tunic en As Dusk Falls. Alleen sprong er qua Xbox niet echt iets uit.

3. God of War Ragnarök (PS5/PS4)

Tour de force, die tweede God of War. Ik had in mei nog eens de tijd genomen om het eerste deel te herspelen, kwestie van klaar te zijn voor Ragnarok. Het verhaal holt gewoon met een vaart verder en naast de sterke cast uit deel 1 genieten we nu ook van fantastische vertolkingen van Odin, Thor & Heimdall. Het verhaal trok me onmiddellijk mee en de verandering die Kratos meemaakt van deel één naar het einde van deel twee is volgens mij ongezien in een videogame.

2. Last of Us Part 1 (remaster op PS5)

Was dit wel nodig? De game is met moeite tien jaar oud en zit al aan z’n tweede herwerking na een prima remaster. Het antwoord voor mij is ja. Ik was weggeblazen door Last of Us en vond deel twee op vele vlakken sterker met de nadruk op andere accenten. Ik had nog niet de tijd (of de moed) gevonden om het eerste deel te herspelen en deze remake was het ideale excuus. Visueel indrukwekkend, nu met extra quality of life elementen, en het ongelooflijke verhaal boet niet in na tien jaar.

1. Gran Turismo 7 (PS5/PS4)

GT7 kan ik nog best samenvatten als een racesim die niet vergeet om ook een videogame te zijn. Als we even de immens dure legendary auto’s en vreemde microtransacties buiten beschouwing te laten biedt GT7 een immens wagenpark en circuits (zowel fictieve als echte) over heel de wereld. Net zoals al die andere hoor ik je denken, maar waar GT7 in uitblinkt is de focus op fun: leuke challenges, sterke afwisseling in type wagens, disciplines en type circuits en dat allemaal verpakt in een heel leuke carrièremodus die perfect de balans vindt tussen vooruitgang en uitdaging. Grote kans dat Gran Turismo 7 ook volgend jaar nog eens meedoet voor een plaatsje m’n eindlijst. 

Misser: God of War Ragnarök (PS4/PS5)

Mag raar klinken, maar ik had hier en daar wel wat moeite om door God of War: Ragnarok te spelen. Het spel legt het pad om te volgen er wel heel dik op met overal aanwijzingen en hulp om je het als speler gemakkelijk te maken. Je krijgt vaak niet de tijd om de omgeving even te bekijken om te zien hoe je een puzzel gaat oplossen. Telkens op het moment dat je de oplossing bijna vindt, krijg je het antwoord aangeboden door je reisgezel. Beetje dubbel gevoel dus bij de laatste tocht van Kratos.

Gran Turismo 7

Dit waren onze favoriete games van het afgelopen jaar, met een kleine misser of tegenvaller erbij. Onze interesses lopen aardig uiteen zoals je aan de lijsten kan zien! Welke spellen speelden jullie het afgelopen jaar het liefst? Praat mee, of discussieer wat je in het artikel hebt gelezen, met een reactie hieronder. Fijne jaarwisseling, en een gezond 2023!

Reacties

Login of registreer om te reageren.