Joeri Tits | Sunday 23 Oct 2022, 0:15

Q.U.B.E. bestaat tien jaar, en dat verdient een verse release. Of niet?

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Verbeterde graphics
  • Extra level en gameplay
  • Leuk concept
  • Verhaal komt wat minder tot zijn recht
  • Begint wat te gemakkelijk

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Hiep hiep hoera! Q.U.B.E. bestaat 10 jaar. Ontwikkelaar Toxic Games heeft het puzzelspel daarom onder handen gekomen en bracht een verjaardagseditie uit. Ik heb voor jullie uitgezocht waaraan men gepuzzeld heeft in deze Q.U.B.E. 10th Anniversary Edition.

REVIEW

10 jaar geleden...

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het originele spel nooit gespeeld heb, waardoor het voor mij moeilijk is om te vergelijken met de originele versie. Ik ben wel fan van het puzzelgenre en eigenlijk vooral in first-person vind ik dat het wat extra brengt. Je krijgt al snel een Escape Room-gevoel en voor mij is deze hype nog niet gaan liggen. Het was dan ook straf dat ik dat gevoel kreeg van een game dat al 10 jaar oud is, terwijl ik waarschijnlijk 10 jaar geleden nog geen enkele room in het echt gespeeld had. Deze remake is dus een nieuwe versie van de 10 jaar oude indiegame, die ontwikkeld werd door Toxic Game. Deze game kwam tevens tot stand met de hulp van Indie Fund, een organisatie die hielp met financiële ondersteuning. Q.U.B.E. was het eerste spel dat uitgebracht werd door middel van dit fonds.

Spelen met blokken

Q.U.B.E. is dus een puzzelgame in first-person-perspectief waarin je rondloopt in een wereld die gebouwd werd door veel kubussen. Echter zijn er in deze wereld ook gekleurde blokken. Deze gekleurde blokken heb je nodig om je een weg te banen in deze omgeving. De blokken hebben verschillende kleuren en hierdoor ook verschillende functies. Zo creëert geel een trap en kan je blauw gebruiken om verder te springen. Groen daarentegen is een 'los' blok die je met behulp van de andere blokken met functies op de juiste plek moet krijgen om je van dienst te kunnen zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een rood blok, die kan dienen als balk of podium door hem te bewegen. De gameplay is simpel en doet wat het moet. Alleen was het soms moeilijk om, vooral als je het blauwe blok gebruikte, nét de juiste positie in te nemen, waardoor je soms de juiste oplossing nog een keertje moet kiezen. Op zich had dit ook zijn charme, maar bij moeilijkere en daardoor langere puzzels, kon dit wel een seconde of twee frustreren.

Flinke toevoeging

Het spel kent oorspronkelijk zeven hoofdstukken. Ik vond het spel eigenlijk best kort; zeker omdat de eerste hoofdstukken erg gemakkelijke puzzels bevatten. Dit is logisch, want je moet het concept leren begrijpen en gebruiken, maar dit was zeker niet het leukste deel van het spel. Na drie uur had ik het al uitgespeeld en voelde ik me eigenlijk nog niet voldaan. Gelukkig is er voor deze editie nog een achtste hoofdstuk eraan toegevoegd. Terwijl de andere hoofdstukken best kort zijn, zorgt dit extraatje voor enkele uren bijkomend speelplezier. Het verhaal vind ik er minder wel bij varen, maar dit is maar een detail, want daar draait het spel niet echt om. Ook het feit dat dit laatste level een totaal ander soort puzzels presenteert is aan de ene kant vreemd, maar zorgt wel ervoor dat ik met een tevreden gevoel het game kon uitspelen.

Grafisch was ik tevreden met wat ik zag. De puzzels zijn mooi vormgegeven met, voor dit genre, voldoende oog voor detail. Ik heb uit nieuwsgierigheid even opgezocht hoe het spel er 10 jaar geleden
uitzag, en het bleek dat ook op dit vlak gigantische stappen zijn gezet.

Conclusie

Het is een gelukkige verjaardag geworden voor Q.U.B.E. De ontwikkelaar heeft zowel op kwantitatief vlak als op kwalitatief vlak vooruitgang geboekt. De puzzels staken sowieso al goed in elkaar. Toch zorgt vooral het (grote) extra level en de grafische upgrade voor voldoening. Het zorgt voor voldoende speeltijd en uitdaging; iets wat ik misschien met de oorspronkelijke versie wat gemist zou hebben. Q.U.B.E. 10th Anniversary Edition toont hoe verjaardagsfeestjes moeten zijn!

Reacties

Login of registreer om te reageren.