Casper Egas | Monday 30 Aug 2021, 1:43

Race naar de finish met snelle motoren in RiMS Racing!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Vrij toegankelijk motorracen
  • Uitgebreide carrière
  • Sleutelen aan de motor
  • Prima besturing
  • Audiovisueel niet top
  • Buiten de carrière weinig te doen
  • Wat gemakkelijke A.I.
  • Belachelijke DLC

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series, en een specifieke versie voor Xbox One.

Aah, motorracen, het lijkt wel alsof ik de laatste tijd de motorenexpert van Xboxworld ben geworden. Vaak intens en uitdagend maar zeker niet zo toegankelijk als racen met auto’s. RiMS Racing probeert dat te veranderen en biedt een meer toegankelijke motorrace-ervaring, zonder dat het echt een arcade-achtig spel is geworden. Een andere troef is de aandacht voor de motoren zelf, want je kunt ze letterlijk helemaal uit elkaar halen: ideaal voor de echte liefhebbers!

REVIEW

De engine van de WRC-reeks

Voor RiMS Racing is de engine gebruikt van de toffe WRC-reeks, eveneens uitgegeven door Nacon. Voor een liefhebber van die franchise is dat meteen merkbaar aan het gevoel en de stijl die het spel met zich meedraagt. Ook de balans tussen toegankelijkheid en simulatie is hier vergelijkbaar, en bijzonder geslaagd. Je kunt gaan voor een makkelijke, gemiddelde of realistische besturing. De eerste optie is voor iedere beginner goed te behappen, al blijft motorracen voor echte nieuwelingen wel even wennen. De realistische modus is misschien wel leuker, omdat het echt een uitdaging is om op de motor te blijven en het gevoel erg goed is. Wat je ook kiest, de besturing blijft erg verzorgd en spannend.

De engine heeft echter niet alleen maar voordelen. Zo zijn de omgevingen en de motoren op het eerste gezicht best mooi, maar blijft het niet overeind bij een betere inspectie. De resolutie van het spel is wel hoog, maar de texturen zijn van een veel lager niveau. Juist bij een spel dat de onderdelen van de motoren centraal stelt, is het lelijk om deze dan steeds van dichtbij in beeld te hebben in al hun wazige glorie. Ook de omgevingen hebben problemen, vooral doordat er sprake is van zeer lelijke pop-up. De illusie blijft zo niet overeind; het oogt niet als een spel dat de nieuwe Xbox Series X eer aan doet. Hebben we hier een nieuwe console voor gekocht?

Het snelheidsgevoel is gelukkig wel goed. Deze zorgt ervoor dat het spektakel van het racen overtuigend is. Als ik het echter vergelijk met het oprecht enge gevoel dat je krijgt in TT Isle of Man 2, dan is ook hier RiMS niet helemaal top. Volgens mij ligt dat vooral aan de audio. De motoren klinken niet bruut genoeg en je hoort bijna geen geluiden van de omgeving. Geen rijwind, nauwelijks andere motoren, dat is echt zonde. De muziek is overigens helemaal een drama. Erg lelijke elektronische muziek speelt hard tijdens de races en de muziek in de menu’s is zeer monotoon en akelig. Gelukkig kan het volume van de muziek ook op nul.

De garage in

Het klinkt misschien nu alsof RiMS het eindcijfer niet waard is, maar gelukkig is het spel vooral leuk om te spelen en heeft het een uitgebreide carrièremodus. Deze carrière is ook de hoofdmoot van het spel, want daarbuiten is er weinig noemenswaardigs te beleven: het is mogelijk om online te racen (het is wel erg rustig), je kunt aan online uitdagingen deelnemen en je kunt losse races rijden, al dan niet met een gedeeld scherm. Er is vreemd genoeg geen gewone kampioenschapsmodus aanwezig.

Begin dus vooral met de carrière. Welke besturingsmoeilijkheid je ook gekozen hebt, als je een beetje spannend wil racen zet je de AI in elk geval op de hoogste professionele modus, want anders is de uitdaging ver te zoeken. Daarna kun je een motor van een van de bekende fabrikanten kiezen. Er is een goede selectie aan moderne motoren beschikbaar. Heel erg jammer is wel dat er dure DLC beschikbaar is voor extra onderdelen en dergelijke. Vreselijk, dit soort hebberige praktijken, net alsof de gevraagde 65 euro niet genoeg is. Je kunt ook gaan voor de ultieme editie, als je geld over de balk wilt smijten.

De carrière bestaat uit maar liefst zeventig evenementen per seizoen! Zo zijn er losse races, testevenementen, duels en kampioenschappen. Soms kun je kiezen voor welke optie je gaat, maar meestal krijg je iets aangeboden. Voordat je iets kiest is het echter slim om de garage te verkennen. Je kunt je team hier verder ontwikkelen en esthetische opties kiezen, maar vooral zul je er moeten sleutelen aan je motor. Je kunt alle onderdelen van de motor uit elkaar schroeven en er nieuwe onderdelen voor terugplaatsen. Zo kun je alles naar wens aanpassen, maar vooral zal je beschadigde onderdelen moeten vervangen. Je ziet heel tof de schade op de componenten en het is echt bijzonder om te zien hoe alles uit elkaar kan. Dit doe je door een reeks knoppencombinaties in te drukken en rondjes te draaien met de stick om de schroeven aan te draaien of juist te verwijderen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op al het gesleutel, maar je moet het zien als de charme en het unieke element van dit spel. Let wel op, want als je als een bezetene gaat racen, dan gaat alles stuk en zal alles moeten worden vervangen! Daar hangt ook een stevig prijskaartje aan vast.

Blijft het lang leuk?

Er zijn negen circuits beschikbaar, waarvan een groot deel erg bekend is, maar ook met een aantal wat meer obscure verrassingen. Bekende banen zijn bijvoorbeeld Silverstone, Suzuka en Zolder. Naast de circuits zijn er nog vijf point-to-point races in de natuur te kiezen. Deze zijn spectaculair en doen wat denken aan Isle of Man TT, maar halen niet hetzelfde niveau. Er komen ook nog meer circuits beschikbaar als (betaalde) DLC.

Omdat de carrière en de circuits afwisselend en tof zijn, blijft het spel geruime tijd leuk om te spelen. De uitdaging van de tegenstanders is helaas niet erg groot, want de AI biedt zelfs op Pro niet veel tegenstand. De uitdaging bestaat dus vooral uit het besturen van de motor en het neerzetten van steeds snellere tijden. Vreemd is dat het keer op keer regent. Dit vergroot natuurlijk de moeilijkheidsgraad en het effect is mooi gedaan, maar erg realistisch is het niet om met een motor te gaan scheuren in een stortbui. Ik heb niet alle zeventig evenementen doorgespeeld, dus misschien dat de carrière later nog wel moeilijker wordt.

Conclusie

Er is genoeg aan te merken op RiMS Racing, maar het spel is simpelweg leuk om te spelen en toegankelijker dan menig ander motorracespel. De carrière, en dan vooral het sleutelen aan de motoren, is bijzonder, waardoor het spel verfrissend genoeg is voor een aankoop. Ook de besturing en de selectie van banen is prima te noemen. Helaas is het spel audiovisueel niet van de bovenste plank.

Reacties

Login of registreer om te reageren.