Casper Egas | Tuesday 29 Oct 2019, 11:00

Interesse in een knokspel waarin je met een stel stoere dames de vloer aanveegt met allerlei gespuis?

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Heel stijlvol
  • Veel te doen
  • Grappig
  • Vecht niet top
  • Backtracken

Gespeeld op Xbox One X

Soms realiseer ik hoe mooi deze tijd is voor gamers. Nog nooit kwamen er zoveel spellen uit in elk genre dat je maar kan bedenken. Het is ook geen uitzondering meer dat oude franchises na vele jaren toch nog een remaster of vervolg krijgen. Daarnaast zijn er zelfs mini consoles, zoals de recent verschenen (geweldige) Mega Drive Mini. Een van mijn favoriete spellen aller tijde, Streets of Rage 2, staat daar zelfs op. Een tijd lang waren dit soort scrolling beat ‘em ups helemaal uit de mode, maar recent verschijnen er weer steeds meer (van wisselende kwaliteit). Dit najaar zal er zelfs een nieuwe deel in de Streets of Rage-serie verschijnen. 

REVIEW

Begin jaren negentig was Streets of Rage misschien de beste beat ‘em up op de markt, maar er was zoveel meer. Een van de andere bekende series was Kunio-kun, van de mensen achter Double Dragon en Renegade. Het bekendste deel van de serie is misschien wel Street Gangs op de NES, dat in Amerika River City Ransom heette. Deze serie heeft later nog vele vervolgen gezien, maar is nu na langere tijd terug met River City Girls, een spel van de hand van WayForward (Shantae) en Arc System Works (Guilty Gear, Double Dragon IV). Genoeg talent in huis dus om een uitstekende moderne beat ‘em te maken. Maar waarom ben ik dan toch niet razend enthousiast?

Gekidnapte vriendjes!?

In River City Girls speel je als twee Japanse middelbare scholieren die hun vriendjes moeten terugvinden. In tegenstelling tot het cliché, zijn het namelijk dit keer de jongens die zijn gekidnapt en zijn het de meiden die iedereen in elkaar gaan rammen om ze te redden. Het verhaal wordt verteld op drie verschillende manieren: als een soort strip, door middel van gesprekken tijdens het spel zelf en met gelikte filmpjes. De stijl is prachtig en de stemmen zijn goed ingesproken. Het verhaal is allesbehalve serieus en regelmatig grappig.

De stijl tijdens het spel blijft ook mooi overeind. Er is gekozen voor pixel art, maar dan wel van een hoog niveau. Het is duidelijk geen manier om lekker makkelijk een spel te maken, maar een bewuste stilistische keuze. De stijl wordt enorm versterk door de erg aanwezige, maar zeer toffe soundtrack. Ik ben persoonlijk wel een fan van muziek met lyrics in dergelijke games en dat is hier niet anders. Het spel wordt echt leuker door de complete presentatie.

 

De hele stad in elkaar meppen

Zoals het een echte scrolling beat ‘em up betaamt moet je het in River City Girls opnemen tegen hordes tegenstanders. In dit spel zijn echter geen vaste levels te vinden, maar is er gekozen voor een min of meer open tweedimensionale wereld. Dit geeft misschien wat meer diepgang, doordat je regelmatig naar verschillende plekken terug moet, steeds meer locaties kunt openen en ook winkels kunt bezoeken, maar uiteindelijk vind ik het afbreuk doen aan de ervaring. Ik had liever een vast aantal, meer gelikte levels gezien, in plaats van steeds weer te moeten backtracken.

Vaak ren je gemakkelijk langs alle tegenstanders naar de locatie waar je heen moet, maar af en toe wordt het scherm vergrendeld. Er komt dan letterlijk een ketting met slot om het beeld, die pas weggaat als je alle tegenstanders hebt verslagen. Het loont ook om meer tegenstanders te doden, omdat je dan meer geld en ervaringspunten kan vergaren. Deze heb je zeker nodig, omdat het spel best pittig kan zijn. Als je dood gaat verlies je de helft van je geld, waardoor slordig spelen wordt afgestraft.

De tegenstanders zijn wel aardig, maar vaak wat generiek. De bazen zien er leuker uit, maar zijn dan weer niet zo leuk om tegen te vechten, omdat deze extreem veel schade kunnen incasseren. Als ik tijdens een gevecht met een baas doodging, dan was de zin om het opnieuw tegen hem op te nemen bij mij helemaal weg. Dit komt niet alleen door de lengte van het gevecht, maar ook doordat River City Girls gewoon niet zo lekker vecht. De basis van het spel had de gameplay moeten zijn. Als in een beat ‘em up het vechten niet zo veel lol oplevert, dan kun je alles nog zo mooi aankleden, echt een goed spel heb je dan niet.

Conclusie

River City Girls heeft veel flair, maar mist de ijzersterke gameplay van de klassiekers uit het genre. Hierdoor is het spelplezier niet zo groot als het had moeten zijn en wordt het spel bij vlagen zelfs saai. Ik had meer van deze gerenommeerde ontwikkelaars verwacht. Hopelijk wordt Streets of Rage 4 later dit jaar wel een succes.

Reacties

Login of registreer om te reageren.