Casper Egas | Monday 17 Aug 2020, 15:00

Een platformgame waarin je speelt met een... schedel? Check de review voor de uitleg!

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Klassiek platformspel
  • Ontspannend en uitdagend
  • Weinig inspirerend
  • Wat doelloos

Gespeeld op Xbox One X

Er zijn spellen die gelijk opvallen en je weten te verrassen. Dit hoeft niet altijd positief te zijn, want een spel kan immers ook opvallend slecht zijn. Skully is een spel dat juist niet opvalt of verrast; het is een simpel platformspel dat doet denken aan vroege 3D games op de Saturn, Nintendo 64 en PlayStation. Zo heeft het spel wel wat weg van Croc, Rayman 2 of Spyro the Dragon. Platformspellen waarbij je niet alleen levend door een driedimensionale omgeving moet komen, maar waarin je vooral heel veel moet verzamelen. Toch hebben de makers van Skully ook naar moderne spellen gekeken, want het spel heeft ook een flinke vleug Knack en een snufje Super Monkey Ball. Dat alles klinkt misschien lang niet gek, en dat is Skully ook niet.

REVIEW

The X-Files

Het is een beetje een mysterie wat het idee achter het personage Skully precies is. Je bent precies dat, een schedeltje dat rond kan rollen. In een fantasiewereld waarin twee broers en twee zussen samen een flinke ruzie hebben, word je door een van hen tot leven gewekt. Al is dat misschien wat veel gezegd, want je bent in plaats van een gewone schedel, nu een rollende en springende schedel.

Het simpele verhaal gaat over de hierboven genoemde familieruzie. Elk van de familieleden is een figuur dat gebaseerd is op een van de vier elementen. Het personage dat het element steen vertegenwoordigd is jouw ‘redder’ en probeer zijn zussen en broers zo ver te krijgen dat ze de strijdbijl begraven. Hij is echter nogal naïef en er wordt vooral heel weinig naar hem geluisterd. Misschien komt dit door de zeer matige kwaliteit van de ingesproken stemmen.

Maak een koprol!

Het rollen met een vrijwel rond voorwerp door gevaarlijke omgevingen doet denken aan Super Monkey Ball, maar in dit spel beweeg je niet het speelveld, maar bestuur je het spelfiguur zelf. Aanvankelijk is dit zo simpel dat je als ervaren gamer zowat in slaap valt. Eenvoudige sprongen, brede paden en geen enkele tegenstander. De enige uitdaging is om alle lampionvruchten te verzamelen. Waarom? Geen idee, maar je krijgt er in elk geval wat concept art en Achievements voor terug.

Gelukkig wordt het spel op den duur wel interessanter en in elk geval een stuk uitdagender. Je kunt namelijk later van gedaante wisselen als een soort Knack. Een van de gedaanten is sterk, een is snel en de laatste kan hoog springen. Hoewel dit alles weinig creatief is, maakt het de uitdaging wat groter. Je moet namelijk regelmatig bedenken welke vorm je nodig hebt en zelfs hoe je met verschillende vormen achtereen een hindernis over kunt komen. Het oproepen van de andere gedaante kan alleen bij modderpoelen. Deze dienen ook als plek om te genezen en als checkpoint.

Net niet mooi

Skully heeft mijns inziens best een aantrekkelijke vormgeving. De filmpjes zijn namaak stop-motion en de stijl van de levels zelf doet ook weer aan het spel Knack denken. Natuurlijk zijn de omgevingen gebaseerd op de hoofdpersonages en houden ze ook het thema van het betreffende element aan. Je hebt dus een omgeving met vooral stenen, met vooral water, met vooral wind (en bergen) en met vooral vuur en lava. Weinig verrassend dus weer, maar je krijgt in elk geval steeds een nieuwe uitdaging voorgeschoteld.

Het jammere is dat alles in het spel net niet mooi is. De omgevingen lijken tof, maar zijn toch wat leeg en hoekig als je er beter naar kijkt. De ontwerpen van de personages hebben wel wat schattigs, maar ook deze heb je wel eens mooier gezien. Toch zijn het vooral de texturen die beter hadden moeten zijn. Grafisch is het spel namelijk scherp en draait het erg soepel. Er is gekozen voor een realistische look, maar alle texturen missen het hyper realistische dat het spel echt mooi had kunnen maken. Alles mist net een beetje detail en definitie.

Conclusie

Voor dertig euro kan ik Skully niet warm aanbevelen. Als je een liefhebber bent van platformspellen uit de vroege 3D-tijd, dan kun je jezelf prima vermaken met deze game, maar je zult het zeker ook niet op een toplijstje zetten. Er is weinig creativiteit te vinden. Niets in het spel is uitgesproken slecht, maar ook niets is uitgesproken goed. Je krijgt een recht-toe-recht-aan platformspel dat erg eenvoudig begint en later een goede uitdaging biedt.

Reacties

Login of registreer om te reageren.