Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Echte voertuigen
  • Een nieuw land om in te rijden
  • Te veel asfalt
  • Weinig vernieuwing

Gespeeld op de Xbox One X

Vorig jaar had ik onverwacht veel plezier met Spintires: MudRunner. Nog altijd speel ik het spel zo nu en dan met mijn vriendin of alleen. Deze simulatie, waarbij je met vrachtwagens hout moet vervoeren over zeer slecht begaanbare wegen, was een verkoopsucces. Kennelijk sprak deze rustige maar toch uitdagende gameplay meer mensen aan. Vooral coöperatief is het spel echt een leuke uitdaging gebleken.

REVIEW

Wanneer een spel succes heeft kun je meestal een vervolg verwachten. In dit geval is er gekozen voor een soort DLC, die los verkrijgbaar is voor tien euro, maar ook te koop is met het basisspel inbegrepen. Deze laatste versie ligt voor een slordige veertig euro in de winkels. De uitbreiding bevat een tiental nieuwe gelicenseerde Amerikaanse wagens en twee nieuwe Amerikaanse spelomgevingen. De vraag is vooral, biedt deze uitbreiding genoeg om nieuwe mensen aan te trekken en de oude spelers weer aan het spelen te krijgen?

Minder modderige modder

In een spel als MudRunner verwacht je natuurlijk enorm veel modderwegen. In de basisversie, die zich afspeelt in ruraal Rusland, was dat dan ook in extreme mate het geval. Je was echt dolblij als je een stukje asfalt tegen kwam, zelfs als er gaten in de weg zaten. Nu is dat anders; de twee spelomgevingen van American Wilds bestaan voor een vrij groot deel uit redelijke asfaltwegen en de onverharde wegen zijn lang niet allemaal modderig. Er zijn geen compleet nieuwe wegtypes. Ik had het zelf wel leuk gevonden als er dit keer bijvoorbeeld grindwegen zouden zijn geweest.

Leuk zijn de nieuwe wagens, omdat het dit keer gaat om echt bestaande Amerikaanse voertuigen. Nou vond ik de geloofwaardige Russische oude vrachtwagens uit het origineel ook leuk, maar de typische Amerikaanse 18-wheelers zijn zeker gaaf. Je kent ze misschien wel, van die vrachtwagens met een lange neus en van die hoge uitlaatpijpen boven de cabine. Naast de vrachtwagens zijn er ook weer drie verkenningsvoertuigen beschikbaar (bijvoorbeeld de Hummer).

 

De Amerikaanse vrachtwagens hebben op een na geen all-wheel drive en zijn daardoor erg ongeschikt voor modderwegen. Het is dus maar goed ook dat de spelomgevingen veel asfalt hebben om deze vrachtwagens niet totaal nutteloos te maken. Je kunt de voertuigen overigens ook in de oude levels gebruiken, maar dat is in de meeste gevallen af te raden.

De nieuwe levels vind ik tegenvallen, omdat ze zo weinig uitdagend zijn. Het is leuk om weer eens in een ander land te rijden, maar echt veel nieuws is er niet te beleven. Geen nieuwe types ladingen, geen nieuwe beloningen, alleen nieuwe voertuigen. Vooral de tweede spelomgeving is kinderlijk makkelijk; in de novice modus kun je gewoon op asfalt heen en weer blijven rijden. Ook maakt de toevoeging van een Amerikaanse truck die wel goed in de modder kan rijden de andere traditionele trucks eigenlijk overbodig.

 

Grafisch heeft het spel vorig jaar een upgrade gekregen voor Xbox One X, waardoor het spel er veel scherper uit is gaan zien. Helaas heeft American Wilds geen grafische update meegekregen en is de camera nog net zo matig en werken de achteruitkijkspiegels nog steeds niet.

Conclusie

American Wilds is als uitbreiding voor tien euro, of als bonus bij het basisspel geen verkeerde deal. Het is voor liefhebbers met name leuk om weer even aan de slag te kunnen in nieuwe spelomgevingen met nieuwe auto’s. Helaas is er weinig uitdaging te vinden, door de grote nadruk op asfaltwegen. Hiermee is deze uitbreiding eerder een kleine stap terug, dan een verbetering.

Reacties

Login of registreer om te reageren.