Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Extra content in beide versies
  • Offline coöp is beschikbaar
  • Online wordt de game geplaagd door bugs
  • Er is weinig opgepoetst aan deze collectie

Dorian de la Fosse | Friday 26 Apr 2024, 19:35

Heb je zin in een klassieker? Lees dan hier de review!

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Een hele lange tijd geleden in een sterrenstelsel hier ver, heel ver vandaan werden er meerdere hyper moderne oorlogen uitgevochten. Als gamers en liefhebbers van de Star Wars-franchise deden wij dit het liefst in de inmiddels klassieke Star Wars Battlefront deel een en twee. Zo geliefd waren deze games dat een moderne reboot van de serie door Dice zelfs niet aan het origineel kon tippen. In dat geval blijft er natuurlijk maar een ding over: Een HD-remaster van de klassieke games maken.

REVIEW

Dit is niet de modus waar je naar zoekt

Er is in het verleden natuurlijk al genoeg gezegd over Star Wars Battlefront. Vooral het tweede deel in de serie zorgt bij menig gamer voor nostalgie. Toch kan de game met een heruitgave ook nieuwe spelers aantrekken. In zowel Star Wars Battlefront als Star Wars Battlefront 2 kan je de campagnemodus spelen. Deze modus zet een aantal grote oorlogen in het Star Wars-universum centraal, zodat jij als speler hier onderdeel van kan uitmaken. Ook nu, bijna twintig jaar na de release van het tweede deel, voelt de schaal van deze gevechten enigszins groot aan. Natuurlijk kennen we dankzij games als Battlefield 1 enorme veldslagen en de chaos die het met zich meebrengt, maar voor een oude game is het alsnog indrukwekkend.

Wie niet voor de campagne modus gaat kan er ook voor kiezen om het gevecht online aan te gaan. In theorie zou dit natuurlijk veelal hetzelfde moeten aanvoelen als de campagne of de andere offline modi, maar om bijzondere redenen lanceerde de collectie met een zeer gebrekkige online performance. Bugs, glitches, hitboxes die niet kloppen en meer teisterden de servers in de eerste dagen van de online service. Inmiddels zijn er patches geweest die het een en ander hebben verbetert, maar vooralsnog worstelt de game met zijn online modus. Laten we hopen dat dit in de nabije toekomst wordt opgelost.

Nu zijn ze met zijn tweeën!

Het is natuurlijk mooi dat je in de Star Wars Battlefront Classic Collection de beschikking krijgt over beide klassieke games. Daar komt ook nog bij dat er nieuwe maps zijn toegevoegd aan beide versies en je de beschikking krijgt over nieuwe helden, zoals Asajj Ventress, om de herspeelbaarheid nog meer te verhogen. De realiteit is echter dat Star Wars Battlefront 2 op elk vlak superieur was aan het eerste deel. De gameplay is verbeterd, de visuals zijn sterker en het is in totaal een veel prettigere ervaring. Dit is ook waar ik het gros van mijn reviewtijd heb doorgebracht. Zoals hierboven omschreven is de online service niet optimaal. Dit is voor mij echter niet heel erg, want ik was altijd gewend om de games offline te spelen met een paar vrienden op de bank. Dit recept hebben we voor deze release weer herhaald, maar dit verliep niet volledig vlekkeloos. Om onbekende redenen registreerde de game geen tweede controller. Om dit te verhelpen moesten we buiten de game om een tweede account aanmelden en daarna pas de game opstarten. Een klein puntje, maar wel belangrijk om te weten.

Het eerste dat opviel aan mijn speelsessies was de besturing. In mijn geheugen speelde de game altijd snel en soepel, maar in de realiteit, zeker met games als Call of Duty, voelde het nogal log aan. Dit is op te lossen door wat te rommelen in de instellingen, dus geen groot probleem. Wat wel even tijd kostte om aan te wennen waren de graphics van de game. In 2004 en 2005 waren het al niet de mooiste games, maar als product van die tijd viel het minder op. Nu oogt alles aan de game veroudert, tot aan de menu’s aan toe. Er is ook weinig te zien van de standaard oppoetsbeurt die een HD-Remaster met zich meebrengt. Hier wen je vanzelf aan, maar als je niet gewend bent om regelmatig terug te keren naar oudere games dan zal dit een doorn in het oog zijn.

Gebruik de kracht! Of niet.

Dan nu het beste aan de Star Wars Battlefront Classic Collection: de gameplay. Los van de technische mankementen van de online service staat de gameplay nog steeds als een huis. Je begint een spel door een kant te kiezen. Afhankelijk van de oorlog wisselen de units per zijde, maar de gameplay is merendeels gelijk. Je neemt het op tegen het vijandelijke leger en probeert zoveel mogelijk soldaten uit te schakelen. Elk team heeft een ticket count en zodra deze 0 bereikt is het game over voor het team. Je bestookt elkaar met standaard uitrustingen die variëren per unit, maar je kunt ook voertuigen gebruiken, zoals de AT-ST of AT-AT om jouw tegenstanders uit te schakelen. Het klinkt eentonig, maar het zal je verrassen hoe leuk het kan zijn. Als je geluk hebt krijg je de mogelijkheid om in de schoenen te treden van een grote (anti-)held uit het Star Wars-universum. Zo kan je gedurende het tijdperk van The Empire spelen als Darth Vader of Luke Skywalker. Dat blijft altijd leuk om te doen.


Naast de gevechten op de grond kan je ook de confrontatie in de ruimte opzoeken. In deze dogfights is het ook de bedoeling om het aantal tickets naar nul te brengen, maar hier zijn meerdere manieren voor. Zo kan je een-op-een gevechten in de ruimte aangaan, maar je kan ook het moederschip aanvallen vanaf de buitenkant, of infiltreren en vernietigen van binnenin. Ook voor deze modus geldt dat je waarschijnlijk eerst de instellingen moet aanpassen, maar dat is een kleine smet op de algehele ervaring.

Conclusie

Star Wars Battlefront Classic Collection heeft zeker zijn goede punten. Het uitvechten van oorlogen, al dan niet met vrienden op de bank, blijft leuk om te doen en een goede reden om een aantal potjes te doen. Momenteel is het online echter een pestzooi, waardoor het algehele pakket een aardige smet te pakken heeft. Daarnaast ogen beide games sterk veroudert en is de gameplay erg stroef zonder aanpassingen. Doe je deze aanpassingen wel dan valt er echter weinig aan te merken op de game en zal je er veel plezier uit kunnen halen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.