Casper Egas | Sunday 12 Jan 2020, 13:08

Samenwerken met anderen om te verbouwen; dit kan in Tools Up! op je Xbox One.

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Overcooked!-kloon
  • Leuk met anderen
  • Geslaagd klusconcept
  • Niet zo goed als Overcooked!
  • Besturing is niet fijn
  • Weinig uitdaging
  • Kan niet online

Gespeeld op Xbox One X

Overcooked! was een groot succes en het tweede deel was nog beter. En waar succes is, zijn er ook mensen die de ideeën over willen nemen. Zo ook All in! Games. Tools Up! is namelijk een echte Overcooked!-kloon. Je moet hier in alleen in tegenstelling tot de inspiratiebron niet koken, maar klussen. Tools Up! Is ook vooral bedoeld om coöperatief te spelen en samen de meest vreemde huizen te verbouwen. Helaas moet dat hier wel samen op de bank, zoals de Achievement ‘Couch Coop’ als suggereert; online samen spelen is er niet bij. Toch is dit zeker geen slechte namaak, want Tools Up! is alleszins een leuke titel.

REVIEW

Dat is nogal een klus!

Je speelt het spel met een tot vier vreemde klussers, waaronder een antropomorfe slak, koala en kameleon. De huizen waarin je moet klussen zijn eveneens niet zo gebruikelijk. Zo spookt het er soms, is alles bevroren, stromen er rivieren door de tuin en is er zelfs lava in huis te vinden. De klusjes die je moet uitvoeren zijn echter minder opzienbarend. Vloeren leggen, betegelen, muren uitbreken of opbouwen, behangen, verven en schoonmaken. Dit alles moet natuurlijk wel snel gebeuren, want anders krijg je niet de drie sterren die er te verdienen zijn.

Je hebt steeds een minimumaantal sterren nodig om verder te mogen. Totaal zijn er dertig levels, die geen van allen bijster moeilijk zijn. Ook is het jammer dat er geen extra uitdagingen zijn. Heb je het level binnen de tijd voltooid, dan krijg je de drie sterren en heb je daarmee alles wat te halen is. Er is dus geen grote replay value.

Stijlvol klussen voor vier

Grafisch is Tools Up! best mooi uitgevoerd. Het doet wederom erg denken aan Overcooked! Het niveau van het tweede deel wordt echter niet gehaald. Ook de muziek haalt het niet bij de inspiratiebron, maar is op zich prima voor een spel als dit. De deuntjes blijven in elk geval erg in je kop steken.

Het klusconcept is geslaagd voor een spel als dit. Het vraagt om samenwerking om efficiënt te kunnen werken. Samen een bank aan de kant slepen of om en om behanglijm smeren en behangen. Je krijgt steeds een blauwdruk met de gevraagde kluswerkzaamheden. Soms word je echter op het verkeerde been gezet en krijg je later gewijzigde plannen. Ook heb je vaak niet alle spullen aan het begin van een level. Beetje bij beetje wordt het aan de deur bezorgd. Zorg dus dat je op tijd de deur open doet of zorg er voor dat je wat troep voor de deur morst, zodat de bezorger op zijn muil gaat en de spullen voor de deur laat liggen.

Jammer genoeg is de besturing zelfs na uren spelen niet erg prettig te noemen. Ik bleef maar worstelen met het selecteren van de juiste voorwerpen en het lang ingedrukt moeten houden van knoppen voelt niet natuurlijk. Soms moet je A gebruiken en soms X, maar vaak is het onduidelijk wat je moet indrukken. Ook is de uitleg tussen levels vaak erg vaag. Een paar plaatjes moeten duidelijk maken hoe je bijvoorbeeld een muurtje moet metselen, maar helder werd het voor mij zelden.

Conclusie

Tools Up! is met één of meer vrienden samen op de bank een geslaagd spel. Maar echt heel uitdagend of bijzonder wordt het nooit. Als je Overcooked! 1 & 2 nog niet gespeeld hebt, dan zijn dat betere alternatieven, maar als je daar al lang en breed klaar mee bent, dan zal je waarschijnlijk ook wel lol met dit spel hebben. De besturing had wat beter gekund en online play had ik graag gezien, maar voor de gevraagde twintig euro kan je hier geen buil aan vallen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.