Jeroen Post | Monday 25 Nov 2019, 12:00

2K brengt elk jaar een WWE game uit, waarin je van Amerikaans showworstelen kan genieten. Hoe zit dat dit jaar met WWE 2K20?

Review

Rating 3/10
User rating 0/10
  • Showcase modus
  • Veel te doen
  • Hele vreemde bugs en glitches
  • Gameplay verslechterd
  • Characters zien er soms vreemd uit

Gespeeld op Xbox One X

Visual Concepts maakt al jaren deze worstelgames, samen het Yuke's. Yuke's maakt deze games al sinds 1995 en is mede verantwoordelijk voor zo'n beetje elke WWE game die op dePlayStation, Xbox of Gamecube uitkwam sinds het jaar 2000. Nu zijn we aanbeland in het jaar 2019. Yuke's maakt sinds dit jaar geen deel meer uit van de WWE-club en Visual Concepts is dus helemaal alleen verantwoordelijk voor het ontwikkelen van WWE 2K20. Hoe hebben ze het gedaan?

 

REVIEW

Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen

Het eerste wat je opvalt als je de game opstart, is de enorme hoeveelheid aan opties. Je hebt een carrièremodus waarin je zelf je worstelaars moet maken en sturen. Je maakt een mannelijke en vrouwelijke worstelaar en je begeleidt deze langs hun carrière in de WWE, van oefenruimte tot de Hall of Fame. Ook de Showcase-modus is weer aanwezig. In deze modus volg je dit jaar de verrichtingen van de Four Horsewomen - Bayley, Sasha Banks, Charlotte en Becky Lynch - die zich hebben opgewerkt van het trainingsprogramma (NXT) tot aan het hoofdevenement van Wrestlemania 35. De Tower-modus zit er ook weer in. Hierin dien je allerlei matches achter elkaar af te werken waarmee je allerlei beloningen kan verdienen.

Wil je liever losse matches spelen? Dat kan ook. Vrijwel elke variant die ooit bedacht is, zit erin. Van normale matches tot aan een Tornado Tag of één zonder regels; de mogelijkheden lijken eindeloos. Er zitten zat mogelijkheden in en vrijwel elke belangrijke worstelaar van het heden en verleden zijn ook te kiezen. Ook zijn er dit jaar DLC-pakketten waarin allerlei fantasie-matches en over-the-top designs worden aangehaald. Belangrijker echter; is het allemaal behoorlijk te besturen en hoe ziet alles eruit?

Watskebeurt?

De vraag daarop is redelijk simpel te beantwoorden: niet echt. Het is opvallend hoe de game de laatste jaren een stijgende lijn inzette, maar met 2K20 volledig ingekakt is. Veel dingen die in 2K18 en vooral 2K19 heel goed waren, zijn in 2K20 verslechterd. Het spel ziet er, over het algemeen, prima uit. De echte supersterren (Brock Lesnar en John Cena, bijvoorbeeld) zien er ook goed uit, net als hun real-life versies. Helaas zien bijna alle andere worstelaars er niet echt goed uit. Het lijkt alsof men deze worstelaars in de 'Create A Wrestler' modus heeft nagemaakt, maar er net niet bij in de buurt komt.

De gameplay is ook een paar niveau's naar beneden gegaan. Alle figuren lijken vrij houterig te lopen en het counter-systeem werkt minder goed dan in voorgaande delen. In plaats van direct blokkeren moet je alle moves counteren, wat betekent dat je ze min of meer vloeiend in een move van jezelf moet laten overvloeien. In tegenstelling tot voorgaande jaren gebruik je hiervoor de Y-knop. Als het lukt, ziet het er goed uit, maar meer dan eens in een wedstrijd werkt het gewoon niet. Je drukt de knop in, ziet zelfs een groen signaal dat hij is 'ontvangen', maar toch counter je niet. Soms zie je de Y-knop helemaal niet. Het is een systeem dat echt heel lekker kan werken als het goed in elkaar steekt zoals in WWE 2K19, maar in dit deel werkt het ineens niet meer. Erg jammer, aangezien het countersysteem een belangrijk deel van de gameplay is. Vreemd is ook dat het soms lastig is voor je worstelaar om zich goed te focussen op de tegenstander. Mis slaan, of de verkeerde kant op springen; het zal je elke wedstrijd wel gebeuren.

Nog een kleine kanttekening wat betreft de Showcase-modus; deze is qua matches en onderwerp zeker de moeite waard. Het probleem is alleen, zoals eigenlijk elk jaar, dat je in elke match vaak hele specifieke dingen moet doen. Dingen die ook gebeurden in de match zoals die in het echt plaatsvond. Het komt af en toe wat onnatuurlijk over en soms moet je een bepaalde move doen waarvan je tijdens de wedstrijd even moet opzoeken hoe dat precies werkt.

Glitchamania

Het internet stond er rondom de release van deze titel vol mee; de vreemde bugs en glitches die je tijdens het spelen tegen kan komen. Spelers die door de grond zakken, blijven vastzitten en trillen als ze in de touwen hangen; allemaal gekke situaties. Zulke bizarre dingen komen bij veel mensen voor. Bij mij persoonlijk iets minder regelmatig, maar ze zaten er wel degelijk in. Enkele voorbeelden; een scheidsrechter die al door de lucht zwevend door de ring 'liep'. Ook was er een tegenstander die mijn trapbeweging countert en dan mijn been vasthoudt. Dat is normaal, zou je zeggen, ware het niet dat dit ruim 5 minuten lang zo bleef. Ik moest de wedstrijd herstarten.

In het eerste DLC-pakket zat een match waarin mijn tegenstander uit beeld had moeten verdwijnen voor een dramatisch effect, maar hij bleef in beeld staan. Heel vreemde situaties. Deze kunnen natuurlijk in een vroege versie van de game voorkomen, maar zelfs na updates en het uitbrengen van het eerste DLC-pakket bleven deze fouten erin zitten. Ook gaan de ontwerpen van de omgevingen en characters soms behoorlijk over de top, denk aan bijvoorbeeld een demonische versie van onze eigen Aleister Black. De stijl zal sommige mensen ongetwijfeld aanspreken, persoonlijk kon ik er niet zoveel mee.

Conclusie

Voor WWE- en worstelfanaten blijft 2K20 een feest der herkenning. De arena's, old-school worstelaars en de Showcase modus zullen ze erg leuk vinden. Als je echter dieper gaat kijken naar de gameplay, het ontwerp en de fouten die hiermee gepaard zijn, moet je helaas concluderen dat WWE 2K20 de plank aardig misslaat. Ik raad 2K en Visual Concepts absoluut aan om Yuke's weer terug te halen. Ik hoop oprecht dat WWE 2K20 met updates misschien nog wat opgelapt wordt, maar anders zou ik je zeker eerder WWE 2K19 aanraden.

Reacties

Login of registreer om te reageren.