Review

Rating 4/10
User rating 0/10
  • Ziet er grappig uit
  • Als je eigen land spelen
  • Frustrerende controls
  • Geen licenties
  • Repetitief
  • Micro-transacties

Willem van Vugt | Monday 11 Jan 2016, 21:00

Voetballen! Gewoon in 2D met kleurrijke poppetjes, kan dat nog leuk zijn? Check de review.

Review

Horen spelletjes gemaakt voor smartphones op de Xbox One te verschijnen? Dat was de vraag die ik mezelf stelde tijdens het spelen van Super Party Sports Football. Het is op ’t eerste oog een leuk spelletje, maar heeft te weinig om het lijf en leent zich niet voor de controller.

Super Party Sports Football is ontwikkeld door HandyGames, een Duitse ontwikkelaar die een heleboel spelletjes maakt voor smartphones, en af en toe ook voor andere platformen, zoals Windows 10 en Xbox One. Het spel plaatst je in de (voetbal)schoenen van de nationale voetbalteams en in steeds moeilijker levels moet je al voetballend het andere team verslaan. De levels zijn volledig 2D en gaan altijd van links naar rechts. Het is aan jou om de bal van speler naar speler te laten gaan, de andere spelers te raken met de bal en uiteindelijk te scoren. Hoe verder je geraakt in het spel, hoe meer obstakels je tegenkomt. Denk aan muren, lastige putten, heuvels en moeilijke hoeken. Ook de tegenstanders worden sterker, zoals spelers met meer levenspunten of speciale krachten, het terugspelen van de bal en omver lopen van je spelers.

Frustrerend

Met de linker thumbstick bepaal je de richting van de bal én de kracht waarmee je schopt. En dat is nou enorm moeilijk! Het is bijna onmogelijk om heel secuur te richten (draaien) en tegelijkertijd de thumbstick naar het midden te bewegen om niet met volle kracht uit te halen. De levels zijn zo gemaakt dat je steeds vaker lobjes moet uitvoeren om de bal op de juiste locatie te krijgen. In de moeilijkere levels, zeker al in het 2e toernooi, wordt dit bijna onmogelijk. Met de touchscreen van een smartphone zou ’t een eitje zijn, maar met de controller? Frustrerend!

Veel meer om het lijf dan ballen door levels schieten heeft Super Party Sports Football niet. Je kiest bij aanvang van het spel een team uit – met als enige verschil de kleur van de tenue. Er zijn geen gelicenseerde teams of officiële spelersnamen- en gelijkenissen aanwezig. De muziek is repetitief en de geluiden op den duur irritant: belletjes en fluitjes van het publiek, een doffe klap wanneer je de bal wegtrapt en gejuich wanneer je doel treft. Keer op keer op keer. Dat het hier om een smartphonegame gaat is duidelijk: er is één spelmodus en dat is de singleplayer, deze is voor elk speelbaar land hetzelfde. De graphics zijn strak en kleurrijk, maar zonder bijzondere details of speciale kenmerken.

Bijzonder zijn de micro transacties: met in-game gewonnen geld of echte valuta kan je tenues kopen voor je team. Behalve andere kleurtjes zijn er ook gekke kostuums, zoals Halloween of party. Ik kan me niet voostellen dat HandyGames één kostuum verkoopt.

Conclusie

Ik zou Super Party Sports Football leuk vinden als smartphone game. Op de console komt het spel helaas niet goed uit de verf. De controls zijn hierin de bottleneck. Daarnaast is het spel alleen leuk als tussendoortje, niet iets om constant te spelen. Helaas is Super Party Sports Football hierdoor geen goed spel. Hierbij kom ik terug op mijn originele vraag: horen spelletjes gemaakt voor smartphones op de Xbox One te verschijnen? Als dit spel een indicatie is, dan niet.

Reacties

Login of registreer om te reageren.