Review

Rating 6/10
User rating 8/10
  • Veel content
  • Grafisch mooi
  • Massive multiplayer
  • Twee bestuurders, één auto!
  • Geen fijne besturing
  • Matige muziek
  • Gaat tegenstaan

Casper Egas | Tuesday 29 Mar 2016, 18:00

Ultra snel over über korte tracks racen gemaakt door andere gamers? Het kan in Trackmania Turbo. Lees onze review.

Trackmania is een franchise die al een poos bestaat en vooral onder PC-gamers een begrip is geworden. Jaren na het laatste consolespel op de Wii, is het nu eindelijk tijd voor Trackmania Turbo op de Xbox One. Ik had de serie zelf nooit gespeeld, maar was jaren geleden wel gecharmeerd van genregenoot Stunt GP op de Dreamcast.

Review

Trackmania Turbo is verkrijgbaar voor een ietwat gereduceerde prijs van veertig euro. Gelukkig is dit aan de hoeveelheid content die het spel bevat beslist niet te zien. Er zijn maar liefst tweehonderd korte tracks om te spelen, er is een track builder, je kunt racen met gedeeld scherm, je kunt met zijn tweeën één auto besturen, er zijn allerlei uitdagingen en je kunt online met honderd man tegelijk racen. Je zou dan misschien verwachten dat het spel grafisch tegen zou vallen, maar niets is minder waar. Het spel ziet er bijzonder strak uit en maakt gebruik van de kracht van de Xbox One.

Het is goed om te zien dat een racespel het potentieel van met zijn vieren op de bank racen eindelijk weer eens wil aanboren. Vooral de mogelijkheid om met twee mensen dezelfde auto te besturen wist mij te verrassen. Bij gebrek aan een echte gamer om mij heen vroeg ik mijn moeder om mee te racen; met als verwachting dat het vast een hoop geklooi zou worden. Toch bleek dit niet zo te zijn, omdat als je samen racet, je allebei de helft van de stuur, rem en gaskracht tot je beschikking hebt en ziet wat jouw medespeler doet. Hierdoor lukt het prima om echt samen de parkoersen tot een goed einde te brengen.

In je uppie hoef je jezelf ook niet te vervelen, want er is een enorm lange, uitdagende carrièremodus. Het heeft niet meer om het lijf dan zo snel mogelijk de bizarre tracks doorkruisen en een zo hoog mogelijke score op het online scorebord te zetten, maar kan spelers in elk geval vele uren bezighouden. Daarnaast is het mogelijk om op drie niveaus zelf parkoersen te bouwen. Dit kan heel eenvoudig en snel, waardoor het voor iedere speler laagdrempelig genoeg is om te proberen. Daarnaast kan het ook precies en vol details, voor een echt ultieme baan.

Toch is het vooral het onlinegedeelte van het spel waar het om draait. Dan bedoel ik niet de online uitdagingen die je voor andere spelers kunt aanbieden of het online zetten van jouw eigen tracks, maar het echt tegen elkaar racen. Dit kan ik Trackmania namelijk met maar liefst honderd spelers tegelijk in een soort real time time trialmodus. Hierin moet je bij een aftellende klok een zo scherp mogelijke tijd zien te zetten, terwijl je hopelijk niet teveel afgeleid wordt door de vele concurrenten. Je kunt elkaar hierbij niet aanrijden en gaat als spoken door elkaar heen. Het geen maar goed is ook, want anders waren de kleine parkoersen niet geschikt voor het enorme aantal spelers.

Teveel content, te weinig plezier

Nu heb je vast al naar het cijfer bij de recensie gekeken. Een zesje? Waarom dan? Dit komt neer op het volgende principe: het spel gaat mij ondanks al zijn facetten snel tegenstaan. Je kunt een speler overladen met content en originele opties, maar als het niet lukt om verslavend te zijn of de speler echt plezier laat hebben, dan is het spel toch geen mooie aankoop. Het doet mij denken aan het principe dat SEGA altijd hanteerde bij zijn arcade games; herhaal steeds weer die paar minuten van intens plezier en je hebt een topspel. Er waren dan misschien maar een paar tracks en weinig opties, maar alle tijd die je aan het spel besteedde zaten vol met lol. Dat mis ik in Trackmania.

De besturing is bewust erg lastig. Zelfs na lang spelen blijft het besturen van de auto’s een gevecht. Ook de track zijn bewust enorm over the top en uitdagend. Ze kosten in de basis maar enkele minuten om te voltooien, maar je zal vaak meermaals moeten proberen voordat je het eind ook daadwerkelijk haalt. Dit is het spelprincipe. Het is expres zo gemaakt dat je als speler steeds moet herspelen en dat je beetje bij beetje jouw tijd bij kan schaven. Nou heb ik geen problemen met spellen die draaien om topscores, maar in dit geval wist het mij niet te raken.

Het helpt hierbij niet dat het spel een inconsistente framerate heeft, met regelmatig haperingen die een race meteen kunnen verpesten. Als ik al niet veel zin meer had, was dat voor mij het moment om meteen te stoppen met spelen. Ook de flauwe elektronische muziek weet het spel niet te verrijken. Zeker omdat je zo vaak op retry moet drukken, dat de muziek steeds weer naar het volgende stuk overschakelt.

Conclusie

Volgens mij is Trackmania Turbo een spel dat sommige mensen enorm veel plezier kan bezorgen, maar ook veel mensen heel snel tegen zal gaan staan. Het is een spel dat je eerst een tijdje zou moeten proberen om te bepalen of het iets voor jou is. Ik zie dat het spel kwaliteiten heeft en zeker niet te weinig te bieden heeft. Toch staat of valt een game bij de hoeveelheid plezier die je eraan kan beleven. Voor mij was dat helaas niet voldoende.

Reacties

Danny081 3 years, 3 months geleden

Ik heb de vorige versie van deze game vroeger gespeeld op de pc. Was toen erg verslavend en met vrienden onder elkaar ook erg competitief. Misschien dat ik hem is ga proberen.

Willem 3 years, 3 months geleden

Altijd het proberen waard... and see for yourself!

User rating 8
Korkss 3 years, 2 months geleden

Ik vind dit nou onverwachts heel erg leuk. Kan me uren vermaken op 1 baan, puur en alleen om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten.
Het is juistsuper easy om op te pakken maar echt moeilijk om te masteren. Voor ieder wat wils dus. Vind de 6 dus ook niet terecht. Maar snap je oordeel.

Login of registreer om te reageren.