Casper Egas | Thursday 6 Sep 2018, 16:56

Na jaren is er weer een nieuw deel in de V-Rally reeks. Hoe het vierde deel ons bevallen is, lees je hier!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Goed trackdesign
  • Toegankelijkheid en simulatie in één
  • Leuke opbouw V-Rally modus
  • Split-screen racen
  • Zwakke audio
  • Grafisch niet fantastisch
  • Geen licenties

Gespeeld op de Xbox One X

V-Rally was een van de eerste 3D rallyspellen en vooral een succes op de Playstation en Nintendo 64. Echt tippen aan het nog oudere Sega Rally kon het echter niet. Later volgde een duidelijk beter vervolg en nog een derde deel dat geen groot succes werd. Nu is er zestien jaar later ineens een vierde deel. Het is echter de vraag of je van een echt vervolg kunt spreken, want de oorspronkelijke spellen werden ontwikkeld door Eden Games (toen nog Eden Studios), een ontwikkelaar die nu de Gear Club games ontwikkelt. V-Rally 4 is gemaakt door Kylotonn, de Franse ontwikkelaar die onder andere verantwoordelijk is voor de WRC-titels. Is V-Rally 4 dus niet gewoon een stiekem vervolg in de WRC-reeks?

REVIEW

Een aanwijzing voor die theorie is te vinden in het feit dat Kylotonn de officiële WRC-licentie is kwijtgeraakt. Men moest het dus wel over een andere boeg gooien. De V-Rallynaam was waarschijnlijk goedkoop op te pikken, omdat daar al jaren niets meer mee was gedaan door Infogrames (Atari). Nu wil ik toch niet te negatief zijn, want het spel is op tal van vlakken anders dan de WRC-reeks. V-Rally is echt larger than life, zoals men dat in het Engels zo mooi kan zeggen. Het wil zeggen dat alles wat extremer dan de werkelijkheid is. Het is zeker geen arcadespel, maar van een simulatie zal ik zeker ook niet spreken. Het spel is snel, spectaculair, kleurrijk en toegankelijk.

Spel voor de volle prijs?

Voor mij schept een uitgever een bepaalde verwachting als een spel voor de volle prijs in de winkels ligt. Ik verwacht dan meer kwaliteit en een grafisch mooier spel dan bij een budgetrelease van een kleine ontwikkelaar. Mijn eerste indruk was met V-Rally 4 mede daardoor niet positief. Ik werd effectief en op toegankelijke wijze geïntroduceerd in de V-Rally modus en alles dat daarbij hoort, maar de besturing viel mij vies tegen. De auto voelde vreemd aan en reageerde nogal vreemd op mijn input, op verschillende oppervlakken en op botsingen. Ook zijn de ingesproken stemmen niet bepaald aantrekkelijk, om nog maar te zwijgen over de verschrikkelijke muziek die gekozen is.

Grafisch is het spel best mooi, maar niet van de bovenste plank. Minpunten zijn de pop-in, het matige schademodel en lelijke details. Pluspunten zijn de mooie belichting, kleurrijke presentatie en spectaculaire omgevingen. Je kunt racen in tal van landen, verspreid over de hele wereld. De keuze van landen zorgt voor prachtige variatie in omgevingen; Peru, de VS, China, Japan, Maleisië, Kenya, Zuid-Afrika, Roemenië, Siberië en het Verenigd Koninkrijk. Verwacht daarbij geen saaie boerenweggetjes, maar prachtige, voor het land kenmerkende landschappen die extremer zijn dan de werkelijkheid.

Lekker zorgeloos racen

Ondanks de niet al te overtuigende eerste indruk, kreeg ik het steeds meer naar mijn zin met V-Rally 4. De besturing was zeker wennen, maar was niet dermate slecht dat het spel erdoor verpest wordt. Het neemt de lol niet weg, omdat de parkoersen van de bovenste plank zijn. Het gevoel van snelheid is groot en de afwisselende omgevingen, met een grote variatie aan uitdagende bochten en obstakels, soms zelfs letterlijk door de straten van levendige dorpjes of door plassen water, maken het spel leuk om te spelen.

De belangrijkste modus is de V-Rally Mode, oftewel de carrière. Hierin moet je, zoals gebruikelijk, geld verdienen en auto’s kopen, opwaarderen en natuurlijk veel racen. Het leuke is dat je een wereldkaart voorgeschoteld krijgt met evenementen die op gezette dagen plaatsvinden. Je kunt nooit aan alles direct deelnemen en zult dus moeten kiezen uit de verschillende soorten evenementen in verschillende landen. De variatie is ook hier groot, want naast rallyrijden is het ook mogelijk om deel te nemen aan rally cross, hill climbs, buggy races en extreme hindernisbanen. Vaak is het zo dat ik dan niet alle mogelijkheden even leuk vind, maar in V-Rally zijn eigenlijk alle racetypen naar mijn mening erg geslaagd. Ook leuk in de V-Rally-modus is dat je opdrachten van sponsoren kunt ondertekenen als subdoelen en dat je personeel kunt aannemen om jouw team beter te laten presteren. Je kunt ook racen in tijdelijk beschikbare online races, waarbij je een tijd neerzit om een ranglijst en daarmee veel geld kunt verdienen.

Echt samen met anderen racen kan ook. Dat kan voor de verandering ook met een gedeeld scherm, naast de gebruikelijk online racemodi. Helaas kon ik het online tegen anderen racen niet testen, omdat er voor de release van het spel nog niemand online te vinden was.

Conclusie

V-Rally 4 is een leuk spel dat de lol van arcadegames effectief weet te combineren met de structuur van simulatiespellen. De besturing is wel even wennen en de presentatie is niet van de bovenste plank, maar het spelplezier is toch groot door de vele leuke banen in tal van spectaculaire omgevingen. Vooral in de V-Rally-modus is door de grote variatie veel plezier te beleven.

Reacties

Login of registreer om te reageren.