Willem van Vugt | donderdag 21 Jan 2016, 11:00

Kinect goes virtual reality met de Vico VR. Wat is de Vico VR en wat betekent het voor virtual reality?

Dat de virtual reality hype dit jaar op z'n hoogtepunt is mag wel blijken uit de release van de Oculus Rift, HTC Vive en Samsung Gear VR. Maar naast de daadwerkelijke VR headsets is er ook een stormloop gaande omtrent randapparatuur voor virtual reality. Eentje die ons in het bijzonder opviel tijdens de CES 2016 was de Vico VR.

Vico VR

De Vico VR is een soort Kinect die speciaal is ontworpen voor Virtual Reality toepassingen. Tijdens de afgelopen CES in Las Vegas wist het kleine bedrijfje veel fans voor zich te winnen met een indrukwekkende demonstratie van wat 3D body tracking kan betekenen voor Virtual Reality.

Op de website van de ontwikkelaar wordt uitgelegd dat het principe achter de Vico VR hetzelfde is als bij de Kinect, maar dat het verschil 'm zit in hoe de data van de sensor wordt verwerkt.

Bij de Kinect gebeurt dit door data van de sensor naar een Xbox of Windows 10 PC te sturen en daar te verwerken. Bij de Vico VR gebeurt dit op een speciale chip binnenin het apparaat die de locatie en bewegingen van de speler ten opzichte van de positie binnen virtuele wereld berekent en dan pas via bluetooth naar de headset stuurt. Hierdoor wordt het dus mogelijk om een connectie te maken een reeks van bluetooth apparaten, zoals de smartphones en VR headsets.

Resultaat: je kunt objecten die je voor je ziet in de virtuele wereld 'aanraken' door simpelweg je hand uit te steken.

De Vico VR is momenteel in de laatste stage van ontwikkeling en zal later dit jaar naar de eerste ontwikkelaars worden verstuurd. Volgens het team achter de Vico VR zal er een SDK beschikbaar komen waarmee het apparaat met VR headsets kan worden gebruikt.

Het wordt in ieder geval mogelijk om de tracker samen met Oculus Rift en Samsung Gear VR te gebruiken. De Samsung Gear VR gebruikt een aparte Galaxy S6 smartphone als beeldscherm en processor wat betekent dat de eerste games bij de release van de Vico direct op de Gear VR te spelen zijn door de speciale Vico App via te downloaden via de Google Play Store. Als echte gamer hoef je je vooralsnog niet al te veel op te winden, het gaat hier met name om kleine spelletjes die puur en alleen de mogelijkheden van de Vico VR demonstreren.

Microsoft en Virtual Reality

Hoewel de Kinect voor de Xbox op zich niet ontworpen is met Virtual Reality in het achterhoofd, is Microsoft al flink bezig om zich ook in de virtuele strijd te mengen. Zo werd afgelopen jaar al bekendgemaakt dat er bij elke Oculus Rift een Xbox controller zal worden meegeleverd en dat er een hele reeks aan Xbox One en Windows 10 games direct speelbaar zouden zijn met de oculus Rif zoals Halo, Forza en Sunset Overdrive.

Of deze games dan ook weer compatible zullen worden met de Vico VR blijft nog de vraag, maar gezien het feit dat de Vico VR samenwerkt met de Oculus Rift en de Oculus Rift op zijn beurt weer compatible is met de bovengenoemde games zou het zomaar kunnen dat je tegen het einde van dit jaar bijna letterlijk in de huid van Masterchief kruipt en naar hartenlust de strijd aangaat met de Covenant in Virtual Reality!

Reacties

Login of registreer om te reageren.