Jeroen Post | Thursday 3 Jan 2019, 10:08

De redacteuren van Xboxworld hebben het jaar 2018 inmiddels ook afgesloten. Er zitten hier en daar natuurlijk enkele missers bij, maar over het algemeen hebben we een aantal echt leuke games gespeeld. Lees verder om te zien wat wij van de releases van 2018 vonden!

Casper

Beste games van 2018

1. Kingdom Come: Deliverance

Om optimaal van dit spel te genieten heb je een krachtige PC of Xbox One X nodig. Heb je deze apparatuur? Dan kun je helemaal verdwalen in deze prachtige en realistische Middeleeuwse wereld. Eindelijk gaat het niet om fantasie, mythische wezens, magie en spektakel, maar is er gekozen voor een historische setting. De hele sfeer spreekt mij enorm aan en het oog voor detail is fantastisch. Ik kan bij dit spel echt uren wegdromen. Ook is de spelwereld kleiner dan de meeste openwereldspellen; wat ik zie als een groot pluspunt. Je leert hierdoor de omgeving echt kennen en krijgt meer binding met de plaatsen en personages. Ook heeft de ontwikkelaar hierdoor extra detail kunnen aanbrengen.

2. Monster Boy and the Cursed Kingdom (Switch)

Nog op de valreep in december 2018 uitgekomen en een echte sleeper hit. Vorig jaar was er al de geweldige remake van Wonder Boy: The Dragon’s Trap en zowaar is het volledig nieuwe Monster Boy nog beter. Het is wat vreemd dat het spel niet gewoon Wonder Boy heet, maar dat mag de pret niet drukken. Echt alles aan dit Metroidvania-platformspel klopt: grafisch is het prachtig, de muziek neurie ik meteen mee, de levels zijn geweldig ontworpen en de uitdaging is precies goed. Wie zegt dat een 2D-spel niet geweldig kan zijn?

3. Valkyria Chonicles 4

Het was geen nieuwe serie voor mij, maar wel de eerste keer dat Valkyria Chronicles mij echt greep. Een lekker lange, heerlijke combinatie van strategie, RPG en actie. Het duurt even voordat het echt goed op gang is, maar als je eenmaal gepakt bent, dan ben je verloren. De Japanse stijl zal niet voor iedereen ideaal zijn, maar dat zal niet liggen aan de mooie aquarelachtige presentatie en pakkende achtergrondmuziek.

Ook wil ik Railway Empire en Darkest Dungeon nog een eervolle vermelding geven. Ook met deze spellen kun je vele uurtjes zoet zijn.

Slechtste spel van 2018:

Dakar 2018

Ik houd wel van een realistisch racespel en rallyspellen in het bijzonder. De Dakar Rally is legendarisch en zou dus in theorie een mooi computerspel op kunnen leveren. Helaas is er heel veel misgegaan met deze titel. Je bent in feite alleen maar bezig met heel pietepeuterig navigeren door heel saaie landschappen, zonder dat er veel herkenningspunten zijn om op af te gaan. Ook de besturing laat te wensen over, waardoor de uren die het kost om de proeven te voltooien erg saai worden. Als je dan aan het eind nog veelvuldig als laatste eindigt, dan is het laatste beetje pret echt helemaal weg.

Jeroen

Beste spellen van 2018

1. Super Smash Bros. Ultimate (Switch)

Deze had ik totaal niet aan zien komen. Ik heb alle andere delen van Super Smash Bros. gespeeld, en ik kon er nooit iets mee. Ik snapte totaal niet waarom zoveel mensen er enthousiast over waren, of waarom al die games nog zo intensief gespeeld worden in toernooivorm. Na het spelen van Super Smash Bros. Ultimate ben ik helemaal om! Het is lastig te bepalen wat het nu exact was, maar ik vermoed dat er qua gameplay een aantal dingen die me tegenstonden subtiel veranderd zijn in dit deel. Ik ben natuurlijk nog lang niet goed genoeg om in toernooien van mensen te winnen, maar ik vind het bovenal een echt hele leuke game. Juist omdat deze me zo verrast heeft eindigt dit spel op deze plek. 

2. Tetris Effect (PS4)

Iedereen kent het concept van Tetris wel, toch? Blokjes in allerlei samengestelde vormen komen naar beneden en jij moet ze in elkaar krijgen, om zo lines te scoren (oftewel alle blokjes samenvoegen en wegspelen). Het concept is al meer dan dertig jaar oud inmiddels, maar geloof me, je hebt Tetris nog nooit op deze manier gezien of gespeeld! Tetsuya Mizuguchi heeft een flinke vinger in de pap gehad in dit spel, en dat is te zien. De beste man is bekend van REZ en Lumines, en deze invloed zie je meteen terug zodra je Tetris Effect speelt. Het is een bijna perfect combinatie van beeld en geluid, samen dus met het eeuwenoude concept van Tetris. 

3. Strange Brigade

Strange Brigade is voor mij ook een enorme verrassing gebleken. Het spel was ineens uit, en ik heb het in co-op uitgespeeld binnen niet al te lange tijd. Dat betekent niet dat de game per definitie kort is, maar meer dat ik het graag wilde uitspelen. Er zijn niet gek veel spellen die ik goed genoeg vindt om er zo over te denken. Denk aan over the top aankleding, Indiana Jones en samenwerken. Dit is typisch een voorbeeld van een spel dat het beste werkt als je het samen kan spelen. Een enorm leuk avontuur met actie, puzzels en leuke objecten om te verzamelen. Waar is toch die laatste kat?

Slechtste spel van 2018

Ark: Survival Evolved (Switch)

Sodeknetter, zelden heb ik zo kort hoeven nadenken over wat ik de slechtste titel van het jaar vond. Ark Survival Evolved klinkt in de basis best interessant. Minecraft-achtige elementen, met samenwerken en dinosaurussen en allerlei andere exotische dieren. Helaas, wat een bittere pil. Het spel ziet er werkelijk niet uit, ik vergeleek het in een gesprek onlangs al met een PS2-game. Verder heeft het een bizar onduidelijk menu. Ik kan vaak langs slechte graphics kijken, maar het is opmerkelijk hoe matig alles is. Wazig, slechte pop-in, en saaie omgevingen. Verder kun je op een prive-server (anders jat iedereen je kamp leeg) maar binnen beperkte afstand van de host blijven. Ga je bijvoorbeeld meer dan tweehonderd meter bij hem/haar uit de buurt, dan wordt je direct naar die persoon geteleporteerd! Het flinke eiland op eigen houtje verkennen is er dus niet bij. Mocht je het spel nu echt willen spelen, neem dan de Xbox One of PS4-versie, die ziet er grafisch tenminste nog enigszins acceptabel uit. Aan de andere kant, de meeste Sega Dreamcast-games zien er acceptabel uit naast deze abominatie.

Peter

Veel van de games die dit jaar zijn uitgekomen, heb ik aan mij voorbij laten gaan, omdat ze de aandacht niet bepaald wisten te trekken. Voor mij is 2018 over het algemeen dan ook een jaar geworden waar ik niet heel erg positief naar ben gaan kijken op het gebied van gamen. Of het nu gaat om de spellen die vol met bugs zitten en de gamer op de laagste plek zetten, over het algemeen was het een beetje een rampjaar. De games die ik echter wel weer leuk vond, hebben mij dan ook veel bezig weten te houden. Mijn grootste wens voor het komende jaar zou dan ook zijn dat er even weer een originele insteek komt voor de meeste spellen en dat de gamer ook weer op de eerste plek komt. Dat spellen weer fatsoenlijk afgemaakt mogen worden, in plaats van gehaast en onafgemaakt de winkel inkomen. Daar durf ik wel op te proosten.

Beste games van 2018

1. LEGO Harry Potter Collection

Eigenlijk een compilatie van games die al eerder uitgekomen zijn, maar ik heb dit spel gekocht als de ideale co-op ervaring op de bank en jongens, dat is me toch leuk. Niet alleen werkt de typerende LEGO ervaring uitstekend met de Harry Potter-franchise, het is gewoonweg een genot om de grote wereld te verkennen en alle geheimen te ontrafelen. Zeker met z'n tweeën is het fantastisch om rond te wandelen rond Zweinstein en de nodige toverspreuk er op los te laten. Dit spel kan ik dan ook iedereen aanraden die graag weer een co-op spel wilt spelen zoals we dat vroeger deden; gezellig op de bank met elkaar en via splitscreen de nodige capriolen uithalen.

2. Darksiders 3

De serie kende ik stiekem enkel van naam en ik stond dan ook vrij neutraal tegenover dit spel. Waar ik aanvankelijk de nodige irritaties opliep, groeide het spel langzamerhand wel voor mij; hoe verder ik geraakte, hoe meer plezier ik er van beleefde. Hoewel ik denk dat het spel nog steeds behoorlijk wat irritaties kent, is het uiteindelijk wel een leuke explorer met een interessant verhaal en ik denk dat menigeen hier bijzonder veel plezier van kan beleven. Hoewel het geen typische hack-n-slash is geworden, kun je toch meer dan genoeg pret beleven aan de avonturen van de derde ruiter van de Apocalyps.

3. Divinity: Original Sin II

Bijzonder dubbele gevoelens over dit spel; enerzijds een ingewikkelde en bovenal bijzonder goed gevulde RPG met veel mogelijkheden. Anderzijds een RPG die heel wat dingen mijns inziens veel te veel frustreert en onnodig compliceert. Dat gezegd hebbende, denk ik dat je als RPG-fan wel goed moet nadenken over de eventuele aanschaf van dit spel; de markt krimpt namelijk ontzettend en we zien vooral een algemene versimpeling van dit genre. Dat de meeste queesten tegenwoordig neerkomen op 'ga naar plek A en dood B' in RPG's en de meeste RPG's ook nog eens in halve shooters en dergelijke veranderen, is een ontzettend tragische ontwikkeling. Dat er nog spellen als Divinity zijn, toont echter dat er ook nog een markt is voor de echte hardcore fan van het genre. Zeker het aanschouwen en een eventuele aankoop waard!

 

Slechtste spel van het jaar

Jagged Alliance: Rage!

Mijn slechtste spel van het jaar is zonder twijfel deze nieuwe entree in de langlopende serie en ik heb er niet lang over hoeven twijfelen. Een spel met een slechte besturing, tal van bugs en glitches, onvriendelijke interface, afzichtelijke graphics en tal van dergelijke ergernissen. Sinds tijden heb ik niet een spel gespeeld dat mij zozeer wist te vervelen en ergeren en wat dat betreft moet ik haast bekennen dat ze hier een soort van prestatie mee hebben geleverd, hoewel het wel de totaal verkeerde prestatie is. Aan eenieder die dit spel ziet voorbij komen zeg ik dan ook, speel dit alsjeblieft niet. Doe jezelf een lol en bespaar je hetzelfde lot als wat ik heb mee moeten maken.

Joeri

2018 is een beetje een vreemd gamejaar voor me geweest. Ik heb weer tal van games mogen reviewen en enkele onbekende indieparels mogen ontdekken. Ik denk hierbij meteen aan The Talos Principle, Vesta en State of Mind. In het najaar had ik het echter wat drukker met andere zaken. Hierdoor heb ik enkele absolute toppers nog niet gespeeld. Zo zit Assassin's Creed Odyssey al sinds dag 1 geïnstalleerd op mijn harde schijf en is Red Dead Redemption II nog steeds in de folie. Naast de games die ik heb mogen reviewen, heb ik dit jaar ook de Xbox Games Pass aangeschaft. Een uitstekende investering, want er worden elke maand steeds leukere games toegevoegd. Hierdoor heb ik wel titels zoals Marvel's Spiderman, Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy of Shadow of The Tomb Raider ook nog niet aangekocht.

Beste games van 2018

1. Far Cry 5

Akkoord; Far Cry 5 heeft me niet weggeblazen en misschien zelfs niet eens verrast. Ik heb gewoon enorm veel plezier beleefd aan deze titel. Daarenboven kwam hij uit in het voorjaar, op een moment dat er niet veel andere concurrenten waren die veel gametijd konden afsnoepen. Gelukkig maar, want Far Cry 5 was enorm. Ik heb oprecht gelachen met de vele idiote missies en belachelijke conversaties tussen de vele absurde personages. Het game kent een gigantische vrijheid op alle vlakken. Door de verschillende “guns for hire” heb je tal van mogelijkheden om de missie op verschillende manieren aan te pakken. Daarnaast kan je ook gewoon kiezen wat je doet: Hoofdmissies, zijmissies, sekteposten bevrijden of wat rondhollen in de arcademode... Door deze vrijheid heb ik de game gedurende het hele jaar meerdere malen opnieuw opgepakt en dat gebeurt me niet zo vaak. De DLC bracht je naar drie totaal nieuwe locaties en deze waren zeker een aanwinst.

2. Spyro Reignited Trilogy

Andermaal akkoord. Het is vreemd een remaster van een twintig jaar oude games in zo'n lijstje te zetten. Spyro hoorde in mijn jeugdjaren op de Playstation niet eens tot mijn favoriete games. Wat te eenvoudig, te kinderlijk, ik had meer met helden als Crash Bandicoot en Lara Croft. Pas met deze remaster besef ik wat voor een sterke platformgames Spyro 2 en 3 waren. De remasters zijn dan wel vanaf de grond opnieuw gemaakt, de basis komt nog steeds voort uit de originele titels. Grafisch zien Spyro en zijn vriendjes er geweldig uit. Opeens kan je de emoties van hun gezicht aflezen! De remaster is zo geslaagd, dat andere 3D-platformers die ik de afgelopen jaren mocht reviewen, niet konden tippen aan dit niveau. De uitdaging is misschien wat ver zoek, maar ik heb op het vlak van nostalgie een geweldig avontuur beleefd.

3. Forza Horizon 4

Ik heb getwijfeld om één van de leuke indiegames die ik dit jaar gespeeld heb hier te plaatsen, maar ik ga toch resoluut voor Forza Horizon 4. Het is zonder twijfel de beste Xbox-exclusive van het jaar, om de simpele reden dat er, buiten een wat mislukt piratengame, geen concurrentie was. Ik keek niet uit naar deze titel en vreesde voor wat teveel herhaling. Die herhaling zit er absoluut in, maar ontwikkelaar Playground Games heeft met de dynamische seizoenen wel weer wat interessants toegevoegd. Microsoft heeft in 2018 de ontwikkelaar binnengehaald en Forza Horizon 4 bewijst dat dat absoluut een goede keuze was.

Ontgoocheling van het jaar

2018 was voor mij een gamejaar met weinig nieuwigheden. En dat is voor mij de grootste ontgoocheling. Op hardwarevlak is er niets boeiends uitgekomen of aangekondigd en ook op het vlak van games kwam er niet veel nieuws onder de zon. We zagen op de Xbox amper nieuwe franchises. De games die wat anders probeerden te doen, faalden. Denk maar aan Fallout 76 of Starlink: Battle for Atlas. Ook Battlefield V en Call of Duty veranderde van koers en dat werd niet door iedereen even enthousiast onthaald. Voor 2019 hoop ik dus vooral op enkele verse verschijningen. Met o.a. Anthem, Sekiro: Shadows Die Twice, Skull & Bones, Biomutant en Cyberpunk 2077 lijkt dit er alvast van te komen!

Tim

Beste games van 2018

1. God Of War (PlayStation 4)

De reboot deed deze reeks immens veel deugd. Het mooie vader-zoonverhaal raakte bij mij al de juiste snaren. Prachtige graphics, extreem scherpe gameplay en een pak content om na de credits nog wat verder te spelen.

2. Red Dead Redemption 2

De gameplay mag dan wel al wat belegen zijn en de trage, moedwillige bewegingen van Arthur Morgan hebben me hier en daar stevig doen vloeken, maar het mooie verhaal maakt veel goed en het spel bulkt van de zeer filmische missies en prachtige muziek. Bovendien is dit een prachtige triomf voor de Xbox One X met de beste consoleversie in "true" 4K.

3. Forza Horizon 4

Eén van de beste racegames, alleen nu nog beter. De wisselende seizoenen voegen zoveel variatie toe aan een spel dat al overloopt van de mogelijkheden. Forza Horizon 4 draait verder ook ongeloofelijk vlot op een Xbox One X tegen 60 FPS in 4K. Ik kijk al uit naar de DLC.

Eervolle vermeldingen: Tetris Effect, Donut Country, Super Smash Bros. Ultimate, Celeste, Marvel's Spiderman & Detroit: Become Human.

Grootste teleurstelling van 2018

Er waren weinig teleurstellingen voor mij in 2018. Ik vond het algemeen een heel sterk gamejaar en heb het geluk gehad om weinig slechte games te spelen. Maar als ik dan toch één teleurstelling moet kiezen wordt het de PlayStation Classic. Met de line-up kon ik in principe nog leven ookal miste ik mijn favorieten zoals Crash Bandicoot, de Wipeout-reeks en Castlevania: Symphony of the Night. De absoluut belabberde emulatie en scaling deden voor mij de deur dicht. Ik heb simpelweg een PlayStation 1 aangeschaft die alle regio's af kan spelen, zodat ik me op de juiste manier in de rijke bibliotheek aan games kan gaan wagen.

Dorian

Beste games van 2018

1. Monster Hunter World

Monster Hunter World legt de focus op de New World waarin je alleen of samen met vrienden jaagt op gigantische monsters. Er zijn genoeg wapentypes om uit te kiezen en genoeg monsters om op te jagen en de game wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe content om je jaagdrang te vervullen. Ze hebben ook een verhaal toegevoegd, wat best aardig in elkaar zit, maar het is niet meer dan een reden om je alle locaties te laten zien. Wat niet heel erg is, want op monsters jagen zag er nog nooit zo goed uit.

2. Battlefield V

Battlefield V was voor veel gamers gespreksstof in verband met de keuzes die zijn gemaakt door EA/DiCE. Maar als je de moeite neemt om de game daadwerkelijk te spelen dan kan je aangenaam verrast worden. De Tweede Wereldoorlog blijft een interessante periode en dankzij Battlefield kan je de game vanuit verschillende perspectieven meemaken. En natuurlijk speelt de game zich ook af in Nederland, wat meestal een pluspuntje is.

3. Nier: Automata

Het duurde een JAAR voordat Xbox gamers aan de slag mochten gaan met Nier: Automata. Toch ben ik blij dat Square Enix de game alsnog uit heeft gebracht. Het verhaal is meeslepend en op een unieke manier in elkaar gezet. Er zijn maar liefst zesentwintig verschillende eindes (gebaseerd op de letters van het alfabet) dus de game houdt je een lange tijd bezig. Er wordt gebruik gemaakt van diverse gameplaystijlen van Hack and Slash tot aan Bullet Hell. Genoeg variatie om de game interessant te houden dus.

Meest teleurstellende game van 2018

Sea of Thieves

2018 had helaas ook veel games die niet helemaal geslaagd waren. Het bekendste voorbeeld is misschien wel Fallout 76. Voor mij was er echter één game die geen van mijn verwachtingen waar heeft gemaakt en dat is Sea of Thieves. Bij release was de game niet meer dan een veredelde beta, met weinig content en een gebrekkig systeem multiplayersysteem. Rare heeft laten zien wel te weten welke richting ze op willen met de game door veel content toe te voegen dit jaar, maar dat verandert helaas niks aan de bittere nasmaak die de release heeft achtergelaten. Ik hoop dat ze in 2019 wel blijven updaten, want er is nog steeds potentie.

Wat waren jouw favoriete games van het afgelopen jaar? Meld het hieronder! En om af te sluiten: de redactie van Xboxworld wenst iedereen een gelukkig en gezond 2019!

Reacties

ageQned 2 years, 11 months geleden

1. Monster Hunter World
2. Call of Duty Black Ops 4
3. Destiny 2 Forsaken door de uitbreiding vind ik het weer een goede game. Game zelf is niet van 2018 natuurlijk maar de Forsaken uitbreiding en de dlc erna wel.

Login of registreer om te reageren.