Dorian de la Fosse | Sunday 3 Oct 2021, 1:04

Een jaar lang gedwongen thuis zitten.

Column

Mijn denkbeeldige hoed vloog door de kamer toen zowel Microsoft als Sony aan hadden gekondigd de Xbox Series X|S en Playstation 5 uit te brengen in 2020. Zoals zo velen ververste ik urenlang de pagina’s van de grootste retailers van Nederland in de hoop één van de felbegeerde nieuwe consoles te bemachtigen, helaas zonder veel succes. Net als velen met mij viel ik buiten de boot en moest ik het doen met mijn oude, stoffige consoles van de vorige generatie. Of toch niet? Opeens was daar mijn kans om een Playstation 5 Digital te bemachtigen en bij god, die kans heb ik met beide handen gegrepen. Mijn zoektocht naar de Series X is helaas iets minder succesvol afgelopen en uiteindelijk ben ik maar akkoord gegaan met de Series S. Volgende keer beter zullen we maar zeggen.

Het klinkt natuurlijk heel dramatisch, maar de realiteit is dat ik een maand na de release van de nieuwe generatie een nieuwe console had staan van beide aanbieders. Ik kan dus zeggen dat ik inmiddels bijna een jaar heb kunnen genieten van de nieuwe hardware en dat is een mooi moment om terug te kijken wat dit jaar van voornamelijk thuiszitten ons gebracht heeft. Uiteindelijk willen jullie natuurlijk weten of ik daadwerkelijk profijt had van de nieuwe generatie consoles. Daar kan ik heel kort over zijn: Ja, dat heb ik zeker. Maar dat betekent niet gelijk dat het een aankoop waard was. Ik zal het uitleggen.

Xbox Series consoles

Het moge geen geheim zijn dat de Xbox Series S niet over dezelfde kracht beschikt als zijn grote broer, de Series X. Daarnaast heeft de console geen disc drive, dus een groot deel van mijn backlog was al onspeelbaar verklaard op het moment dat ik mijn Xbox One X had gedoneerd aan een goed doel (familie). Ondanks het gebrek aan een discdrive heeft de Series S me nu al voorzien van veel speelplezier. Tel daar de nieuwe features bij op, zoals Quick Resume, en je weet dat je een winnende combinatie hebt. Het grootste probleem was echter, naast de gebrekkige ruimte op de SSD, dat het aanbod aan games niet overweldigend was. Hiermee bedoel ik dat er maar extreem weinig games waren die alleen gebruik maakten van de nieuwe architectuur, oftewel next gen exclusives. Met de belofte van Microsoft om nog minimaal twee jaar de oude hardware te ondersteunen en de enorme schaarste op de chipmarkt lijkt het er ook op dat we voorlopig nog moeten wachten op de echte exclusives. Begrijp me niet verkeerd, heel veel games zijn geoptimaliseerd voor de nieuwe hardware en zien er daadwerkelijk prachtig uit, kijk alleen maar naar Gears Tactics, maar deze zijn ook te spelen in mindere kwaliteit op de vorige generatie consoles. Uiteraard probeer ik niemand uit te sluiten, maar het zette me wel aan het denken. Was het vervangen van mijn Xbox One X noodzakelijk of wilde ik dit gewoon heel graag omdat ik een drang heb om altijd de nieuwste consoles in huis te hebben? Ik neig een beetje naar het tweede.

Playstation 5

De twee varianten van de Playstation 5 zijn qua specs identiek, alleen heb ik nu de versie zonder disc drive. Deze uit de kluiten gewassen router verving ook direct mijn Playstation 4 Pro die eveneens gedoneerd werd (ja, aan familie). Waar Microsoft bij de controller koos voor quality of life aanpassingen, met succes, heeft Sony gekozen voor een heel nieuw design met nieuwe of verbeterde features. Toegegeven, het spelen van Astro’s Playroom was daadwerkelijk een unieke ervaring en ik heb volop genoten van de nieuwe PS5 controller, maar dit genot was vrij snel ingeperkt na het spelen van een aantal third party games. Net als op de Xbox zijn de graphics van de PS5 spectaculair en de laadtijden zijn super kort, maar Sony heeft natuurlijk ook wat bijzondere keuzes gemaakt om de PS5 op de markt te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het niet uitbreidbare geheugen tot aan een paar weken geleden, toen ze het middels een update toe hadden gevoegd. Maar het draait natuurlijk ook bij de PS5 om de games die je speelt en eerlijk gezegd is de conclusie niet heel anders dan bij de Series S. Er zijn wel wat meer games beschikbaar die worden bestempeld als exclusive, zoals Ratchet & Clank en Returnal, en beide games zijn ijzersterk, maar het is niet wat ik het meeste speel. R&C had ik namelijk na één playthrough al op platinum en Returnal speel ik zo nu en dan tussendoor. Gek genoeg val ik ook hier vaak terug op mijn digitale backlog. Ik heb de meeste tijd besteedt aan Ghost of Tsushima en God of War, twee games die er goed uit zagen, maar waar ik niet per se voor hoefde te upgraden. Hetzelfde geldt voor Resident Evil Village, die is ook op PS4. Dus ben ik twee keer slachtoffer geworden van mijn eigen drang? Daar lijkt het wel op.

Ondanks alles toch tevreden

Nee, is dus het antwoord op de vraag: “Was direct upgraden nou echt nodig?” Dat moge duidelijk zijn, maar uiteindelijk heb ik er ook geen spijt van gehad. Sterker nog, ik zou mijn huidige consoles voor geen goud om willen wisselen voor de vorige generatie. Het is waar dat ik had kunnen wachten tot de consoles rijkelijk verkrijgbaar waren, maar achteraf is mooi wonen. De consoles worden weliswaar voornamelijk gebruikt voor cross gen games (mooie term ook) maar ik ben er in ieder geval klaar voor als de echte next gen games worden uitgebracht. Dan rijst natuurlijk een belangrijke vraag, want is een upgrade van jouw hardware nu de moeite waard? Daar zijn eigenlijk twee antwoorden voor: Ja en nee.

Ja

Je kunt een upgrade (enigszins) rechtvaardigen als je net zoals ik ben en het liefst de nieuwste consoles al op dag één wil hebben. Of wanneer jouw oude beestje er mee stopt en je sowieso een nieuwe moet kopen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor gamers die hun eerste console kopen, je kunt dan beter voor de nieuwe gaan want dat garandeert nog flink wat jaren speelplezier.

Nee

Een upgrade is het mijns inziens echter niet waard als je van plan bent om je backlog weg te werken, dat gaat namelijk prima op de oudere consoles. Die worden ook nog steeds ondersteund wat de noodzaak nog minder maakt en tegen de tijd dat je wel moet upgraden zijn de exclusieve games die je nu misloopt verkrijgbaar voor een paar tientjes.

Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan jezelf en ik hoop dan ook van harte dat de gamers die de nieuwe consoles hebben daar met veel plezier op spelen. Maar eigenlijk hoop ik dat ook voor de gamers met de oudere generatie consoles.

Reacties

Login of registreer om te reageren.