Jeroen Post | Monday 1 Apr 2019, 20:02

Het oude vertrouwde spelletje dat we nog van vroeger kennen; hoe speelt dat nu na een aantal jaren? Lees het hier in onze recensie!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Verhaal nog steeds ijzersterk
  • Genoeg uitdaging in een enorme game
  • Gameplay spreekt nog steeds erg aan
  • Optionele, maar ingebouwde cheats
  • Te weinig vernieuwing

Gespeeld op de Xbox One

Final Fantasy IX kwam bijna twintig jaar geleden uit op de PlayStation 1, en wordt sindsdien gezien als een van de betere titels in de serie. Ik recenseerde de game toen ook, en ik kan me nog goed herinneren dat ik er enorm van onder de indruk was. Hij was al digitaal beschikbaar voor onder andere de PlayStation 3 en PSP, maar recent kwam er ook een herziene versie uit voor de PlayStation 4. Nu is deze versie, compleet met achievements en een aantal aanpassingen, ook uit op de Xbox One.

REVIEW

Wat gebeurt er?

Final Fantasy IX vertelt het verhaal van Zidane en zijn groep dieven (Tantalus). Zij gebruiken hun airship om overal te komen, en ze zetten daar toneelstukken op. Deze toneelstukken zijn een manier voor hun om hun boevenstreken te verhullen; het zorgt namelijk voor afleiding terwijl een ander deel van de groep dan allerlei spullen kan stelen. Hun laatste klus brengt ze bij het kasteel van Alexandria, waar het de bedoeling is dat ze Princess Garnet ontvoeren. Tijdens het uitvoeren van dit zorgvuldig opgezette plan komt Zidane erachter dat Garnet zelf wil ontsnappen uit het kasteel. Dit is de opzet voor een verder flink uitgebreid verhaal dat je langs allerlei fantastische oorden brengt, zoals je dit inmiddels wel gewend bent in Final Fantasy-games. Om het mooie verhaal verder niet te spoilen stop ik hier met het uitleggen hiervan. Een kleine opzet is leuk, maar het zelf verder ontdekken is de grote charme van games zoals deze. Aan het verhaal in deze versie is zogezegd verder niets veranderd, dit is nog precies zoals je het je herinnert van al die jaren geleden. Aan de gameplay, en hoe het spel eruit ziet, is echter wel gesleuteld.

Easy like Sunday morning

Deze titel (Easy like..) slaat niet volledig op het spel, laat dat even duidelijk zijn. In principe is het niet het allermoeilijkste deel uit de serie, maar het is om even te benadrukken wat er is gebeurd in deze versie van Final Fantasy IX. Qua gameplay zijn er namelijk een aantal dingen toegevoegd, die de game radicaal anders (kunnen) maken. In de basis is alles nog hetzelfde, en bekend voor mensen die games als Final Fantasy al eens eerder hebben gespeeld. Dit is een Japanse RPG met random encounters, dat betekent dus dat je je vijanden doorgaans niet kan zien verschijnen, totdat de strijd begint. Verder gaan de gevechten turn-based, dus als jij iets hebt gedaan is de tegenstander aan de beurt, en zo gaat dat door totdat iemand heeft gewonnen. Je kunt sterker worden door Experience Points te verdienen en je kunt allerlei objecten vinden om je sterker te maken, zoals wapens en dergelijke. Niet elke vijand vereist dezelfde aanpak, dus soms moet je je tactiek aanpassen. Dit is, in het extreem korte, hoe een RPG zoals deze werkt.

Aan deze gameplay is in de basis niets veranderd. In deze versie, zowat twintig jaar na de release van het origineel, gebeurt dit allemaal nog op dezelfde vertrouwde en ijzersterke wijze. Er is namelijk niets leuker dan in deze game te ontdekken hoe alles werkt. Maar, in deze nieuwe versie is er wel de optie om het (veel) makkelijker te maken. Als je op pauze drukt zie je enkele opties in beeld die je aan en uit kan zetten. Wat doen deze opties? Ze zorgen ervoor dat elke aanval de maximale hoeveelheid schade doet, ook de meest simpele aanvallen. Deze cheats beinvloeden de achievements niet. Je hoeft het niet aan te zetten, dat klopt. Het feit is alleen dat ze er wel in zitten, dat je geen code hoeft in te voeren om ze te gebruiken, en dat ze de beloningen niet beinvloeden. Dit maakt de game onnodig gemakkelijk en het was al iets te makkelijk gemaakt doordat er een soort auto-save systeem in de game zit.

Oh! Look at me now

De vernieuwde versie die enige tijd geleden op PlayStation 4 uitkwam is gebaseerd op de PC-versie van Final Fantasy IX. De achtergronden zijn statisch en staan dus stil. Deze pre-rendered omgevingen kunnen er daardoor nogal wazig uitzien. Dat is nogal een contrast met hoe de speelbare characters eruit zien. Deze zijn een stuk mooier dan in het origineel op de PlayStation 1, en bieden grafisch gezien het grootste contrast met het originaal. Het spel was nogal een stap de andere kant op qua stijl, in vergelijking met Final Fantasy VII en VIII, die een wat meer futuristische stijl hadden. Deel 9 gaat meer de fantasy-kant op, en bood in die tijd een fijne afwisseling wat dat betreft. Ook in deze tijd is het fijn om een RPG in deze stijl te spelen, vooral omdat Final Fantasy IX nog steeds een erg goede game is. Er is voor een herziene versie zoals deze echter niet veel aangepast wat betreft graphics. De figuren zelf zijn zoals eerder gezegd een stuk mooier en de omgevingen zijn erg mooi en fantasierijk, maar zijn statisch en niet aangepast waardoor ze nogal onscherp over kunnen komen.

Laat even duidelijk zijn dat, wat mij betreft, Final Fantasy IX nog steeds een van de betere Role Playing Games uit de geschiedenis is. Het is alleen de vraag of het spel de moeite is als je de game af en toe herspeelt, of recent nog gespeeld hebt. Wat dat betreft is er, denk ik, te weinig veranderd. Heb je de game nooit gespeeld, alleen rond de release van het origineel of houd je gewoon enorm van deze games, dan zit je goed bij deze versie van de game.

Conclusie

Ondanks de minpunten die ik aanhaal, kun je er vanuit gaan dat deze versie van Final Fantasy IX zeker geen miskoop zal zijn als je de game al een tijd niet gespeeld hebt of als je een verstokt RPG-fan bent. Voor diegenen die de game niet eerder gedaan hebben, is dit een van de betere ervaringen op dit gebied. Heb je het origineel recent nog gespeeld? Dan kun je je afvragen of de minieme verschillen voor jou een aanschaf rechtvaardigen. Een fysieke versie van deze game was nog fijner geweest, maar gelukkig is de aanschafprijs van deze digitale game niet al te hoog.

Reacties

Login of registreer om te reageren.