Casper Egas | dinsdag 26 Dec 2017, 13:33

We namen een kijkje in de wereld van Ben 10. Lees hier onze recensie.

Review

Rating 4/10
User rating 0/10
  • De cel-shaded personages zien er leuk uit
  • Vechten met tien verschillende karakters
  • Saai
  • Minder dan twee uur speelduur
  • Speelt niet lekker
  • Niet grappig
  • Geen multiplayermogelijkheden

Ben 10 is een serie van Cartoon Network waar ik vaag van gehoord heb. De serie bestond nog niet toen ik de leeftijd had om naar tekenfilms zoals deze te kijken. Het spel is dan ook gericht op kinderen en niet op volwassenen. Natuurlijk is dit geen excuus om een slecht spel af te leveren, want ook kinderen houden doorgaans van goede spellen.

REVIEW

Ben 10 is een beat ‘em up met wat elementen uit platformspellen. Het lijkt wel wat op de LEGO-games van Traveller’s Tales, maar dan slechter. Je speelt het jongetje Ben dat met behulp van een speciaal horloge kan veranderen in tien superhelden. Hij is met zijn nichtje en grootvader aan het kamperen wanneer er plots drie kwaadaardige tegenstanders opduiken. Deze moet hij in zes levels, twee per tegenstander, zien te verslaan. Een echt overkoepelend verhaal is er verder niet.

Komedie?

Het spel probeert door middel van grappen de speler in het spel te zuigen. Helaas zijn de grappen van een dermate bedroevend niveau, dat ik geen enkele keer moest lachen. Ik schat in dat het voor kinderen niet heel anders zal zijn, tenzij ze van erg flauwe grappen houden. Zo zijn bijvoorbeeld in level drie en vier de tegenstanders bijen en moet er keer op keer iets gezegd worden over gezoem of wordt het woord ‘be’ vervangen door ‘bee’; ‘’To bee or not to bee’’ en dat soort werk. Hilarisch dus.

De stemmen zijn overigens niet slecht ingesproken en zouden best wel eens door de oorspronkelijke acteurs uit de tekenfilm gedaan kunnen zijn. De titeltrack uit de serie is ook wel prima, maar de rest van de muziek is nogal eentonig. Dat is helaas een groot gemis, omdat het spel zelf ook snel saai wordt.

Grafisch is het spel niet opmerkelijk. Ben 10 en zijn heldenvormen zien er vrij aardig uit en lijken op hun tekenfilmvorm met een cel-shaded-uiterlijk. Ook de tegenstanders zijn vrij creatief en niet onaardig weergegeven. Jammer genoeg zijn er wel weinig verschillende tegenstanders, waardoor het op den duur gaat vervelen. Ook de levels helpen daarbij niet, want die zien er erg leeg en weinig spectaculair uit.

Pak die slechteriken!

Ik ben zelf een liefhebber van beat ‘em ups, zelfs als deze door veel mensen niet als sterk worden gezien. Ik ben dus wel wat matige vechtspellen gewend. Toch doet Ben 10 het niet voor mij. Het is leuk dat je vrij kunt schakelen tussen tien verschillende helden, die elk anders vechten en andere speciale krachten hebben, maar geen van allen vecht echt fijn. De aanvallen hebben geen impact en komen altijd zwak over. Ook het op de y-knop rammen om te counteren maakt de gevechten niet dynamisch genoeg, het blijft een kwestie van op knoppen rammen. Het spel stimuleert de speler om regelmatig te wisselen van vorm, om obstakels in de levels over te komen, of om (heel eenvoudige) uitdagingen tijdens gevechten te voltooien. Elk van de vormen kan ook worden opgewaardeerd met groene energie, die te verdienen is door tegenstanders te verslaan en alle objecten in de omgeving te meppen. Dit brengt voor mij het LEGO-gamestrauma naar boven: het tempo wordt vergalt, omdat je steeds maar overal tegen aan moet gaan slaan.

Elk van de levels is erg eenvoudig, maar dat is te verwachten voor een kinderspel. Ik ben alleen bij de eindbaas eenmalig dood gegaan, maar ook dat had vrijwel geen consequenties. Elk van de zes levels kost zo’n twintig minuten om door te spelen, wat de totale speeltijd op ongeveer een uur en drie kwartier brengt. Nu zijn games in dit genre meestal niet zo lang, maar in dit geval vind ik het volstrekt onvoldoende. Er is weinig herspeelbaarheid, met als enige drijfveren de drie verborgen kaarten in elk level te vinden en alle personages maximaal op te waarderen. Helaas is het niet mogelijk om Ben 10 met anderen samen te spelen. Dit is een groot gemis, omdat beat ‘em ups daar doorgaans een stuk leuker van worden. Het spel wordt mede daardoor al snel saai, al helpen de matige muziek, de geringe uitdaging en zwakke gameplay daar ook niet bij. Het is toch knap dat een dermate kort spel al zo snel kan gaan vervelen. Het spel is geen drama om te spelen en heeft geen last van bugs, maar als dat de criteria zijn, dan leg ik de lat wel erg laag voor een spel van veertig euro.

Conclusie

Ben 10 is een onnodig product. Zelfs fans van de tekenfilm kunnen dit spel beter in de winkel laten liggen. Voor de hoge vraagprijs is de korte speelduur van minder dan twee uur onacceptabel. Als je in die twee uur nou enorm veel plezier zou hebben gehad, dan verzacht dat de situatie enorm, maar helaas is dat niet het geval. Op vrijwel alle fronten is Ben 10 een matig tot slecht spel.

Reacties

Login of registreer om te reageren.