Jeroen Post | Friday 11 Jan 2019, 15:12

In Ride 3 kun je op een motor supersnel racen over allerlei circuits. Wil je eens iets anders dan die eeuwige auto of kart? Lees verder om te zien of Ride 3 iets voor je is.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Speelt lekker weg
  • Veel content
  • Grafisch niet geweldig
  • Veel herspelen
  • Gameplay soms wat te streng

Gespeeld op de Xbox One

De ontwikkelaar Milestone is al sinds 1996 een bezige bij. Ze hebben bijvoorbeeld in 2018 maar liefst vijf racespellen uitgebracht, waaronder Ride 3, het onderwerp van dit artikel. Zin in een racespel met motoren, en ben je benieuwd of Ride 3 iets voor je is? Lees dan deze recensie.

REVIEW

Opwaarderen

Buiten dat de ontwikkelaar enorm veel spellen uitbrengt, proppen ze deze ook nog eens vol met content. Ride 3 bevat namelijk ruim tweehonden motoren, die je per stuk ook nog eens kan aanpassen op allerlei manieren. Denk hierbij aan het uiterlijk, maar ook aan technische onderdelen. Deze motoren kun je kopen met het geld dat je verdient in de races, of je kunt dat geld gebruiken om je huidige voertuigen te upgraden.

Nu zul je vaak geneigd zijn om nieuwe motoren te kopen in andere raceclasses, maar eigenlijk is het belangrijker om goed te kijken naar het uitbalanceren van je motoren. Als je je motor namelijk niet goed (genoeg) opwaardeert, dan zul je al snel moeite hebben met goede prestaties leveren in de races. Wil je goed mee kunnen racen, maar ook af en toe een verse motor kunnen aanschaffen, dan zul je goed moeten balanceren tussen deze twee. Het probleem is alleen dat dit knap lastig kan worden, en het spel dwingt je daarmee eigenlijk min of meer om races steeds te herspelen om maar aan genoeg geld te komen.

Het is ontzettend zonde als een spel je dwingt om races die je al hebt gereden steeds te herspelen, zeker gezien de hoeveelheid content die er al in het spel is te vinden. Het zou dus prima moeten kunnen zonder al dat herspelen, ware het niet dat de balans niet goed is en opnieuw spelen voor voldoende geld noodzakelijk is.

She's got the look (or not)

Grafisch komt Ride 3 niet op alle vlakken met een goed resultaat. De motoren zien er prima uit, daar valt niets op aan te merken. Het is vooral de omgeving die er niet goed uitziet. Weerseffecten en de objecten naast de baan zijn kwalitatief minderwaardig, of eigenlijk Xbox One-onwaardig. Op deze vlakken is te merken dat de ontwikkelaar eigenlijk iets te veel hooi op de vork neemt door zoveel spellen in een jaar uit te brengen. Als ze dit iets beter zouden verdelen, dan was de kwaliteit zonder twijfel echt hoger geweest.

Over het geluid en de muziek in het spel kun je lang of kort praten maar het komt erop neer dat het allemaal vrij gemiddeld is. De geluidseffecten van de motoren zijn prima en zoals je ze in een racespel zou verwachten, niet meer dan dat. Noemenswaardig is dan nog wel dat de soundtrack in het typische racegame-rock genre lijkt te vallen. Nergens is de muziek echt onderscheidend. Geen hoogwaardige kwaliteit, dat zeker niet, maar het heeft wat mij betreft ook niet direct invloed op je speelplezier.

Op het gebied van gameplay is het even wennen. Als je de serie nog niet eerder hebt gespeeld is het nogal lastig om in te komen. In het spel is er wel een ‘School of Speed’ die je de basis bijbrengt, maar dit is nogal onhandig aangepakt. De basis wordt je wel degelijk aangeleerd, maar het spel vertelt je in deze modus nergens wat je goed of fout doet. Als je een bepaalde proef dus niet haalt, dan zul je er op goed geluk achter moeten komen wat nu het probleem is. Voor mensen die al vaker motorracespellen hebben gedaan, is het iets makkelijk om in te komen. Gameplay is verder solide en er is weinig mis mee, de motoren besturen prima en liggen lekker op de weg.

Ook kun je, net als in zoveel racespellen, allerlei aspecten van de gameplay naar eigen wens aanpassen. De ideale route op de baan laten zien, hulp bij het remmen, automatisch schakelen, zijn allemaal dingen die je kunnen helpen. Dergelijke instellingen zorgen voor een iets soepelere ervaring, maar de tegenstanders zijn nog steeds behoorlijk pittig. Voor veel mensen is dat niet het grootste probleem, maar om te beginnen zou je er goed aan doen om de moeilijkheidsgraad van de A.I. tegenstanders iets te verlagen; Tenzij je Ride-expert bent natuurlijk.

Conclusie

Ride 3 is een spel waarmee je je zonder meer zal vermaken; het spel bevat ruim tweehonderd motoren en rond de dertig parcours. De motoren spelen na oefening echt prima en er is meer dan genoeg te doen in het spel. Jammer genoeg staat daar dan weer tegenover dat er delen van het spel echt niet zo mooi zijn en dat je gedwongen word om races te herspelen om meer geld te verdienen. En ondanks de hele stroom aan content kan het spel mede dankzij het opnieuw spelen gaan vervelen. Ride 3 is een prima racespel, maar weet zich op eigenlijk geen enkel vlak echt te onderscheiden.

Reacties

Login of registreer om te reageren.