Casper Egas | Tuesday 12 May 2020, 20:15

In Mudrunner kon je met voertuigen via moeilijk begaanbare wegen je spullen afleveren; nu is dat in sneeuwgebieden, in SnowRunner!

Review

Rating 9/10
User rating 0/10
  • MudRunner maar dan beter
  • Ontspannend
  • Vele uren plezier
  • Samen nog leuker!
  • Waar is toch die sneeuw?
  • Geen lokale co-op

Gespeeld op Xbox One X

MudRunner was een echte sleeper hit. Het is een ongebruikelijk spel van de relatief kleine studio Saber Interactive. Het doel was simpelweg om hout van A naar B te krijgen over hele slechte wegen in Siberië. Ik vond het spel ook een onverwacht groot succes en ook de verkoopcijfers waren boven alle verwachtingen. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat er een vervolg zou komen. Dat vervolg is er nu in de vorm van SnowRunner, en deze heeft vrijwel alle minpuntjes van MudRunner met de grond gelijk gemaakt.

REVIEW

Waar is toch die sneeuw?

SnowRunner maakt een vreemde eerste indruk. Ten eerste, wie geeft er nou een spel met een dergelijke titel in de lente uit? Eenmaal opgestart blijkt ook dat er nergens sneeuw te bekennen is. Je begint simpelweg met een pick-up truck in een modderig Amerikaans landschap. Sneeuw is de eerste speluren simpelweg nergens te bekennen. Waarom heet het spel dan niet gewoon MudRunner 2 en is de sneeuw een mooie bonus later in het spel? Ach ja, als het spel maar leuk is, want dat is het zeker!

SnowRunner heeft geen losse spelomgevingen meer, maar een open wereld. Je kunt dus (proberen) te rijden waar je wilt en zult van gebied naar gebied kunnen gaan via tunnels. Ook kun je vanuit een garage reizen naar de twee andere verre locaties. Zo kun je ook nog naar Alaska toe (met sneeuw!) en kun je weer terug naar Siberië. De drie locaties samen bevatten elf gebieden in totaal. Dat is een enorm speloppervlak om te verkennen. Als slaat dit spel bij je aan, dan ben je voorlopig met nog een extra reden van de straat.

MudRunner maar dan beter

Zoals gezegd heb ik veel plezier gehad met het origineel, maar daar waren ook wel wat minpunten bij te vinden. Ik vind dat de ontwikkelaar uitstekend heeft gekeken naar de verbeterpunten, want het spel is op vrijwel alle fronten een sterke verbetering. Wat is er zoals beter, hoor ik je bijna vragen. Betere presentatie, betere graphics, beter geluid, betere besturing, betere moddereffecten, grotere, afwisselendere en vrijere omgevingen, meer binding met je voertuigen, betere cameravoering, meer zingeving en de toevoeging van sneeuw.

Ten eerste ziet het spel er gewoon veel moderner uit. De presentatie is netjes en er is zelfs gedacht aan een verhaallijn. Ook zijn de menu’s overzichtelijker en kun je veel makkelijker vinden wat je nodig hebt. De omgevingen ogen doorgaans erg natuurlijk en de belichting is mooi. Ook de modder is nu echt geweldig. Het lijkt alsof de grote omgevingen met een zeer groot gevoel voor detail in elkaar zijn gezet. Die modderplas ligt er niet zomaar. De rotsen op de weg ook niet. Het is een avontuur om overal langs te komen. De verschillende locaties bieden ook een zeer verschillende look en feel.

Het mooie is dat de omgevingen ook minder statisch zijn. Bomen kunnen om en modder en sneeuw vervormt zich zeer mooi. Vooral de manier waarop modder zich gedraagt voegt veel toe aan het spel. Het is nu zelfs zo dat je jouw vrachtwagen zichtbaar ziet wegzakken als je stil blijft staan en het is ook goed mogelijk om jezelf helemaal in te graven als je te hard op het gas trapt. De omgevingen zijn zo vormgegeven dat er altijd een uitdaging te vinden is. De sneeuw is daarbij een kers op de taart, maar niet het beste gedeelte in het spel. Je voelt in de sneeuw de gladheid goed en je kunt je ook goed ingraven, maar de sneeuw gedraagt zich vaak wat meer als modder dan als echte poedersneeuw.

Een andere grote verbetering zijn de voertuigen. Niet langer kies je een aantal beginvoertuigen en kun je per level losgaan. Je moet je voertuigen echt verdienen. Af en toe kun je een voertuig vinden, maar meestal zal je hard moeten werken voor je geld en daarmee een nieuwe wagen kunnen aanschaffen. Alle voertuigen zijn ook op te waarderen met zeer duidelijk merkbare onderdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan andere banden of een betere motor. Je raakt hierdoor echt gehecht aan je wagenpark en voelt echt de beloning als je eindelijk iets nieuws kunt kopen.

Ook zijn er nu veel duidelijkere drijfveren aanwezig. Niet langer rijdt je zomaar van A naar B met wat hout; je werkt nu voor je geld. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je metaal en betonplaten naar een kapotte brug brengt en je krijgt een beloning en ook nog eens een handige gerepareerde brug. Er zijn nu veel meer verschillende soorten lading en er zijn allerlei bedrijven om voor te werken. Soms zijn de taken klein en simpel, soms moet je hemel en aarde bewegen om de opdracht tot een goed einde te brengen.

Daarnaast valt nog op dat de besturing nu beter en logischer is. Zo kun je nu zonder een menu te gebruiken je takel gebruiken en is het aankoppelen van karren veel eenvoudiger. De cameravoering is hierbij ook minder irritant, al is deze nog steeds niet perfect. Ook is het spel nu wat minder stil, door de toevoeging van aangename, rustige countrymuziek.

Wat is er nog op aan te merken?

Ik ben bijzonder enthousiast over SnowRunner. De titel mag dan wat misleidend zijn, want slechts vier van de elf omgevingen bevatten sneeuw en je start zelfs zonder sneeuw, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo’n ramp. De geweldige modder had ik namelijk zeker niet willen missen.

Toch zijn er wel wat problemen. Ten eerste vind ik het zeer vreemd dat de spiegels nog steeds niet werken. De in-car view is daardoor min of meer nutteloos gebleven. Vreemd voor een spel als dit. Ook maakt de opzet van het spel het zeer leuke samenspelen met anderen wat moeilijker. Het is nog steeds mogelijk om online coöperatief te spelen, maar je hebt nu een eigen wagenpark nodig en komt in feite min of meer op bezoek in de spelomgeving van een ander. Dat is geen probleem als je met vrienden speelt, maar is minder leuk met onbekende spelers. Daarnaast is het jammer dat je nog altijd niet lokaal samen kunt spelen.

Verder is het geen spel dat iedereen zal kunnen bekoren. Je moet wel geduld hebben en zin hebben om met vaak (veel) minder dan twintig mijlen per uur door de wildernis te rijden om je lading ergens heen te brengen. Spreekt dat idee je niet zo aan, dan zou ik je aanraden om het spel eerst te proberen alvorens het te kopen.

Conclusie

SnowRunner heeft dan misschien geen logische naam, maar dat maakt het geen minder goede game. Saber Interactive heeft kritisch gekeken naar MudRunner en heeft zo ongeveer alle verbeterpunten aangepakt. SnowRunner is daarmee een nog vermakelijker spel geworden. Ik kan hiermee echt vele uren zoet zijn en samen met een ander is het spel nog leuker. Een dikke aanrader dus!

Reacties

Yellow13 8 months, 1 week geleden

Het lijkt mij ook een fantastisch spel. Nette review ook verder. ;-)

Login of registreer om te reageren.