Casper Egas | maandag 9 Jul 2018, 16:20

Een nieuwe uitgave van verscheidene Mega Drive Classics? Dat klonk als muziek in de oren! Lees hier de recensie van SEGA Mega Drive Classics.

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Heel veel goede games
  • Online- en offline multiplayer
  • Weergave spellen is aantrekkelijk
  • Weinig extra's
  • Emulatie van het geluid is niet perfect
  • Online last van wat vertraging

Ben je een fan van retro games of de SEGA Mega Drive in het bijzonder? Dan zit je met deze enorme collectie van 53 games meer dan goed. De spellen zijn een uitstekende dwarsdoorsnede van wat de Mega Drive te bieden heeft en bevat vooral erg sterke kwaliteitsgames in tal van genres. Ook zijn spellen uit de begintijd en de latere periodes goed vertegenwoordigd. Het zijn (natuurlijk) wel uitsluitend spellen die door SEGA zijn uitgegeven, al zijn ze niet langer allemaal ook door SEGA ontwikkeld (zoals Landstalker en Gunstar Heroes). Bekende klassiekers van andere uitgevers, zoals van Electronic Arts en Capcom zijn afwezig. Het zou leuk zijn als er ooit een collectie komt met medewerking van andere uitgevers die op de Mega Drive actief waren.

REVIEW

SEGA Mega Drive Classics is de opvolger van de SEGA Mega Drive Ultimate Collection op de Xbox 360 en PS3. Deze nieuwe collectie heeft een aantal toegevoegde games (zoals de games van de ontwikkelaar Treasure), maar kent ook een paar vreemde afwezigen (zoals Ecco en Sonic). Daarnaast is het nu voor het eerst mogelijk om alle spellen die lokale multiplayermogelijkheden hebben ook online te spelen.

De collectie als geheel

Deze collectie is echt waar voor je geld. Je krijgt 53 spellen voor een adviesprijs van slechts dertig euro. Natuurlijk is dit niets waard als het flutgames zouden zijn of als je alle spellen al hebt. Gelukkig zitten er maar een paar missers bij. Zo zijn Super Thunder Blade, Space Harrier II en Virtua Fighter 2 geen highlights van de Mega Drive en geen schim van hun arcadeversies. Een deel van de spellen, zoals veel van de RPG’s, waaronder Alien Soldier en Streets of Rage 3 zijn zelf zeer duur als je de oorspronkelijke cartridges nog wil bemachtigen. Voor de prijs van slechts een van deze games kun je al meerdere keren deze collectie kopen.

De spellen op deze collectie worden natuurlijk geëmuleerd; hetgeen wisselende resultaten op kan leveren. Gelukkig heeft de ontwikkelaar een goede job gedaan en worden spellen prachtig weergegeven. De graphics spatten van je scherm en ogen scherpen en kleurrijker dan de originelen op mijn CRT-tv. Je kunt de weergave ook naar wens aanpassen: wil je graag dat alles minder pixelig is, dan kun je kiezen tussen een aantal filters. Geen van alle filters vond ik de moeite, want ze geven allen een uitgesmeerde look. Ik heb echter mensen gesproken die wel een fan zijn van dit soort filters. Leuker vind ik de mogelijkheid om passende stroken langs het scherm te zetten (want spellen uitrekken is lelijk) of zelfs een CRT-televisie weer te geven, compleet met vrij overtuigende scanlines en ietwat bol scherm. Ook is een leuke extra optie om de spellen wat te boosten, om de sprite flicker te elimineren, al geeft deze optie in enkele spellen wat grafische foutjes. Vertraging is helaas niet aangepakt. De audio is helaas niet helemaal geweldig, al zal de gemiddelde consument dit zeker niet opmerken. Voor een kenner is het opvallend dat vooral geluidseffecten net wat anders klinken en dan vaak net wat slechter. Neem bijvoorbeeld de gil van de vrouwen in Streets of Rage 3; deze klinken niet juist.

De collectie heeft een creatief menu die een kinderkamer uit de jaren negentig moet voorstellen. Dit komt leuk over, maar de graphics zijn hier wel ondermaats. Ook is het jammer dat de spellen, die naast elkaar in de kast staan alleen van opzij te zien zijn. De doosjes zijn niet te bewonderen en wanneer je de spellen selecteert wordt een generieke cartridge in de Mega Drive gestoken. Ook bij het resetten van de Mega Drive wordt niet de resetknop gebruikt, maar wordt de hele cartridge verwijderd en opnieuw ingestoken. Jammer is het ook dat er geen extra’s zijn toegevoegd, al is dat misschien wat hebberig. Er hadden bijvoorbeeld interviews kunnen worden toegevoegd of wat art work en informatie. Als ze helemaal fantastisch hadden willen zijn dan hadden de arcadeversies toegevoegd kunnen worden. Ook zijn de Mega cd en 32X add-ons voor de Mega Drive lang genoeg genegeerd. Er zijn op deze systemen nog tal van gave spellen die door SEGA zelf zijn uitgegeven beschikbaar. Wel zijn er naast leuke Achievements nog uitdagingen beschikbaar die mij echt aanspoorden om spellen anders te gaan spelen. Zeer leuk!

Naast de Engelstalige spellen zijn ook de Japanse versies van een aantal spellen beschikbaar. Ook is het mogelijk om op elk punt op te slaan en om spellen door en terug te spoelen.

De spellen

Nu volgt een korte beschrijving van de spellen. Met veel spellen heb ik uitgebreide ervaring, maar enkele ken ik slechts van deze collectie:

Alex Kidd in the Enchanted Castle

Zeker niet zo goed als sommige van de Alex Kidd games op de SEGA Master System. Een aardig platformspel met matige graphics.

Cijfer: 6

Alien Soldier

Zeer duur spel van Treasure dat nooit in Amerika is uitgegeven. Alien Soldier is een schietspel dat het uiterste van je vraagt. Zelfs de erg makkelijke modus (volgens het spel) is nog zeer lastig. Als je van Gunstar Heroes houdt, is dit een aanrader met zijn mooie graphics en grote uitdaging. Voor anderen is Alien Soldier echt te moeilijk en onvergeeflijk.

Cijfer: 7

Alien Storm

Niet erg bekende, maar toch zeer onderhoudende beat ‘em up. Als een van drie personages neem je het op tegen een invasie van ruimtewezens die mensen hebben overgenomen. Alien Storm is niet zo goed als Streets of Rage of Golden Axe, maar vooral de tussenstukken, waarin het spel in een first person shooter of horizontale shooter verandert, doorbreken de monotonie prima.

Cijfer: 7

Altered Beast

Terwijl ik dit schrijf heb ik een Altered Beast-shirt aan, dus geheel neutraal ben ik zeker niet. Dit was het spel dat vroege bezitters (zoals ik) van de Mega Drive bij het systeem kregen. Altered Beast is een eenvoudig opgezette beat ‘em up waarbij je in monsters kunt veranderen. Binnen no time is het spel over als je vaardig genoeg bent om niet dood te gaan. Gedateerd, maar toch zeer vermakelijk.

Cijfer: 7

Beyond Oasis/Story of Thor

In deze uitgave Beyond Oasis genoemd, in plaats van de Europese naam Story of Thor. Story of Thor is een Zelda-achtige avonturengame met prachtige muziek en prachtige graphics. Met behulp van geesten kun je steeds meer delen van de open wereld bereiken. Een leuk en behapbaar spel, dat mij persoonlijk meer boeide dan menig Zelda-spel.

Cijfer: 8

Bio-Hazard Battle

Als een tweetal inbrekers moet je in een leuk ontworpen, cartooneske omgeving allerlei voorwerpen ontvreemden. Dit kun je het beste doen met een medespeler, want als coöperatieve ervaring is Bananzo Bros. een erg vermakelijk spel met aanstekelijke muziek.

Cijfer: 8

Columns

Volgens sommigen een klassieker, volgens anderen een slechte Tetris-kloon. Met kolommen van edelstenen moet je drie om meer stenen van dezelfde kleur op een rij krijgen. Een vroege, onderhoudende Mega Drive-game die het mijns inziens niet haalt bij Tetris.

Cijfer: 6

Columns III

Een betere versie van Columns met meer modi en aantrekkelijkere graphics. Vond je deel 1 niet leuk, dan zal je deze ook niet leuk vinden.

Cijfer: 7

Comix Zone

Een late release, en dat is te zien aann de prachtige graphics die de look van een stripboek zeer goed benaderen. Ook de begeleidende muziek en geluidseffecten zijn van de bovenste plank. Pas echter op, want Comix Zone is zeer moeilijk (en kort). Je zult de save of terugspoelfunctie waarschijnlijk nodig hebben!

Cijfer: 8

Crack Down

Nog een vroege release. Speelt het beste met een andere speler. Samen moet je in deze free roaming shooter bommen vinden en onschadelijk maken. Jammer is het wel dat het speelscherm zo klein is en er veel vertraging optreedt. Ook grafisch laat het spel te wensen over.

Cijfer: 6

Decap attack

Een bijzonder platformspel waarin je als een mummie over een eiland trekt op zoek naar ontbrekende lichaamsonderdelen. Je kunt tegenstanders verslaan door op ze te springen of door je hoofd weg te schieten. De muziek is zeer aanstekelijk.

Cijfer: 8

Dr. Robotniks Mean Bean Machine

Een erg leuk puzzelspel dat eigenlijk gewoon een lokalisatie is van het inmiddels ook in Europa bekende Puyo Puyo (of Puyo Pop) met een Sonicsaus. Puyo Puyo is voor beginners wat lastiger dan Tetris, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het echt een goed en diepgaander alternatief.

Cijfer: 8

Dynamite Headdy

Een vermakelijk platformspel met veel actie van Treasure. Niet zo hoog aangeschreven als Gunstar Heroes, maar zeker wel de moeite. Vooral grafisch is het een aantrekkelijk spel 

Cijfer: 6

ESWAT: City Under Siege

Een vroege titel die de arcadeversie redelijk weet te benaderen. Een leuk actie-platformspel dat niet echt opvalt. Je bent een agent die het in de toekomst op moet nemen tegen allerlei tegenstanders en zelf uiteindelijk in een mech-achtig gevechtspak kan vechten.

Cijfer: 7

Fatal Labyrinth

Het vervolg op een van mijn favoriete Master System games (Dragon Crystal). Helaas haalt het spel niet het beste uit de Mega Drive en blijft het origineel mijns inziens beter. Het is een leuke avonturengame met een bovenaanzicht die steeds moeilijker wordt. Vooral leuk is dat je in het labyrint steeds meer spullen vindt en moet identificeren en dat de kamers zich een voor een voor je onthullen.

Cijfer: 7

Flicky

Een simpel spel dat al veel ouder is dan de Mega Drive. Ik heb de eerste versie al op de SC-3000, de voorloper van de Master System. Het is wat vreemd dat SEGA Flicky nog heeft uitgegeven op de Mega Drive zonder noemenswaardige extra’s. Je moet als Flicky (vogeltje dat ook in Sonic-games voor komt) kuikens redden van de katten. Dit wordt elk level weer uitdagender. Persoonlijk vind ik dit een leuk spel, maar ik kan me voorstellen dat mensen die het op de release voor de volle mep kochten er anders over dachten.

Cijfer: 7

Gain Ground

Gain Ground is een top-down strategische shooter die vooral met een tweede speler erg leuk is. Het spel moet het niet hebben van de graphics, al is de soundtrack wel de moeite waard. Het leukste is dat je een steeds groter wordend team van soldaten uit allerlei tijdperken tot je beschikking hebt die je steeds een scherm verder moet krijgen. Elke strijder heeft hierbij zijn sterke en zwakke kanten, waardoor je het niet snel, maar doordacht moet aanpakken.

Cijfer: 8

Galaxy Force II

In de arcadehal was dit een prachtig spel met indrukwekkende sprite scaling. Op de Mega Drive valt vooral op dat de spelcomputer niet in staat was om een dermate geavanceerd spel goed op het scherm te krijgen. Galaxy Force II is op de Mega Drive slechts een aardige shooter die sterk doet denken aan Space Harrier.

Cijfer: 6

Golden Axe

Dit is natuurlijk een echte beat ‘em up-klassieker. De arcadeversie is legendarisch, maar ook erg kort. Voor de Mega Drive is echter meer toegevoegd, zoals een extra level en een duelmodus, waardoor dit de beste versie is. De muziek kan ik wel dromen.

Cijfer: 9

Golden Axe II

Probeert de formule verder te verbeteren, maar neemt een stap voorwaarts en twee stappen terug. Waarom hebben de tegenstanders zulke gekke kleuren? Ook zijn niet alle levels en tegenstanders even iconisch als in het eerste deel. Grafisch is het spel wel duidelijk vooruitgegaan.

Cijfer: 8

Golden Axe III

Vroeger nooit in Europa uitgegeven (vreemd!), maar wel gewoon in het Engels speelbaar. Veel mensen vinden dit het zwarte schaap van de serie, maar ik ben het niet met ze eens. De achtergronden zijn opvallend lelijk voor een laat spel als deze, maar de sprites zijn wel mooi en de muziek is ook aanstekelijk. Het is vooral de gameplay die dieper is dan de eerdere delen en ook de uitdaging is groter dan voorheen.

Cijfer: 9

Gunstar Heroes

Een spel dat de hemel in wordt geprezen, maar mij juist nooit zo heeft kunnen boeien. Gunstar Heroes is een schietspel met een mooie presentatie en zeer creatieve levels. Bij het zeer langdradige bordspelachtige stuk haak ik echter vaak af. Het verveelt mij op den duur.

Cijfer: 7

Kid Chameleon

Een weinig aantrekkelijk ogend platformspel waarin je een kind speelt dat in allerlei vormen kan veranderen (bijvoorbeeld een ridder). Er is voldoende uitdaging en de levels zijn lang zat, maar voor mij ontstijgt het nooit de middelmaat.

Cijfer: 6

Landstalker

Een isometrische Zelda-achtige avonturengame. Als kind heb ik me enorm vermaakt met Landstalker. De hele stijl van het spel spreekt mij erg aan, met mooie graphics en een topsoundtrack. Het is soms wat lastig om sprongen goed te voltooien door het isometrische perspectief, maar als je daar overheen stapt, heb je een prachtig avontuur van zo’n 24 uur lang.

Cijfer: 9

Light Crusader

Een best leuk isometrisch actie-avonturenspel. Audiovisueel is het spel best sterk, maar het spel vecht niet heel fijn. Ook is het wat vreemd dat je alle personages steeds per ongeluk vooruit duwt.

Cijfer: 7

Phantasy Star II

Het vervolg op de legendarische RPG op de Master System. Persoonlijk mis ik hier de 3D-dungeons en heeft het spel me nooit zo kunnen grijpen als het origineel. Weet je wel gepakt te worden door Phantasy Star II, dan kun je talloze uren spelen met dit zeer moeilijke spel.

Cijfer: 7

Phantasy Star III

Ineens is de futuristische setting veranderd in een soort Middeleeuwse setting en speelt het spel grotendeels anders. Veel mensen, waaronder ook ikzelf, konden deze grote veranderingen niet waarderen. Het enige erg toffe aspect is het feit dat het spel meerdere eindes heeft.

Cijfer: 6

Phantasy Star IV

Dit is de Phantasy Star die je wilt spelen als je er nog geen een gedaan hebt. Audiovisueel is deze RPG prachtig en de gameplay is ook het sterkste van alle delen in de serie. De uitdaging is dit keer ook wat meer behapbaar.

Cijfer: 9

Ristar

Een aantrekkelijk ogende platformer van Sonic Team die nooit zo weet te boeien als je zou denken. De langzamere gameplay met een slingermechaniek pakt me niet zo. Ristar is zeker geen slecht spel, dus misschien pakt het jou wel.

Cijfer: 6

Shadow Dancer: The Secret of Shinobi

Een spin-off van de Shinobi-serie en een arcadeoverzetting. Het is een tamelijk onvergeeflijke actie-platformer die het niet haalt bij de andere Shinobi-games op deze collectie. Zeker niet gek en leuk met de magische waakhond die je aan je zijde hebt, maar meer ook niet.

Cijfer: 6

Shining in the Darkness

Dit is een spel dat verdeelde reacties uitlokt. Het is een 3D-dungeon crawl adventure. Grafisch is het prachtig ontworpen en de muziek is zeer aanstekelijk. Toch is er ook wel wat op Shining in the Darkness aan te merken, want het spel heeft slechts één dorpje, nauwelijks een verhaal en een grote dungeon waarin je vaak dezelfde stukken opnieuw door moet.

Cijfer: 7

Shining Force

Wat een geweldig spel is Shining Force. Een relatief late release en een juweel in het strategie-RPG-genre. Audiovisueel sterk, maar vooral de gameplay is erg goed. Je krijgt een steeds grotere groep strijders die van stad tot stad trekken en vechten op een gridstructuur. Houd je van Fire Emblem, dan is dit zeker iets voor jou.

Cijfer: 9

Shining Force II

Veel mensen vinden dit vervolg nog beter dan het origineel. Audiovisueel is inderdaad vooruitgang te zien, maar persoonlijk vind ik de rest van het spel niet beter. De gameplay is grotendeels hetzelfde, maar het verhaal en de personages (dit keer kinderen) spraken mij minder aan.

Cijfer: 8

Shinobi III

Een late release, en dat is zeker te zien en te horen! Deze actie-platformer speelt daarnaast ook erg strak en de snelle tussenstukken weten het spel voortdurend boeiend te maken. Heb je ooit een Ninja op een surfplank willen zien? Dit is je kans!

Cijfer: 8

Sonic the Hedgehog

Wat kan ik zeggen over een spel dat vrijwel iedereen al kent. Sonic is niet voor niets zo beroemd geworden. Het spel was voor de tijd buitengewoon snel en had prachtige levels. Ook audiovisueel was het een uitblinker, maar vooral de goede besturing won vele harten.

Cijfer: 9

Reacties

Login of registreer om te reageren.