Jeroen Post | Thursday 30 Dec 2021, 23:28

Gamen gaat altijd door, ook tijdens een pandemie, en wij van de redactie laten ons licht schijnen op het afgelopen gamejaar!

2021 zit er praktisch op, en ook dit jaar stond bol van dingen die niet heel goed zijn voor ons, om het maar even heel zwak uit te drukken. Gelukkig hebben we genoeg dingen om ons af te leiden, en games stellen in dat opzicht nooit teleur. Of je nu goede of slechte games speelt, er is altijd wel iets wat je bijblijft. Zoals elk jaar blikken de redactieleden van Xboxworld voor je terug op het afgelopen jaar. Welke spellen vonden we top, en welke titels vielen tegen? 

Casper

1. Halo Infinite

Na al die jaren was ik wel weer eens toe aan een nieuwe Halo. Het was echter de vraag of Halo Infinite zou kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen. Er waren immers problemen ontstaan tijdens de ontwikkeling van het spel, waardoor het een jaar werd uitgesteld. Gelukkig is zowel de campagne als de multiplayer zeer leuk geworden. Een dikke aanrader!

2. Psychonauts 2

Ik had de eerste Psychonauts nooit gespeeld, dus had ook niet echt een verwachting bij het vervolg. Het bleek echter een erg fantasievol en prachtig uitgewerkt platformspel te zijn. Volgens mij hebben veel te weinig mensen dit spel een kans gegeven, waardoor het hoog nodig is om het nog eens in het zonnetje te zetten.

3. Balan Wonderworld

Hij staat op veel lijstjes voor het slechtste spel van 2021 en het spel was zwaar geflopt. Ik vind dat echter zo onterecht, dat ik hem in mijn top 3 gezet heb. Dit jaar was mijns inziens geen sterk jaar voor games, maar na enige gewenning, vond ik Balan Wonderworld toch een hoogtepuntje. Fantasievol, origineel en zeker ook vreemd. Een beetje ouderwets, maar ook vernieuwend.

Meest tegenvallende game:

Resident Evil Village

De remake van Resident Evil 2 was subliem, de remake van Resident Evil 3 was ook behoorlijk goed, maar het achtste deel in de franchise viel me tegen. Het is zeker geen slecht spel, maar het is meer een shooter dan een horrorspel. Ik vind Resident Evil VILLAGE inconsistent en het verhaal is slap. Het past niet echt mooi in de franchise.

Dorian

1. Forza Horizon 5

Microsoft heeft zich dit jaar van zijn beste kant laten zien met de release van twee knallers zo dicht op elkaar. Uiteindelijk wint Forza Horizon de strijd van Halo Infinite, omdat deze game wel volledig is gereleased. Turn 10 heeft ook voor dit deel weer alles uit de kast gehaald en Mexico als setting is een zegen. Dankzij de kracht van de Xbox Series X zijn de auto’s en omgevingen te aanschouwen in 4k met 60 fps en dat is de beste manier om dit pareltje te ervaren.

2. Resident Evil Village

Na het geweldige deel 7 kon ik niet wachten om te zien wat Capcom voor ons in petto had met het directe vervolg en de game stelde niet teleur. Grafisch is de game prachtig, maar dat is in dit genre niet het belangrijkste. Dat is namelijk de horror en daar is geen gebrek aan in Resident Evil Village. Het enige minpuntje is dat een bepaalde sectie van de game wat meer actie georiënteerd is, maar daar ben je gelukkig ook snel doorheen.

3. Tales of Arise

Wat begon als een mager game jaar werd al snel omgezet in een goed jaar dankzij Bandai Namco. Tales of Arise was een oude formule in een nieuw, modern jasje en een waar genot om te spelen. Visueel zag het er indrukwekkend uit en de gevechten zijn spectaculair. Ik had graag wat meer klassieke animé cutscenes willen zien, maar je kan niet alles hebben.

Eervolle vermeldingen:

Halo Infinite

Solide gameplay met de Master Chief in topvorm. Heeft de lijst niet gehaald vanwege het vreemde release-principe van 343 Industries, maar verder een kneitergoede game.

Metroid Dread

Eindelijk weer een goede game met onze favoriete premiejager in de ruimte in de hoofdrol. Lekker old school claustrofobische gangen verkennen en bizarre bazen bevechten, maar dan in een modern jasje. Wat ik heb gespeeld bevalt me erg goed, maar helaas heb ik het einde van de game nog niet bereikt, dus gaat de eer naar andere games.

Death's Door

Hele leuke Indie game die de oudere Zelda games combineert met een genadeloze moeilijkheidsgraad. Extra punten voor de setting en de hoofdpersoon in de vorm van een kraai. Zeker de moeite waard voor de prijs van twintig Euro.

Meest tegenvallende game:

Werewolf the Apocalypse: Earthblood

Zeer vermakelijke game als je puur kijkt naar de gevechten, maar er is zo veel mis met de game. Character animaties en design zijn niet om aan te gluren, omgevingen ogen levenloos en het verhaal is op zijn best middelmatig. Als je een fan bent van vechten met weerwolven is het wellicht een aanschaf waard (in de aanbieding uiteraard), maar als je wat beters met je tijd wil doen kan je deze game het beste links laten liggen.

 

Joeri

1. Call of Duty Vanguard

Ik vond het een zeer moeilijk jaar om een top drie samen te stellen. De goede games kwamen pas laat in het jaar en ik heb door omstandigheden nog geen tijd gehad om de potentiële toppers te kunnen proberen. Guardians of the Galaxy, Psychonauts 2, It Takes Two en Forza Horizon 5 staan allemaal nog op mijn harde schijf te wachten op een speelbeurt. Ik kies dan maar voor de game dat ik dit jaar wellicht het meeste gespeeld ga hebben. Met Vanguard heeft Sledgehammer Games weer een leuke multiplayer ontwikkeld. Ik speel wekelijks wel wat potjes met vrienden en amuseer me er eigenlijk erg mee. Helaas heb ik voor het overige weinig bijzondere games gespeeld die de eerste plek kunnen claimen.

2. Far Cry 6

Deze heb ik net wat meer gespeeld dan Halo Infinite, waardoor ik deze een plekje hoger zet. Ubisoft Montreal doet met het nieuwste deel niets bijzonders, maar zorgt ervoor dat Far Cry één van mijn favoriete franchises blijft. Daarnaast ziet het er op de Xbox Series X gewoon enorm knap uit!

3. Halo Infinite

Hij staat "slechts" op plaats drie, maar dat is wellicht omdat ik hem te weinig gespeeld heb. Het is de reeks waarom ik fan ben geworden van de allereerste Xbox en na twintig jaar is 343 Industries erin geslaagd dit nostalgisch gevoel met voldoende nieuwigheden te herlanceren. Ook de multiplayer is erg leuk! Met Halo Infinite heb ik ook eindelijk het gevoel dat de Game Pass én de nieuwe generatie consoles op stoom komen.

Meest tegenvallende game

Eigenlijk ben ik in het algemeen teleurgesteld in het gamejaar. Ik ben, met mijn reviewgames, geen enkele topper tegengekomen. Zelfs games die me gewoon hebben kunnen verrassen, waren er niet. Ik moet hierbij wel zeggen dat ik een aantal potentiële hoogvliegers nog niet gespeeld heb. Ik hoop voor 2022 dat de nieuwste consoles eindelijk games krijgen die de moeite waard zijn en dat de ontwikkelaars eens met nieuwe unieke games komen.

Tim

1. Deathloop

Eén van de grote verrassingen voor mij dit jaar. Ik had niks van de previews of vroege rapportages gelezen, zelfs geen trailer gezien. Op release was het duidelijk dat deze game iets speciaals was, het regende tienen en algemeen lof. Dus ik heb snel een exemplaar besteld, want dit kon ik niet negeren. Op papier is de game nochtans niks voor mij, ik ben niet echt gek van FPS spellen en voel ook meestal weinig voor Bethesda games (behalve DOOM dan). Maar Deathloop is een topspel en dat op vele vlakken: art style, storytelling, mechanics, world building en nog meer. Je missie gecombineerd met tijdreizen en telkens dezelfde omgevingen doorlopen met meer informatie of met wijzigingen in de opbouw maken dit spel tot een echt pareltje.

2. Marvel's Guardians of the Galaxy

In tegenstelling tot Deathloop stond Marvel’s Guardians of the Galaxy op m’n lijstje vanaf second één van de E3 trailer. Ik ben een fan van het eerste uur en James Gunn’s eerste Marvel film staat bij mij nog altijd op nummer 1. Het spel kan zicht gelukkig losrukken van de MCU-continuïteit en zo z’n eigen koers varen. Het verhaal brengt je het heelal rond en alle usual suspects dagen op. De voice acting is van top niveau en dit in combinatie met een sterke hoofdlijn en goeie karakterbogen voor elk lid van het team zit je snor voor een ritje van een twintigtal uur.

3. Metroid Dread

Niet m’n eerste Metroid, maar wel de eerste die ik speel tot de credits. Het sfeertje zit van bij minuut één heel goed. Voor de rest is het dé perfecte versie van een Metroid game: alle wapens & suit upgrades passeren de revue en ook veel gekende vijanden maken opnieuw hun opwachting in een nieuw jasje of met een aangepaste mechanic. De E.M.M.I’s zorgen (ondanks hun one hit kill aanvallen) voor spannende momenten die je vingervlugheid op de proef zullen stellen. Een must play mocht je een Nintendo Switch in bezit hebben en de ideale showcase voor hun nieuwe OLED-model.

Eervolle vermeldingen:

Psychonauts 2: Double Fine op z’n best, quirky graphics en een heel leuk verhaal vol humor en doordenkertjes

Resident Evil Village: Vergelijk het met een goeie rollercoaster of dark ride in een pretpark. Zet je neer, strap in én laat de game de rest doen. Ik weet dat er heimwee is naar de stijl van de oudere Resident Evils, maar voor mij persoonlijk is dit de perfect modernisering van de formule.

Game Pass: Komaan, is hier meer uitleg bij nodig? Game Pass zit na enkele jaren echt op kruissnelheid met de ene na de andere topper die wordt toegevoegd. De ideale gapfiller voor dode momenten in de game kalender.

Meest tegenvallende game

Ik heb niet echt iets slecht gespeeld dit jaar. Ik begin er meestal niet aan om m’n schaarse gametijd in goeie games te investeren, maar wat me wel enorm ergerde dit jaar waren de totaal absurde upgradeschema’s bij Sony. Smart Delivery zoals op Xbox zou toch de norm in de markt moeten worden, maar dat we iets extra moeten betalen voor een next-gen upgrade vind ik nog ergens te verantwoorden. Development teams moeten hier ook tijd aan besteden en dat is tijd die niet naar iets anders kan gaan. Maar consumenten met fysieke gekochte games geen mogelijkheid geven of enkel als ze de complete digitale versie kopen is me een brug te ver. Je zou tenminste vanuit elk startpunt moeten kunnen upgraden.

 

 

Jeroen

1. Halo Infinite

Nadat de eerste beelden werden getoond was ik enorm teleurgesteld. Het zag eruit als een vroege Xbox 360 game, en ik zag op dat moment even geen mogelijkheid waarop 343 dit zou kunnen herstellen. Nu, eind december 2021, denk ik daar heel anders over. De campaign is echt fantastisch, qua verhaal en tempo. Het spel ziet er behoorlijk goed uit, en draait als een zonnetje op mijn Series X. Zelfs de open wereld, waar ik normaliter niet zo van hou, beviel me erg goed. En ook de multiplayer doet het, zeker sinds de laatste update, echt opmerkelijk goed. Toffe levels, mooie balans en vooral ook leuk om met een vast groepje te spelen. Mijn game van het jaar 2021 is Halo Infinite!

2. Little Nightmares II

Ik heb een voorliefde voor platformspellen en ik heb een zwak voor horrorgames. Wat kun je dan beter spelen dan Little Nightmares II, zul je denken? Nou, het wordt niet veel beter dan dit als je iets hebt met beide genres. Hele toffe platform-elementen, met hier en daar een ingenieuze puzzel. Soms een beklemmende sfeer, mooie geluiden en effecten. Qua lengte zit het wat mij betreft ook goed. Buiten enkele gekke glitches waardoor ik een hoofdstuk opnieuw moest beginnen heb ik eigenlijk niets aan te merken op deze game. 

3. It Takes Two

Naast de hierboven genoemde genres speel ik ook graag spellen waarin de co-op functie goed wordt gebruikt, en wat dat betreft is It Takes Two echt het perfecte voorbeeld. Werkelijk prachtige omgevingen, en hele goede platformelementen met een co-op waar je u tegen zegt. Je moet elkaar echt uit de brand helpen, en niet alleen maar door een voorwerp aan te geven of iemand even een kontje te geven. Wisselende perspectieven, een prima moeilijkheidsgraad en vooral een spel waar je met twee personen echt lol mee kan hebben. Het boek dat je allerlei "liefdevolle" regels aangeeft had iets minder tekst mogen hebben, maar buiten dat is It Takes Two echt de ideale game om met iemand anders te spelen.

Meest tegenvallende game:

Balan Wonderworld

Ik weet dat mijn collega Casper deze titel in zijn top 3 heeft gezet, en dat is natuurlijk helemaal goed. Ieder heeft zijn eigen smaak, en dat is maar goed ook. Ik vond de game echter enorm tegenvallen. Yuji Naka (de bedenker van Sonic en Phantasy Star) en Square Enix zijn op papier een gouden combinatie, maar in werkelijkheid komt het niet helemaal goed samen. Hele oppervlakkige en soms gebrekkige gameplay en vrij matige graphics zijn geen goede combinatie, maar het is helaas wel wat ik in deze game heb gevonden. Hopelijk is dit niet het laatste wat we van Yuji Naka zien in de wereld van videogames, want dit afscheid verdient hij niet.

Dit waren de favorieten en meest tegenvallende games van het afgelopen jaar. Ben je het er totaal niet mee eens, of heb je zelf een leuke tekst over het gamejaar 2021? Laat het vooral weten in de reacties. Ons rest nu niets meer dan iedereen een fijne jaarwisseling toe te wensen, en laten we met z'n allen hopen op een beter 2022. Tot volgend jaar!

Reacties

Login of registreer om te reageren.