Peter Bijl | donderdag 25 Mei 2017, 10:56

Xboxworld en Yellow Puffin gingen samen een kijkje nemen bij eSports Day 2017. Lees hier ons reisverslag!

Menig gamer zal er wel bekend mee zijn; het fenomeen eSports. Gamen is niet voor niets onze favoriete bezigheid en sommigen van ons maken er ook hun sport van. Een tijdlang hoorde je er niet zoveel meer over, maar het hele fenomeen lijkt weer terug van weggeweest. Sterker nog, eSports lijkt helemaal booming te zijn op het moment en steeds meer mensen houden zich er dan ook mee bezig. Afgelopen vrijdag was er in de jaarbeurs Utrecht daarom de allereerste editie van eSports Day, een evenement waar je alles te weten kunt komen over de verschillende mogelijkheden en fenomenen rondom eSports. Xboxworld en Yellow Puffin waren aanwezig om te kijken wat er allemaal te beleven en natuurlijk leren viel.

Opening

De dag begon al vroeg, want wie voor negen uur in Utrecht wil zijn en vanuit Groningen vertrekt, zal vroeg in de trein moeten stappen. Met nog een beetje slaap in de ogen zaten wij rond zeven uur dus in de trein, onderweg naar het evenement. Eenmaal aangekomen werden we echter verwelkomd met warme koffie, dus de slaperigheid verdween gelukkig als sneeuw voor de zon.

Om negen uur begon het evenement en onze presentator bleek niemand minder dan Chris Wobben te zijn, bekend van de NOS. Als eerste was er een lezing van Ward Geene, onder andere bekend van Power Unlimited, over de laatste ontwikkelingen in de eSports in Nederland. Vervolgens werden enkele cijfers over het aantal deelnemers en kijkers van eSports doorgenomen en als we zowel Ward als deze gegevens mogen geloven, dan houden zowel gamers als niet-gamers zich steeds meer bezig hiermee.

Sport en technologie

Na een nieuwe dosis cafeïne en een hoop fruit waren we klaar voor de volgende ronde sprekers. Zo kwam onder andere Ajax langs om te vertellen hoe zij eSports gebruiken om de jongere generatie meer te betrekken bij de voetbalwereld. Vlak daarna kwamen eSporters Koen Weijland, eSporter bij Ajax en Koen Schobbers, eSporter bij Trackmania en Rocket League op het podium, om over hun ervaringen te vertellen. Als we de jongens mogen geloven, dan valt er een heleboel te beleven binnen het hele gebeuren!

De ochtend eindigde tenslotte met een korte presentatie over de technologische mogelijkheden en hoe deze tegen 2025 onze hele perceptie van gamen om zullen gooien. Kern van het verhaal? De technologie is er al en deze vordert sneller dan wij geneigd zijn te denken.

Stand-up sessies

Aan het begin van de middag was de opzet iets anders. Er waren namelijk vijf stands waar je langs kon gaan, elk met hun eigen onderwerp. Zelf heb ik gekeken naar de wijze waarop PSV gebruik maakt van de nieuwe media, om zo de gamer te kunnen bereiken.

Daarnaast heb ik met Daniël de jongens van Kayzr een bezoekje gebracht, die kwamen vertellen hoe zij met hun online platform gamers bij elkaar brachten voor gezellige toernooitjes met z’n allen.

Tenslotte is Daniël ook nog even langs de presentatie van subculturen in de eSports geweest, waarin werd uitgelegd hoe belangrijk jargon eigenlijk is bij het gamen. Vanzelfsprekend weet iemand die veel Starcraft speelt wat een Zerg rush is, maar hoe leg je zoiets uit aan mensen die buiten dit spel staan?  Ofwel, hoe betrek je mensen bij een subcultuur?

Interactie

Na de verschillende mini-presentaties was het tijd voor een welverdiende lunch. Na een aantal broodjes konden wij er weer volop tegenaan. Ziggo begon het derde blok door hun geschiedenis met eSports uit te leggen en welke projecten zij al hadden gedaan, waaronder experimenten met Formule1 games.

Daarna kwam niemand minder dan Jan-Johan Belderok, bij gamers bekend als JJ, vertellen over de interactie tussen media, gaming en eSports. Hij vertelde in het kort over de geschiedenis van eSports in Nederland en zijn verhaal kwam er op neer dat het hele gebeuren rond 2005 al eens gepiekt had en dat Nederland hoog aangeschreven stond.

Tussen 2005 en nu is de boel eigenlijk een beetje ingezakt, waardoor men nu goed moet oppassen met de wijze waarop het hele gebeuren wordt opgezet. Betrek niet alleen de beste spelers bij het gebeuren, maar organiseer ook veel amateurtoernooien. Bij voetbal heb je tenslotte ook niet enkel de Eredivisie.

Als laatste vertelde Marcella, ook wel bekend als Nysira, over haar ervaringen bij het presenteren van evenementen en hoe zij hier bij gekomen is.

Strategie

Toen was het alweer tijd voor het laatste blok, maar eerst was het tijd voor een ijsje in de pauze. Zo’n zaal is immers behoorlijk heet, dus verkoeling was meer dan welkom! Bij de laatste presentaties draaide het vooral om het hoe en wat van de eSports zelf; hoe ga je hiermee om en hoe regel je zoiets? Onder andere de E-divisie (eSports Eredivisie) kwam langs en vertelde over de opzet en de uitkomsten van één jaar E-divisie en zoals het er uit ziet, kunnen we in de toekomst zeker meer FIFA toernooien verwachten.

Tenslotte kwam de ESL Benelux langs om uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van evenementen; hoe je de eSports op de kaart zet.

Conclusie

Uiteindelijk kunnen wij vaststellen dat het een leuke en leerzame dag is geweest. Niet alleen werd er veel verteld over de opzet van de hele eSports-wereld, ook werd er veel gepraat over de cultuur van gamen in het algemeen. In de pauzes kon je daarnaast ook nog eens met enkele eSporters praten en even met ze meekijken. Op het einde was er nog een welverdiende borrel en kon men gezellig met elkaar praten over de dag en natuurlijk de eSports zelf. Meningen konden nogal eens verschillen, maar over één ding waren we het allemaal wel eens. De potentie om er iets groots van te maken is er en dat kunnen en moeten we met elkaar zien te realiseren.

Dit artikel is ook te lezen op Yellow Puffin.

Reacties

jkampmeijer 6 jaren,10 maanden geleden

Ziet er goed uit, thumbs up.

Login of registreer om te reageren.