Jeroen Post | Tuesday 31 Dec 2019, 12:00

Ook in 2019 zijn er een hoop titels uitgekomen, en wij hebben er een boel gespeeld. Wat vonden wij van deze releases van het afgelopen jaar?

Casper

2019 was duidelijk een overgangsjaar. Volgend jaar komt de nieuwe generatie consoles eraan en dat was dit jaar duidelijk merkbaar. Weinig extreem spectaculaire games, maar wel gelikte titels, die het beste uit de huidige consoles wisten te slepen. Voor mij was het toch een bijzonder jaar, omdat Shenmue 3 na achttien jaar toch nog verscheen. Het was zeer bijzonder om het langverwachte vervolg echt vast te hebben en te spelen. Jammer genoeg is er geen Xbox-versie.

1. Resident Evil 2

Al vroeg in het jaar kwam de remake van de survival-horrorklassieker van Capcom uit. Deze versie laat zien hoe goed een remake kan zijn. Het origineel was top, maar deze versie is waarschijnlijk nog beter. Een paar kleine minpuntjes kunnen de pret niet drukken. Inmiddels is ook duidelijk dat het (minder goede) derde deel dezelfde behandeling krijgt.

2. Shenmue 3 (PlayStation 4)

Het was echt een magisch gevoel om dit spel eindelijk te spelen. Het is een spel als geen ander, die ook niet iedereen zal kunnen bekoren. Shenmue is uniek, met zijn rustige, oosterse stijl. Het is echt een spel voor de fans en minder voor nieuwkomers. Jammer genoeg is soms te merken dat het spel met een lager budget is gemaakt dan de klassiekers op de Dreamcast. Hopelijk verkoopt het spel goed genoeg om een vierde deel mogelijk te maken, want het verhaal is nog altijd niet af.

3. Call of Duty Modern Warfare

Ik vertikte het bijna om Call of Duty in mijn lijstje te zetten, omdat de serie zo afgezaagd is geworden. Maar eerlijk is eerlijk, Infinity Ward heeft een bijna perfect deel in de serie ontwikkeld. De campagne is fantastisch en ziet er fenomenaal uit en ik kon me dit keer zelfs met sommige multiplayer modi uitstekend vermaken!

Eervolle vermeldingen:

Generation Zero was voor mij een echt leuke en verrassende game. Het spel was wat onaf, maar is inmiddels meermaals flink gepatcht. Lekker rondzoeken in een verlaten Scandinavisch landschap was nog nooit zo leuk. Ook A Plague Tale: Innocence, dat eveneens gemaakt is door een kleine studio, was een mooie verrassing. Het verhaal van de kinderen, die zich alleen moeten redden in een door duistere ratten geïnvesteerd Frans middeleeuws landschap, is meeslepend en audiovisueel is het spel van de bovenste plank.

Meest tegenvallende game van 2019

Ghost Recon Breakpoint is zeker niet zo slecht als het door de media wordt afgeschilderd. Maar toch is het eerder een stap terug dan een stap vooruit. Het vorige deel was voor mij echt een sleeper hit. Dit deel was, zoals vaker bij Ubisoft, slecht afgewerkt, had weinig nieuwe toevoegingen en had slechte online integratie. Het is zeker niet het slechtste spel van het jaar dat ik gespeeld heb, die eer gaat naar Spike Volleyball. Ghost Recon had simpelweg beter moeten zijn dan het product dat in de schappen ligt (Ghost Recon Wildlands).

Joeri

1. Call of Duty Modern Warfare

Nostalgie zorgt bij mij voor de hoofdprijs dit jaar. Heel straf, want een tijdje geleden twijfelde ik zelfs om hem in mijn top drie te plaatsen, maar een paar vrije dagen de afgelopen maand hebben er toch voor gezorgd dat het voor mij het spel van het jaar geworden is. Voor mij is Call of Duty: Modern Warfare een multiplayergame geworden die ik graag met vrienden speel. Door het succes krijgen we eindelijk weer af en toe een volledig team van zes personen vol. Op deze momenten is het game op zijn best. Het interessante hieraan is dat de game eigenlijk niets bijzonders doet, maar eindelijk terug verder bouwt aan de fundamenten uit de hoogdagen. Denk maar aan snelle actie, eenvoudige setups en voetjes op de grond. Het feit dat alle maps nu gratis zijn is wel een belangrijke en aangename ommezwaai.

2. Kingdom Hearts III

Ook hier een beetje nostalgie, maar vooral mijn crush op alles wat met Disney te maken heeft, zorgt ervoor dat deze game voor mij persoonlijk één van de betere games van het jaar was. Kingdom Hearts III neemt je mee naar tal van interessante locaties, denk maar aan de setting van Hercules of Frozen, en zorgt hiervoor dat we eindelijk nog eens een echte goede “Disney”-game mogen spelen. Stiekem ben ik anderzijds geen echte grote Final Fantasy-fan, maar dat vond ik niet zo erg.

3. Star Wars Jedi: Fallen Order

Mijn derde topper combineert eigenlijk de elementen uit Kingdom Hearts III en Call of Duty: Modern Warfare. Natuurlijk komt deze game eigenlijk ook uit de “Disney”-stal, maar net als Call of Duty: Modern Warfare doet deze game eigenlijk niet zoveel nieuws. Respawn Entertainment heeft wel goed gekeken naar toppers als Tomb Raider om te kijken hoe ze een leuke adventuregame maken. Dit zorgt voor een sterke singleplayerervaring die roept om meer Jedi-geweld.

Meest tegenvallende game van 2019

Dat is Jumanji: The Video Game. Naast Kingdom Hearts III en Star Wars Jedi: Fallen Order heb ik dit jaar opvallend veel games gespeeld die gebaseerd zijn op een filmreeks. Denk maar aan Ice Age S:confused:crat’s Nutty Adventure, Terminator: Resistance en Lego Marvel Collection. Het succes was wisselend, maar één titel spande toch wel de kroon op het vlak van magere kwaliteit. Jumanji: The Video Game kon op geen enkel vlak mijn, nochtans lage, verwachtingen inlossen. Volgens mij heeft deze filmreeks voldoende capaciteiten om een volwaardige game te worden. Toch krijgen we een soort van lelijke mini-game met een nietszeggend verhaal. Doodzonde.

Jeroen

2019 was voor mij een jaar in games waar niet veel schokkends gebeurde. Volgend jaar zijn er meer klappers te verwachten samen met de nieuwe generatie consoles, althans, dat is te hopen. Toch was het wel een jaar waarin een paar echt leuke games verschenen. Geen verrassingen, maar de verwachtingen die ik had van de titels die ik heb gespeeld zijn grotendeels wel ingelost.

1. Resident Evil 2

Ik ben een enorme liefhebber van de serie en toen er aangekondigd werd dat er een remake zou komen van misschien wel mijn favoriete deel, was ik daar erg blij mee. Het origineel was al goed, alleen niet zo lang en ook niet heel erg ingewikkeld. Deze remake laat zien hoe een remake moet zijn, want beide feiten zijn helemaal omgedraaid! Het spel ziet er op de PS4 Pro al goed uit, maar op de Xbox One X is dat nog beter. Dit is dé manier om deze klassieker nog eens te spelen. Voer voor fans van echte horrorgames!

2. Star Wars Jedi: Fallen Order

Ook van de Star Wars-franchise ben ik een groot fan. Niet alleen de films, maar ook de animatieseries en de vele boeken. Op het gebied van videogames is het de laatste jaren alleen nogal karig geweest. Vooral wat betreft echte toffe singleplayer verhalen. Er is wel veel multiplayer uitgekomen, in de vorm van de sterke Battlefront-serie. Met Fallen Order kwam er eindelijk een sterke single-player campagne. Het spel speelt leentjebuur bij een aantal grote franchises, maar doet dit wat mij betreft op een goede manier.

3. A Plague Tale: Innocence

Deze titel is gemaakt door een kleine Franse ontwikkelaar, genaamt Asobo Studio. Ze waren door de jaren heen al verantwoordelijk voor een aantal games, onder andere The Crew en ReCore . Deze titel is alleen duidelijk van een andere kaliber. Het gaat over een broer en zus, die een weg moeten vinden in een door de plaag verwoest Frankrijk. Ook moeten ze een rattenplaag trotseren. Het verhaal is indrukwekkend, het ziet er goed uit, en je gaat je afvragen hoe het verder gaat als je het speelt. Veel games speel ik "omdat ik het einde toch moet halen", maar in A Plague Tale wilde ik echt heel graag weten hoe het zou aflopen. Althans, aflopen? Er is een vervolg in ontwikkeling bij Asobo!

Eervolle vermeldingen:

Generation Zero is een titel die mij enorm aanspreekt. Een verlaten landschap waarin je zelf min of meer moet ontdekken wat er precies is gebeurd. Vooral het feit dat deze is gemaakt, wat mij betreft, voor multiplayer is een flink pluspunt. Er was een boel mis met de game, er zaten veel vreemde glitches in, maar een deel is inmiddels ook al gepatched. Verder wil ik het ook nog even hebben over Shenmue 3. Ik ben enorm blij dat hij toch uit is gekomen, ik en vele andere fans wachten er al meer dan vijftien jaar op. Ik heb er nog te weinig tijd in gestoken, maar het feit dat ik hem KAN spelen maakt me heel blij.

Meest tegenvallende game van 2019

Dat is een titel voor de Nintendo Switch, en wel Super Monkey Ball Banana Blitz. Het is een overzetting van een oude Nintendo Wii-game die iets langer dan dertien jaar geleden verscheen. Het concept is heel tof, en er zijn ook zeker goede delen in de serie, maar waarom ze voor deze titel hebben gekozen is me een raadsel. De levels zijn leuk, maar de bossfights slaan werkelijk nergens op. Ook hebben veel van de minigames, die wel populair waren, uit deze HD-versie geknipt. Een toffe remake van het eerste deel, met alle minigames erin, had een veel beter idee geweest.

Tim

2019 was een vreemd gamejaar. Een gebrek aan grote toppers zoals Legend of Zelda of God of War. Ook een jaar zonder Forza; geen hoofdtitel en geen Horizon. Dat vreemde overgangsgevoel het jaar voor de release van de nieuwe generatie consoles. Wel hadden we een mega Xbox-exclusive die plat op z’n buik ging, in de vorm van Crackdown 3. Wel het jaar van een aantal fantastische indietitels: Slay the Spire, My Friend Pedro, Untitled Goose Game, Wargroove en Creature in the Well om er maar enkele te noemen.

1. Control

Games moeten je op reis laten gaan en de beste reizen onthullen niet onmiddellijk alles tussenstops & eindbestemming. Vanaf het moment dat ik m’n eerste stap in het Oldest House zette was ik verkocht. Control start onvoorspelbaar en houdt de spanning vast tot het einde. De physics & gun gameplay zitten bijzonder scherp en dankzij de bekende Metroid-achtige progressie ontdek je telkens meer van de onheilspellende plek. Ik hou van films & games die zich op één locatie afspelen. Het zorgt voor focus en een streven naar detail. Zonder twijfel dat Control ook hier de vruchten van draagt, sowieso mijn game of the year 2019.

2. Star Wars Jedi: Fallen Order

Met Star Wars Jedi: Fallen Order komt EA dicht in de buurt van alles wat Star Wars zo ongelooflijk intrigerend maakt. Net als de laatste filmtrilogie gebruikt de game alle invloeden die het maar te pakken kan krijgen; van de platformtechnieken van Uncharted tot de structuur en combat van de From Software-games. De lightsabergameplay is ontzettend leuk en het verhaal is verbazingwekkend onderhoudend. Samen met de totale overhaul op Star Wars Battlefront II (weg met de stijle progressie & pay to play mechanismen) is 2019 ook een Star Wars jaar op het vlak van gaming.

3. Resident Evil 2

Capcom nam een enorm risico met de remake van de originele Resident Evil 2, één van de meest geliefde en invloedrijkste afleveringen in de reeks. Het is gedaan met de tankbesturing, vaste camera en stijve dialoog. In plaats daarvan krijgen we met een AAA budget een third person horror survival shooter met prachtige graphics, en haarscherpe gore. Het geheel voelt modern aan, maar je voelt voortdurend de de klassieke fundering. Must-play in mijn ogen, en het wordt er mogelijk eentje die elk jaar eens in de Xbox schuif.

Eervolle vermeldingen:

The Outer Worlds, Untitled Goose Game & Luigi’s Mansion 3.

Meest tegenvallende game van 2019

De meesten onder ons zijn het al lang vergeten dat er een periode bestond waarin de hype voor Crackdown 3 extreem hoog was. E3 2014 was het moment dat Microsoft Crackdown 3 aan ons voorstelde als de nieuwe telg binnen de cultreeks: een gigantische open world met verwoestbare gebouwen die met een immens detail instorten dankzij de nieuwste cloud technologie. Alle elementen om van Crackdown 3 een groot succes te maken leken aanwezig. Maar dan werd het stil rond Crackdown 3 om uiteindelijk vijf jaar geleden in mineur te lanceren. De game zelf is het best te omschrijven als bezigheidstherapie en de cloudaangedreven vernietiging wordt nooit echt goed ingezet.

Dorian

2019 is weer voorbij gevlogen en ook dit jaar zijn we getrakteerd op goede games. Het is natuurlijk een top drie lijst, dus kiezen werd lastig met games zoals Devil may Cry 5 en Modern Warfare. Dit zijn voor mij dan ook eervolle vermeldingen, aangezien mijn top 3 er iets anders uit ziet.

1. Fire Emblem: Three Houses (Nintendo Switch)

Fire Emblem: Three Houses houdt vast aan de nieuwe manier van storytelling. Drie verhalen vanuit verschillende perspectieven wat zorgt voor minimaal zestig uur gameplay. De game wist te verassen door ook nieuwe dingen toe te voegen, zoals volledige 3D omgevingen en gevechten. Het verhaal staat als een huis, ongeacht de kant die je kiest en blijft tot aan het einde spannend. Alle vernieuwingen en het verhaal maken van FE:TH mijn persoonlijke Game of the Year (met een kleine voorsprong op Sekiro).

2. Sekiro: Shadows Die Twice

Konden de games van From Software nog moeilijker worden? Natuurlijk! Sekiro: Shadows Die Twice spelt zich af in een (fictioneel) gebied van Japan, waarin jij als shinobi moet strijden voor je heer. De gameplay is moeilijk, maar altijd eerlijk. De gevechten zijn spectaculair en als je eindelijk zo ver komt dat je een baas hebt verslagen dan is het gevoel van overwinning overweldigend. Tot je weer vier uur aan het worstelen bent tegen de volgende baas dan.

3. Monster Hunter World: Iceborne

Iceborne is niet zomaar een update voor Monster Hunter World. Bij Capcom hebben ze laten zien dat ze naar hun fans luisteren door monsters waar fans om schreeuwden toe te voegen. Daarnaast zijn er heel veel nieuwe monsters toegevoegd en is het gebied ook immens groot. Eindelijk een DLC pakket waar je WEL voor wilt betalen.

Meest tegenvallende game van 2019

We hebben veel goeds gezien dit jaar, maar ook veel, heel veel slechte games. Er zijn wat eervolle (?) vermeldingen van games die het niet goed deden, zoals Anthem of Eternity: The Last Unicorn. Maar de allerslechtste game die ik heb gespeeld in 2019 is toch wel Left Alive. Deze (erg spirituele) opvolger van de Metal Gear-franchise had zo veel potentie, maar de erbarmelijke voice acting, het voorspelbare verhaal en de oninteressante setting van de game maakten het erg moeilijk om de game uit te spelen. Square Enix zou zich moeten schamen voor het uitgeven van deze game, want er zijn erg weinig positieve punten te vertellen over Left Alive. Misschien het (ondermaatse) grafische aspect? Ik heb geen idee.

WAT WAREN JOUW FAVORIETE GAMES VAN HET AFGELOPEN JAAR? HEB JE ECHT HELE SLECHTE GAMES GESPEELD? MELD HET HIERONDER! EN OM AF TE SLUITEN: DE REDACTIE VAN XBOXWORLD WENST IEDEREEN EEN GELUKKIG EN GEZOND 2020! OP NAAR EEN NIEUW JAAR MET HOPELIJK VEEL TOFFE RELEASES.

Reacties

ageQned 3 years, 11 months geleden

Denk dat mijn top 3 is

1. Monster Hunter World Iceborne
Vorig jaar was World mijn GOTY, en hoewel in zekere zin Iceborne eem DLC toevoeging is heeft het me weer zo gegrepen en is deze DLC bijna een compleet nieuwe toegevoegde game.

2. Mortal Kombat 11 tsja ik blijf een zwak houden voor deze serie, maar eindelijk hebben ze het weer voor elkaar gekregen een echt goede Mortal Kombat neer te zetten. En door de challenges, levende towers en dergelijke ook nog erg lang speelbaar.

3. Best een lastige kies tussen Shenmue 3 en Fire Emblem Three House. Ik kies voor Shenmue 3 niet omdat deze game echt heel goed is, maar echt doet wat het moet doen en dicht bjj het orgineel is gebleven. Echt een aanrader voor de fans of die de eerste 2 delen iig leuk genoeg vonden.

Login of registreer om te reageren.