Joeri Tits | Friday 31 Mar 2017, 10:32

Games zijn big business. Daarom hoeft het ook niet te verbazen dat er bij een grote gamerelease vaak leuke, bijpassende accessoires uitkomen. Zo heb ik thuis een prachtige controller liggen met een “Halo 5”-motief. Had ik een nieuwe controller nodig en paste dat kakigroene hebbedingetje bij de rest van mijn Xbox-collectie? Absoluut niet, maar hij zag er zo leuk uit... Het is dan ook niet vreemd dat voor de release van Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands Thrustmaster op de proppen is gekomen met 3 headsets. De Y-300CPX is met zijn adviesprijs van € 59,99 de goedkoopste en is bruikbaar voor alle platformen. Daarnaast bracht Trustmaster ook nog de Y-350P en de Y-350X uit. De eerste is compatibel met de Playstation 4 en de tweede, zoals jullie al kunnen raden, met onze geliefde Xbox One. Deze versies hebben beide een adviesprijs gekregen van € 139,99. Ik ben voor jullie met deze duurste versie aan de slag mogen gaan. Ik had zelf al de originele Xbox One Stereo Gaming Headset en was hier eigenlijk tevreden over. Deze headset situeert zich meer in de prijsklasse van de Y-300CPX , maar ik heb de Y-350X toch ook op een aantal vlakken kunnen vergelijken met mijn andere headset.

REVIEW

Wat meteen opvalt bij het uitpakken van deze headset is de ingetogen kwaliteit van de verpakking. De headset wordt geleverd in een dunne verpakking met erin een kartonnen gietvorm en erachter de benodigde kabels en een kleine handleiding. Voor deze prijsklasse had ik juistwat meer luxe verwacht. Persoonlijk vind ik dit echter niet zo erg. Dit wil mijns inziens zeggen dat Thrustmaster zich wil fixeren op de kwaliteit van de headset en minder op de presentatie ervan. Het uiterlijk van de headset zelf heeft eigenlijk weinig uitleg nodig. Zoals jullie kunnen zien zijn de typische Wildlands-doodskoppen op de headset aangebracht. Dit geeft de headset meteen een stoer uiterlijk.

Comfort en gemak

De installatie van de headset is zeer eenvoudig. Ik heb zelfs de handleiding niet meteen nodig gehad. Wat wel vreemd is, is de microfoon. Deze moet je via een 3,5 mm jack ingang haaks koppelen aan je headset. De micro kan je hierdoor niet helemaal plooien. Ik vind dit zelf erg vervelend. Ik game in de woonkamer en heb hier mezelf een lade kunnen toe-eigenen voor mijn games en accessoires. Doordat de micro niet volledig plooibaar is, heeft hij toch wel wat meer plaats nodig om te stockeren. Het voordeel is dan weer wel dat de microfoon achteraf gemakkelijk af te nemen is. Dit is handig voor wanneer je de headset eens buitenhuis zou willen gaan gebruiken. De headset sluit vrij goed aan op de oren, al hadden de schelpen voor mij net een tikkeltje groter mogen zijn. Vreemd, want ik heb nochtans geen super grote oren. Het comfort van de headset blijft desondanks behouden. Ook bij lange gamesessies, want vaak heb je met headsets dat ze dan beginnen te "plakken". Zeker met felle plasticachtige omhulsels begint de headset dan na enkele uren te irriteren door het zweet. Thrustmaster heeft voor deze headset echter zachte kunstleerachtige hoesjes gebruikt. Hierdoor blijft het draaggemak behouden. Op zich is de headset vrij stevig, maar toch voelt de bouwkwaliteit minder goed dan ik had verwacht van een headset van deze prijsklasse.

Het verschil tussen de Y-350P en de Y-350X is de unieke adapter die past op de verschillende consoles. Deze adapter werkt perfect op de Xbox One-controller. Deze adapter dient om het volume van het spel en de partychat te regelen. Ook de bass kan je hiermee aanpassen. Het is ook gemakkelijk om snel even al het geluid uit te zetten om bijvoorbeeld even te luisteren naar wat vrouwlief te zeggen heeft. Ik vind persoonlijk de originele adapter van de Xbox One wat gemakkelijker werken, maar deze adapter gaat zeker niet storen als je nooit de originele gebruikt hebt. Daarnaast heeft de headset een ingebouwde oplaadbare batterypack hangen aan de kabel. Deze kan via micro-usb opgeladen worden. Dit is enorm handig om de batterij van je controller te sparen. Zonder de tijd precies af te meten, lijkt mij dit ook als dusdanig te werken. De headset werkt trouwens ook zonder deze adapter, je kunt hem dus ook gebruiken voor andere toestellen.

Geluid

Het belangrijkste van zo'n headset is natuurlijk het geluid. De headset heeft 7.1 virtual surround sound. Hierbij moet meteen verwezen worden naar het virtuele gehalte van 7.1 surround sound bij een headset. Je moet dit niet gaan vergelijken met dure geluidsinstallaties waarbij je 7 geluidssprekers op de juiste plaats in je woonkamer moet plaatsen om het perfecte geluid te creëren. Bij een headset houdt dit dus enkel in dat de makers proberen het geluid langs alle kanten te laten komen. Ik heb echter al regelmatig met headsets meegemaakt dat ik hier totaal niets van merk. Bij deze headset daarentegen werkt het eigenlijk wel naar behoren. Wanneer je een shooter speelt, hoor je duidelijk van welke richting de vijand komt. Ook de bass, eenmaal je deze goed hebt afgesteld, werkt zeer goed. De headset doet dus precies waarvoor je hem gekocht hebt. Hij werkt tijdens het gamen absoluut veel beter dan mijn oude headset. Ik heb de headset ook getest tijdens een film via Netflix, alleen vond ik hierbij wel dat er minder verschil te merken was.

Conclusie

Ben je een hardcoregamer en ben je op zoek naar een headset in deze prijsklasse? Dan is de Thrustmaster Y-350X Wildlands Edition een uitstekende aankoop. Het geluid is tijdens het gamen uitmuntend te noemen en de headset maakt gebruik van een perfect passende adapter voor je controller. Ook de herlaadbare batterypack is een slimme optie.

Reacties

Login of registreer om te reageren.