Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Nostalgie
  • Zowel voor puzzelaars als snelheidsfanaten
  • Herspeelbaarheid
  • Multiplayer bekoort niet
  • Voelt grafisch wat oud aan

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Ik kocht mijn Xbox 360 in het najaar van 2006, samen met de release van Gears of War. Ik weet nog als gisteren dat ik tot vroeg in de ochtend aan de slag ging met Marcus Fenix. Toch was ik minstens even gecharmeerd door een blinkende knikker in Marble Blast Ultra. Tegenwoordig zijn er tal van bekende kleinere titels, maar in de beginjaren waren de zogenaamde Xbox Live arcade games vaak een leuke ontdekking.

Mijn plezier kon dus ook niet op toen ik wist dat we met Marble It Up! Ultra een vervolg kregen. Ondanks dat oorspronkelijke ontwikkelaar GarageGames niet meer bestaat, zou er toch nog behoorlijk wat knowhow gewerkt hebben aan de nieuwe titel.

 

Simpel... of niet?

Marble It Up! Ultra is best een simpel spelletje. Het is aan jou om de knikker te besturen en deze zo snel mogelijk naar zijn eindpunt te brengen. Het spel is opgedeeld in zes hoofdstukken en wat extra bonussen. In totaal zijn er maar liefst meer dan honderd levels. Waar het in het begin vooral gaat om de mogelijkheden te leren kennen in zeer korte levels, wordt het natuurlijk steeds moelijker. Hoe sneller je het level kan voltooien, hoe meer punten je ontvangt. Je kan gaan voor een gouden medaille, die je krijgt als je binnen een snelle vooropgestelde tijd het level voltooit.

Nadenken over de Power Ups

Doorheen de levels kom je steeds meer mogelijkheden tegen. Zo maak je al snel kennis met Power Ups. Zo kan je bijvoorbeeld hoger springen naar het juiste platform, kan je de tijd vertragen om een betere prestatie neer te zetten en zijn er Power Ups die je doen versnellen. Het leuke hieraan is dat je in verdere levels een tactiek kan uitdokteren. Maak je die kleine omweg voor die versnelling van je knikker of is het waard om even terug te gaan voor een vertraging van de tijd?

Bovenop deze hersenspinsels moet je vanaf een level of dertig ook regelmatig echt even zoeken naar het antwoord op de puzzel. Het is dan niet meer zo gemakkelijk te vinden hoe je precies aan je eindpunt geraakt. Dit zijn vaak levels waar je eerst diamanten moet zoeken vooraleer je kan finishen. De echte kampioenen gaan, nadat ze weten hoe het level in elkaar steekt, op zoek naar de beste tijd. Ik weet zeker dat er de komende jaren veel naar YouTube gekeken gaat worden om te weten te komen hoe je toch die verdomde gouden medaille kan verdienen in bepaalde levels.

Tal van multiplayermogelijkheden, maar quasi niemand te vinden

Qua gameplay werkt alles soepel. Soms had ik wat problemen met de nogal zweverige zwaartekracht van de knikker, maar dit verpestte het spelplezier niet. Net zoals vroeger is dit gewoon een leuke titel om te spelen. Zoals vroeger, dat is hier ook een beetje het minpunt. Marble It Up! Ultra ziet er niet bijzonder uit en zou evengoed een game van een aantal jaar geleden kunnen zijn. Is er dan niets nieuws? Jawel, er zijn voor de liefhebbers die niet genoeg krijgen van enkel de snelste tijden te registeren, tal van zaken te verzamelen.

Daarenboven hebben ze ook een multiplayer modus toegevoegd. Ik heb diverse keren geprobeerd online een game te vinden en dit zonder succes. Als je al iemand tegen kwam, was dit vaak één of - met wat geluk - twee spelers, terwijl de speltypes duidelijk gemaakt zijn voor meerdere spelers. Dit is iets wat vaak met kleine titels voorkomt, maar dit is toch bijzonder jammer voor de tijd die de ontwikkelaar hierin steekt. Tijdens het vruchteloos wachten op tegenstanders, kon ik de levels en mogelijkheden even bekijken. Eentje hiervan was een soort Rocket League-achtig voetbalgame. Zelfs indien er spelers te vinden zouden zijn, leek mij dit geen geslaagde zet. De voetbal is veel te zwaar en de knikker beweegt niet soepel genoeg om leuk te zijn. Andere speltypes zijn het zoeken naar het meeste diamanten en een soort van infected, waarbij iemand een zombie is en de rest moet proberen door deze persoon niet geraakt te worden en hierdoor zelf een zombie te worden. Deze speltypes lijken me wel interessant, dus ik hoop dat er ooit nog wel wat volk online te vinden is.

Conclusie

Door niet te veel te veranderen is Marble it Up! Ultra een ode aan het populaire arcadegame. Het kan hierdoor zowel de puzzelaars, verzamelaars als snelheidsfanaten beroeren. Veel vernieuwing hoef je echter niet te verwachten en het voelt hierdoor soms aan als een ouder spel. Het is niet het mooiste spel, maar in dit genre stoort dit natuurlijk minder. De simpele gameplay doet meestal wel wat het moet. De multiplayer had met sommige speltypes potentieel, maar op dit moment is het er nogal doods, waardoor het helaas een verloren feature is. Er is zeker geen stront aan de knikker als je deze game koopt!

Reacties

Login of registreer om te reageren.