Joeri Tits | Saturday 13 Nov 2021, 14:04

Drie Crysis-games, samen op één schijfje voor je Xbox!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Tof verhaal, zeker na elkaar
  • Knappe nieuwe lichteffecten
  • Zeker Crysis 2 en 3 voelen hedendaags aan
  • A.I. kon veel beter
  • Niet alles heeft evenveel aandacht gekregen
  • Warhead ontbreekt

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Crysis was in 2007 een gigantisch mooie game. Ik weet nog dat ik dacht dat games amper nog mooier konden worden. Hoe naïef kon ik zijn? Daarnaast vond ik het ook gewoon een leuk spel, dat met het gebruik van nanosuits in die tijd nog vrij uniek was. Ook de vervolggames heb ik met plezier uitgespeeld. Ik was dus ook enthousiast om met Crysis Remastered Trilogy aan de slag te gaan. Blijft het plezier doorheen de jaren behouden? Hoe presteren de Remasters grafisch ten opzichte van het origineel? Het zijn maar enkele vragen waar ik een antwoord op ga zoeken.

REVIEW

Crysis

Het eerste deel van de remaster is vorig jaar al uitgebracht en werd nu in het pakket van de trilogie gevoegd. Crysis doen mij terugdenken aan mijn tijd als student en hoofdzakelijk de tijd die ik spendeerde op LAN-parties. Als student had ik natuurlijk geen onbeperkt budget - nu trouwens ook niet hoor - en moest ik keuzes maken. Vaak ging een groot stuk van mijn spaargeld naar het beter maken van mijn gamecomputer. Het ene moment spaarde ik voor een extra lat RAM-geheugen, wat later voor een betere grafische kaart en nog wat later voor een groter, of dunner, beeldscherm. Games werden snel grafisch beter en de systeemeisen werden steeds hoger. In 2007 was mijn liefde voor LAN-parties wat bekoeld, in België werden deze events erg gecontroleerd op illegale downloadpraktijken, waardoor het steeds minder doorging. Maar op diegenen die ik nog bezocht was er maar één game waarmee je je nieuwe gamecomputer kon showen: Crysis!

Om meteen met de deur in huis te vallen: Crysis Remastered verwondert me nog steeds. Echter niet meteen op grafisch vlak. Het blijft verbazend hoe vlot een game van 14 jaar oud nog steeds speelt. Toch zijn er wel wat ouderdomsverschijnselen op te merken en is niet aan alles evenveel aandacht besteed bij het oppoetsen van de graphics. Zo ziet de ene keer het water er enorm goed uit, wat later veel minder realistisch. Ook met vuureffecten valt het niveauverschil erg op. Kampvuren of ontploffingen konden soms echt beter. De gameplay zit daarentegen vrij goed in elkaar en schietgevechten voelen goed aan. De AI van de vijand is daarentegen beneden alle niveau. Dit viel me bij het origineel eigenlijk niet op, maar nu wel. De ontwikkelaar had gerust hier wat tijd in mogen steken. Al bij al is het ook niet zo’n groot probleem. Je speelt Crysis Remastered, ondanks dat hij wat verouderd aanvoelt, nog steeds in één ruk door.

Crysis 2 en 3

Crysis 2, en vooral 3, heb ik tijdens de coronaperiode al gespeeld op mijn Xbox Series X. Ik had de games onder andere gratis via Games With Gold. Toen vond ik al dat de games er nog mooi uitzagen voor hun leeftijd. Ik weet dat er bij de periode van de release op de Xbox 360 tal van prestatieproblemen waren, maar deze waren grotendeels verholpen bij de backwards compatibility op de sterkere consoles.

Dit is in deze “remastered” edities dus zeker niet anders. Waar ik bij het eerste deel nogal wat schoonheidsfoutjes vond, was dit in deel twee en drie minder. Veel aspecten hebben een grondige make-over gekregen en er zijn veel details toegevoegd. Helaas vallen ook hier sommige zaken nog wat tegen. Zoals in deel één vind ik de ontploffingen en het vuur niet altijd even mooi.

Daarnaast heb ik het gevoel dat het gebruik van je nanosuit in 2 en 3 pas volledig tot zijn recht komt. Je kan je bijvoorbeeld hiermee onzichtbaar maken of jezelf tijdelijk onschadelijk maken. In deel één was de tegenstand soms te dom om er echt leuk mee te kunnen omgaan. Hierdoor bleef het een vrij banale shooter. In deel twee is de AI nog niet op punt, maar toch al een stuk beter. Het is vooral in deel drie dat je echt de kans hebt om met je nanosuit slim en stealth te spelen. Ook heb je in het derde deel de mogelijkheid om bijvoorbeeld de turrets te hacken. Dit zorgt ervoor dat het game van een simpele FPS-shooter op gameplaygebied toch een beetje mee evolueert en voor variatie zorgt. Ook de gameplay van deel twee en drie staat als een huis.

Diverse shooters op verschillende gebieden

Het pakket biedt alles bij elkaar een leuk geheel. Daarnaast zijn de games, ondanks dat het allemaal “maar” lineaire open-wereld-shooters zijn, nog wel vrij divers. Deel één brengt het meeste nostalgie naar boven en speelt zich af in de jungle. Naast tegen de vijandige Ceph, monsterachtige aliens die je in elk game tegenkomt, speel je ook tegen een hoopje Noord-Koreanen. Het tweede speelt zich af in een vervallen New York en hier kan je tal van bekende plaatsen herkennen zoals Central Park. Ook deel drie speelt zich af in New York, maar dan mag je weer aan de slag met een nieuw personage. Het verhaal volgt elkaar vrij goed op, maar doordat je steeds met verschillende personages speelt, geeft dit steeds een andere inkijk. Het doet mij hierdoor ergens denken aan de Bioshock Collection, een andere trilogie die ik regelmatig eens opnieuw oppak.

Grafisch beter, maar ook met tekortkomingen

Ontwikkelaar Crytek kondigt aan in hun persbericht dat het spel draait op de Xbox Series X tussen de 1080p en 4K met 60fps en dat er gebruikt wordt gemaakt van Dynamic Resolution. De games zien er een stuk beter uit, maar echt weggeblazen word je nooit. Op zich is dit niet erg, maar de games werden populair door hun grafische pracht en het is jammer dat de ontwikkelaar nergens een wow-gevoel kan creëren. Daarnaast is er een redelijk niveauverschil tussen de verbeteringen. De licht- en weerseffecten zijn geweldig. De tussenfilmpjes en personages zien er ook knap uit. Ook op het vlak van audio zit alles mooi in elkaar. De lipsynchronisatie daarentegen kon veel beter. En zoals eerder aangegeven zijn de vuur- en watereffecten een wisselend succes. Daarenboven had het eerste game wat last van laat oppoppende bomen of struiken op het eiland.

Met de laatste twee delen heb ik dan weer het probleem dat het er al goed uitzag via backwards compatibility. Ik heb dit voor de review ook nog even vergeleken en er is natuurlijk een duidelijk verschil, maar ik weet niet of dit voor mij een nieuwe aankoop zou rechtvaardigen. Gelukkig is de ontwikkelaar zeer schappelijk geweest met zijn prijssetting. Crysis Remastered werd eerder te koop gezet voor dertig Euro. Het pakket van drie games kost daarentegen vijftig Euro. Dit is een schappelijke prijs voor drie volwaardige singleplayergames. Tot slot kan ik ook nog melden dat het puur een singleplayerervaring is. Crytek heeft de multiplayermogelijkheden eruit gehaald. Dit vind ik op zich logisch, vaak worden zulke multiplayers niet opnieuw een succes. Ik begrijp dat de ontwikkelaar zijn tijd daar niet insteekt. Ik vind het wel een beetje vreemd dat er ook van Crysis Warhead, een tussendoortje tussen één en twee, geen spoor te vinden is.

Conclusie

Crysis Remastered Trilogy heeft mij een leuke tijd bezorgd. Het bronmateriaal zorgt nog steeds voor voldoende shooterplezier. Grafisch zijn er voldoende verbeteringen, vooral op het vlak van lichteffecten. Toch is niet aan alles evenveel aandacht besteed. Dit is een beetje jammer, want hierdoor heb je nooit een wow-effect zoals de oorspronkelijke games je gaven. Persoonlijk heb ik het meeste een probleem met bepaalde vuureffecten. Daarenboven kon de AI van deel één en twee toch wel een heel stuk beter. Een shooterliefhebber die nog nooit een Crysisgame gespeeld heeft, haalt met de trilogie een solide collectie in huis. De Crysis-reeks heeft een interessant verhaal, verschillende toffe speelbare personages en variatie in de speelwerelden. Dit valt echt op als je ze achter elkaar speelt. Heb je het tweede en/of derde al gespeeld op je Xbox One via backwards compatibility is de aanschaf van de trilogie wat moeilijker aan te raden. Ze draaien daar namelijk ook al goed en zien er voor zulke oude games ook al goed uit. Hierdoor mis ik een beetje Crysis Warhead. Deze expansion is nog nooit verschenen op consoles en had vele fans tot een aankoop kunnen verleiden. Crysis Remastered Trilogy heeft mij wel alvast opnieuw doen hopen op een Crysis 4.

Reacties

Login of registreer om te reageren.