Joeri Tits | Thursday 29 Aug 2019, 12:01

Milestone is een bezige bij, en komt elk jaar met meerdere racegames; MXGP 2019 is de nieuwste.

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Realistische modder- en weerseffecten
  • Track editor
  • Sterke en aanpasbare gameplay
  • Recyclage op elk niveau
  • Weinig diepgang in carrièremodus
  • Lange laadtijden

Gespeeld op Xbox One X

Milestone, de Italiaanse ontwikkelaar die zich voornamelijk toelegt op de ontwikkeling van motorsport en racegames, brengt met MXGP 2019 een nieuw deel uit in hun reeks van officiële motorcrossgames. Ik ging, met de helm op en de motorkleding aan, in de modder op zoek naar de verschillen.

REVIEW

Proficiat, Tim Gasjer!

Direct zodra je het spel opstart, mag je een personage aanmaken en aan de slag met een race. Nadat je ook een motor en een sponsor gekozen hebt, heb je al snel door dat je eigenlijk al bezig bent met de carrièremodus. Logisch, want dit is zowat het geraamte van de game. In tegenstelling tot bij de voorbije delen krijg je niet het vorig seizoen, maar het huidig seizoen voorgeschoteld. Dit houdt in dat je de uitdaging aan kunt gaan tegen alle MXGP- en MX2-teams en motorcrossers van het MXGP-toernooi van 2019. Ook alle 19 officiële evenementen zijn beschikbaar. Wat het natuurlijk dubbel zo leuk maakt, want je kan dus een thuismatch rijden in Valkenswaard of Lommel. Voor de echte fans van de sport is de aanwezigheid van huidig seizoen een meevaller, maar voor mij voelt het meer aan als een slim marketingtrucje. De vorige delen verschenen namelijk allemaal in juni en het seizoen loopt van maart tot september. Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch dat je het huidig seizoen ontvangt, zeker als je de game pas uitbrengt in augustus. Het huidig seizoen loopt namelijk nu al op zijn laatste benen. Sterker nog; de Sloveen Tim Gajser mag zich nu al de kampioen noemen. Het zou veel interessanter zijn om het spel zo ongeveer in juni te lanceren, wanneer het seizoen nog volop loopt.

Lezers die deze website wat volgen, weten dat ik de laatste tijd wel wat games van Milestone heb mogen recenseren. Ik ben ook de eerste om aan te geven dat ze een beetje, euhm, gas mogen terug nemen. Vorig jaar verschenen er maar liefst vijf racegames. MXGP 2019 is hun derde game dit jaar én verschijnt nu enkele maanden later dan in dezelfde peroide van vorig jaar. Door deze tijdswinst had ik tal van veranderingen verwacht, maar helaas kom je hier nogal bedrogen uit. In de carrièremodus zijn er, buiten een wat knappere interface, amper wijzigingen te bekennen en dat is jammer. Er zijn namelijk niet echt andere mogelijkheden in het spel, buiten dan de online functies, de Playground en de track editor. En natuurlijk de eerder genoemde modus.

Spelen in de playground

De Playground is eigenlijk de compound van vroeger, een open wereld waar je kan oefenen of verschillende uitdagingen kan voltooien. Zo is er bijvoorbeeld “catch'em all”, waar je binnen de tijd zoveel mogelijk collectibles dient te verzamelen. De Playground is gebaseerd op de bergen in de Provence, met veel rotsen en bergen waar je jumps kan testen. Zonder over een gigantische locatie te spreken, is hij wel wat groter geworden dan in vorige delen.

Wat wel nieuw is, is Waypoint. Hiermee zet je checkpunten op de map en daarmee maak je een soort van off-road race. Deze kan je daarnaast online delen met andere spelers.

Track editor is "nieuw"

Dit laatste is nu trouwens ook mogelijk in de nieuwe track editor en dat zal veel fans plezieren. Het kan namelijk de speelduur gigantisch vergroten. Ik heb van dezelfde ontwikkelaar ook Monster Energy Supercross 1 en 2 mogen recenseren, en de mogelijkheden in de editor van MXGP 2019 is min of meer hetzelfde als die uit het tweede deel van Supercross.

Helaas is dit een punt dat op zoveel manieren terugkomt in de motorcrossgames van Milestone. Er verandert jaarlijks zo weinig. Recylage is misschien wel milieubewust, maar de Italianen mogen ook niet overdrijven. Grote ontwikkelaars zoals EA Sports (Fifa) of Activision (Call of Duty) krijgen hierover jaarlijks protest, maar ook Milestone kan er wat van. Het is akelig om dezelfde animaties in elke Milestone game te zien terugkomen. Het publiek maakt nu misschien een klein beetje realistischer geluid dan voorheen, maar ze staan eigenlijk nog steeds maar wat statisch langs de kant. De carrièremodus lijkt per sportonderdeel ook steeds hetzelfde en er ontbreekt hierin aan echte diepgang. Je kan wel wat cosmetisch sleutelen of wat verbeteren aan je personage of je motor, maar daar blijft het toch ook wel bij.

Sterke gameplay, moeilijke modder

Is er dan niets verbeterd? Jawel, zo heeft de reeks totaal geen problemen meer met meerdere rijders in het speelveld. Vroeger kon je nog wel eens wat framedrops hebben, maar dit is nu niet meer geval. Daarnaast heeft het spel grafisch zeker een upgrade gekregen. Het ziet er net weer een tikkeltje beter uit. Vooral de weerseffecten die nu nog meer een rol spelen, zien er geweldig uit. Ook de modder maakt de racepaden net wat meer realistischer en springt nu ook wat echter van de banden. Dit maakt het game ook weer wat moeilijker, want je moet op elk moment rekening houden met de ondergrond. In dat opzicht is MXGP 2019 op zijn best. De gameplay staat nog steeds als een huis en kan aangepast worden naar ieders niveau of wens. Rekening houden met het gewicht van de rijder? Rewind gebruiken bij het missen van een bocht? AI van je tegenstanders aanpassen? Nog steeds allemaal mogelijk. Oh ja; helaas zijn de lange laadtijden ondertussen ook een fundament geworden in de games van Milestone.

Conclusie

Na het spelen van MXGP Pro en, in mindere mate, Monster Energy Supercross 2, is het moeilijk om MXGP 2019 te beoordelen. Milestone doet teveel aan recyclage op zowat elk aspect van het game. Denk maar aan de carrièremodus, de “nieuwe” speltypes of zelfs animaties. Het feit dat je nu kan spelen met de officiële elementen van het huidig seizoen van MXGP is leuk meegenomen, maar is geen gamechanger. Gelukkig blijft de het belangrijkste, de gameplay, staan als een huis en is er grafisch een kleine verbetering op te merken. MXGP 2019 is dus een aanrader voor de nieuwelingen in de reeks, maar zeker geen verplichte aankoop voor iemand die een eerder deel heeft liggen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.