Joeri Tits | Monday 24 Apr 2023, 14:33

Ben jij ook klaar voor het nieuwe avontuur van Spongebob?

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Knap ontworpen spelwerelden
  • Typische Spongebob-humor
  • Simpele gameplay
  • Zwak begin

Gespeeld op Xbox Series X.

Eén van Nickelodeons uithangborden is zonder twijfel SpongeBob SquarePants. De gele zeespons was vooral in de jaren ’90 een echte hit. Dit resulteerde tevens in 2003 in de platformer SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom. Een groot succes was het niet meteen, maar het werd wel een titel die doorheen de jaren aan populariteit won, met zelfs in 2020 een remake tot gevolg. Voor wie nog niet genoeg heeft van de grappen van SpongeBob en zijn vrienden is er nu een soort van vervolg. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake neemt je opnieuw mee naar Bikinibroek.

REVIEW

Eindelijk een vervolg!

SpongeBob Squarepants: The Cosmic Shake wordt uitgegeven door THQ Nordic en werd ontwikkeld door Purple Lamp Studios. Deze Weense ontwikkelaar was ook verantwoordelijk voor de in 2020 verschenen remake SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated. We kunnen dus niet anders zeggen dan dat deze nieuwe titel een beetje de spirituele opvolger is.

Chaos in Bikinibroek

In SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake gaan SpongeBob en Patrick naar een themapark. Daar ontmoeten ze zeemeermin Kassandra. Zij is waarzegster en verkoopt onze vrienden een magische fles bubbelzeep. Wanneer ze deze bubbelzeep zouden gebruiken, zouden al hun dromen uitkomen. Echter loopt niet alles volgens plan en wordt Bikinibroek in tegenstelling tot wat beloofd werd in chaos gestort. Alle vrienden zijn verdwenen en alles hangt vol smurrie. Gelukkig komt er ook een portaal welke ze betreden om toegang te hebben tot de “Wish Worlds”. Het is aan SpongeBob om in deze werelden op zoek te gaan naar zijn vrienden. Op zich stelt het verhaal niet zo erg veel voor, maar het is wel het perfecte startsein voor een knotsgek avontuur dat bol staat van de typische SpongeBob-humor die we kennen.

Het spel is een 3D-platformer en dat is een genre waar ik best wel eens graag speel. Echter voelt deze titel bij zijn start eigenlijk best zwak aan. Ik had het eerste kwartier het gevoel dat deze game ging aanvoelen als een verplicht nummertje. De mogelijkheden die SpongeBob kon uitvoeren waren beperkt én saai. Bovendien zag de centrale hub, Bikinibroek, er erg kaal uit. Twee keer achter elkaar kunnen springen of vijanden neerslaan met één druk op de knop doen we ondertussen al tientallen jaren. Op dat moment was zweven met een pizzadoos het meest bijzondere dat je doet.

Zeven unieke werelden

Gelukkig verandert dit al snel als je reist naar één van de “Wish Worlds”. Deze werelden zijn allemaal gebaseerd op een apart thema. Zo reis je van het Wilde Westen naar een piratenwereld, en dan weer naar de prehistorie. Elke wereld voelt een beetje aan als een nieuwe game. Een volwassene gaat al snel door hebben dat de opdrachten die je moet voltooien erg op elkaar lijken. Bovendien is het opzet van elke wereld om op zoek te gaan naar één van je vrienden. Doordat je in elke wereld nog wel iets nieuws leert, voelt het qua opzet toch elke keer net wat anders aan. Ook kent elk level wel wat mini-games. Zo moet je een drankspelletje spelen of burgers bakken. De andere keer moet je een slakkenrace winnen en als dat nog niet traag genoeg is moet je wat later een ritje maken in de traagste achtbaan ter wereld. Dit zijn leuke afwisselingen voor de voor de overige relatief herkenbare gameplayelementen. Zo zit je vaak wat rond te springen van het ene platform naar het andere om dan weer met een glijbaan naar beneden te glijden en te zweven naar een ander deel van de wereld. Moeilijk wordt het nooit, maar om het net wat uitdagender te maken is er natuurlijk van alles te verzamelen. Ik heb me eigenlijk nooit verveeld, ook al gaat de gameplay dus geen originaliteitsprijs winnen.

Het blijft namelijk leuk omdat de werelden zo goed in elkaar steken. De muziek is aangepast, de vijanden zijn net wat anders en zelfs SpongeBob heeft in elke wereld een ander toepasselijk pakje aan. Om een level af te ronden is er ook altijd een leuke eindbaas. Bovendien is typische SpongeBob-humor altijd aanwezig, zeker in de verschillende tussenfilmpjes. Bovendien zijn de originele stemmen hierin aanwezig waardoor je echt wel het gevoel hebt dat je een stukje van een aflevering kijkt.

Conclusie

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake is geen unieke game, maar toch heeft het mij verrast. SpongeBob neemt je mee naar zeven verschillende werelden die elk goed zijn uitgewerkt. Het voelt aan alsof je altijd wat nieuws te ontdekken hebt en dit is bevorderend om het te blijven spelen. De gameplay is niet slecht, maar komt nergens echt bijzonder uit de hoek. Gelukkig zijn er wat eenvoudige mini-games en eindbazen om wat variatie erin te brengen. Ook de typische humor van SpongeBob is aanwezig. Zeker in de tussenfilmpjes, waar gebruikt wordt gemaakt van de originele stemmen, is dit smullen. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake is een aanrader voor de fans van de bewoners van Bikinibroek. Voor pure volwassen platformliefhebbers is hij wellicht net wat te gemakkelijk en te kort om hem blindelings aan te raden. Gelukkig heeft de game met €39,99 als adviesprijs sowieso een correcte prijs.

Reacties

Login of registreer om te reageren.