Joeri Tits | vrijdag 27 Okt 2017, 21:50

Het zevende deel van WRC is uit! Hoe beviel ons deze titel ? lees het hier!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Licentiegame met alle toeters en bellen
  • Goede arcade gameplay
  • Grote en lange rally's
  • onrealistische supporters
  • amper een soundtrack
  • te weinig content

Gamers die houden van snelheid en wagens hebben gouden tijden. Forza 7, Project Cars 2, F1 2017, Need for Speed Payback, Redout zijn maar enkele van de racegames die dit najaar verschenen zijn of nog moeten verschijnen. Gelukkig behandelen de meeste van deze titels een andere discipline van de autosport. Zo ook het recent verschenen WRC 7, de licentietitel van de World Rally Championship. Al enkele jaren proberen ze een waardig alternatief te zijn voor de DiRT-reeks. Geen simpele opdracht, maar het proberen waard natuurlijk! Of het hun ook lukt, kunnen jullie ontdekken in onze recensie.

review

WRC 7 is voor het derde jaar op rij in handen van Kylotonn. Deze Franse ontwikkelaar komt binnenkort ook met TT Isle of Man: Ride on The Edge, een game over de legendarische motorwedstrijd. In het voorjaar hebben ze ook al Flatout 4: Total Insanity uitgebracht. De Fransen hebben dus al wat ervaring met snelle games, maar we mogen er wel bij zeggen dat de kwaliteit niet altijd navenant was. Toch voel je meteen dat het bij WRC 7 wel eens anders kan zijn.

Derde keer, goede keer?

WRC 7 ziet er namelijk niet zo goedkoop uit als sommige games die niet uit het select groepje van AAA-titels komen. Realistische autogeluiden en een passende soundtrack heetten je welkom in het hoofdmenu, waar je aandacht meteen valt op de Championship. De andere spelmogelijkheden zijn singleplayer en de on- of offline multiplayer. Ik ben begonnen met Championship en dat is eigenlijk het speltype dat ik ben blijven spelen.

Realistische Rally

In de Championshipmodus start je je carrière als rallypiloot. Je moet eerst kiezen bij welk team je je wilt aansluiten. WRC 7 is gebaseerd op het huidige rallyseizoen en kent de wagens, teams en piloten van 2017. Dit houdt in dat er voor mij toch veel onbekends op mij afkwam. Ik volg de rallysport namelijk niet op de voet. Toch is het ook dan nog steeds leuk om een licentiegame te spelen. Op deze manier leer je de sport wat beter kennen. De bekende circuits zijn grotendeels nagebouwd in de game, waardoor je soms meer dan een kwartier bezig bent om te finishen. WRC 7 is op het vlak van beleving dus erg realistisch. Het grafische aspect helpt hier ook zeker aan mee. We mogen het niet gaan vergelijken met de andere grote racetitels van het najaar, want aan die grafische pracht kan WRC 7 niet tippen. Waar ze wel uitstekend in slagen, is het gebruik maken van dynamische weerseffecten, zoals sneeuw of regen, en het ontwerpen van unieke omgevingen. Woestijngronden, kleine dorpjes, bossen, … je komt het allemaal tegen en soms zelfs in dezelfde race. Jammer genoeg lijkt het grafisch soms niet helemaal af en heb je regelmatig wat oneffenheden. Waar ik me grafisch het meeste aan stoorde, waren de supporters en de cameramannen. De supporters bewegen amper mee met de wagen die passeert. Als jij uit de bocht dreigt te vliegen, zullen zij geen aanstalten maken om te gaan vluchten. Je ziet geen aanrijdingen, want de game zet je automatisch, maar natuurlijk met een strafscore, terug op de baan. Toch hadden de supporters wat realistischer mogen reageren wanneer een rallywagen daadwerkelijk passeert. Ook de cameramannen volgen amper de wagens die voorbij racen. Moest ik CEO van de sportzender zijn, zouden ze snel op zoek mogen gaan naar een nieuwe werkgever.

Het rijden in WRC 7 voelt beter aan dan ooit. Waarbij ik bij de vorige delen het gevoel had dat de ondergrond eigenlijk van weinig belang was, is het nu toch al wat essentiëler om hierop te anticiperen. Ik hebt gevloekt in het begin toen ik bijna elke haarspeldbocht achterstevoren afsloot. Het feit dat er geen tutorial is, helpt natuurlijk ook niet. Toch krijg je alles na een tijdje onder de knie en blijft het allemaal toch vrij arcade. Zeker als je ook nog rekening houdt met wat er langs het circuit moet gebeuren. Je hebt in de carrièremodus de mogelijkheid om door te groeien naar een beter team en na de races kun jij jou auto herstellen en nog een paar andere keuzes. Op zich leuk en door de aanwezigheid van 13 rally's blijft het alvast tijdrovend. Toch blijft er wat te weinig variatie als je het vergelijkt met andere carrièremodussen zoals we die kennen uit pakweg Fifa 18 of F1.

Te weinig te doen

Dat is meteen ook het grootste probleem van WRC 7. Het is zeker een leuke titel om te spelen, maar er is wat te weinig unieke content voorhanden. Buiten de championship is er erg weinig te beleven. Er is een online multiplayer, maar daar vind je niet altijd voldoende tegenstanders. Gelukkig is er wel een splitscreenmodus voor als je vrienden op bezoek krijgt. Daarnaast is de omkadering van de menuschermen wat mager.

De rallyauto's klinken realistisch en ook de stem van de rallynavigator voelt vertrouwd aan. Deze stem is erg belangrijk om op tijd te weten welke kant je uit moet. Om deze op tijd te kunnen verstaan is het logisch dat er niet vaak andere geluiden te horen zijn. Toch mis je dat af en toe, want buiten de motoren en de stem van de navigator is er vrij weinig te beleven op het vlak van audio. De supporters hoor je wel, maar deze stemmen lijken uit een game van 10 jaar geleden te komen. Wat ook zeker jammer is, is het ontbreken van een diverse soundtrack. Dit is toch wel één van de handelsmerken van de betere sport- en rallygames van de afgelopen jaren. Jammer genoeg springt WRC 7 niet op dezelfde kar. Misschien was het geld, na de aankoop van de licentie, op? Het had zeker meegeholpen aan de belevenis van het game.

Conclusie

De rallysport is zeker niet één van de populairste autosportdisciplines. Daarom is het ook een beetje logisch dat niet een grote bekende studio met de licentiegame komt. Toch kunnen de rallysportfans met een gerust hart deze titel in huis halen. WRC 7 telt alle nieuwe wagens, de circuits en de coureurs uit 2017. Er zijn ook maar liefst 13 rally's te voltooien. Jammer genoeg is er voor de rest wat te weinig content voor handen. De mogelijkheden in de carrièremodus zijn wat verbeterd, maar stelt nog steeds niet enorm veel voor. Online heb je dan weer het probleem dat je niet altijd tegenstanders vindt. Grafisch ziet het er allemaal voldoende mooi uit, al heb ik persoonlijk wat problemen met de supporters die niet realistisch bewegen en applaudisseren. De gameplay is duidelijk verbeterd als je vergelijkt met eerdere delen, zonder afscheid te nemen van het arcadegevoel.

Reacties

Login of registreer om te reageren.