De liefde voor retro games en de 3DO

Ik weet niet zeker wat het is. Vind ik de Xbox One en Playstation 4 tegenvallen, omdat ze daadwerkelijk tegenvallen, of is het omdat ik een jaartje ouder (31) ben en niet zo snel meer onder de indruk ben van nieuwe games? Waarschijnlijk toch vooral het eerste, want ik kan nog altijd onder de indruk zijn van nieuwe retro games, ook als ik deze vroeger nooit gespeeld heb

Artikel

Casper Egas | vrijdag 23 Okt 2015, 17:25

Ik ben zelf een echte SEGA-diehard en heb een enorme verzameling van spellen en consoles. Beetje bij beetje groeit de verzameling en moet er ook zo nu en dan een nieuwe kast bijkomen om alles in te bewaren. Maar een pure verzameling is het ook niet, ik speel namelijk vrijwel alle spellen ook daadwerkelijk, zelfs als het gaat om 8-bitspellen.

Retro gamers en verzamelaars komen er steeds meer. Er zijn steeds bredere groepen die de spellen van weleer willen spelen. Dit is wat mij betreft een indicatie dat retro games een plaats hebben verdiend naast de vaak conservatieve moderne games. Het nadeel van de grote populariteit van het steeds schaarser wordende aanbod van oude spellen, is dat de prijzen de afgelopen tien jaar explosief gestegen zijn. Als je slim inkoopt en verkoopt, dan is je geld beleggen in oude games een stuk meer winstgevend dan je geld op een spaarrekening parkeren!

Soms moet ik wel even slikken als ik zie wat ik voor sommige twintig jaar oude spellen betaal, bedragen van boven de honderd euro zijn geen uitzondering. Dat is soms moeilijk te verantwoorden, zeker als de spellen alleen maar zeldzaam zijn en niet per se goed. Al heb ik nog mazzel, Nintendo-games zijn vaak nog een stuk gewilder en duurder dan de SEGA-spellen die ik vooral verzamel. Toch kan het ook goedkoper, als je bereid bent verder te kijken dan de meest voor de hand liggende consoles.

De 3DO Interactive Multiplayer

Zo wil ik vandaag een lichtje op de onbekende en bijna onbeminde 3DO schijnen. Deze console is in Nederland in 1994 uitgekomen als eerste echte 32-bit console, een jaar voordat de Sony PlayStation en de SEGA Saturn uitkwamen. De 3DO wilde zijn wat de VHS, de DVD en de Blu-ray wel zijn geworden, een standaardformat, waarbinnen verscheidene producenten apparaten zouden produceren. Je zou dan nooit meer vast zitten aan consoles van een vast merk, je koopt gewoon een apparaat dat 3DO-spellen kan afspelen.

Op zich was het een slim en revolutionair plan, ware het niet dat de launch van de console alles behalve vlekkeloos verliep. Het eerste model van Panasonic was weliswaar een indrukwekkende machine, maar het prijskaartje was zeker niet minder indrukwekkend. In Amerika kostte de console maar liefst 700 dollar toen hij daar in 1993 uitkwam. Met inflatie is dat inmiddels als meer dan 1100 dollar, oftewel bijna 1000 euro!

Al snel kwam Goldstar (het huidige LG) en ook Panasonic met een goedkoper model, maar de schade was al gedaan. Iedereen had het over dat dure apparaat, waardoor de verkoopcijfers ten tijde van de launch van de Saturn en de Playstation helemaal instortte. Dit terwijl het op dat moment al een goedkoper, maar natuurlijk ook gedateerder alternatief was.

In Europa zijn er in totaal slechts 81 spellen voor het systeem uitgekomen. In Amerika en Japan waren dit er veel meer en was het aanbod te vergelijken met veel andere consoles uit de tijd. Gelukkig was ook hier de 3DO vooruitstrevend; het is namelijk een vrijwel geheel regiovrije console. Genoeg spellen dus te vinden en zoals ik eerder zei, de 3DO is vrijwel onbemind, dus de prijzen zijn ook nog eens relatief laag. Zo heb ik in een jaar tijd al een verzameling van meer dan vijftig spellen op kunnen bouwen. Maar zijn die spellen ook leuk, hoor ik je bijna vragen?

Nou en of! De console heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Naast exclusieve games, zijn er ook veel spellen te vinden die ontwikkeld zijn voor de 3DO en later overgezet zijn naar de Saturn en Playstation. Vaak is de originele versie de beste. Een greep uit het leuks dat ik heb kunnen spelen: AD&D Slayer, Battle Sport, Burning Soldier, Escape from Monster Manor, Gex, The Horde, Killing Time, Kingdom: The Far Reaches, The Need for Speed, Panzer General, Psychic Detective, Return Fire, Road Rash, Samurai Showdown, Super Street Fighter II Turbo, Wing Commander III, Twisted en Quarantine.

AD&D Slayer is een voor de tijd indrukwekkende first person dungeon crawler, die doet denken aan een soort fantasy-versie van Doom. Een genre dat sowieso toen net opkwam met niet alleen de bekende Wolfenstein 3D en Doom, maar ook met Escape from Monster Manor en Killing Time, die allebei zeer de moeite waard zijn. Ook Need for Speed had zijn wortels op de 3DO. Het eerste deel kwam daar exclusief op uit, om vervolgens na anderhalf jaar overgezet te worden naar PC, Playstation en Saturn.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken voor retro games, en misschien de 3DO in het bijzonder. Hopelijk levert de huidige generatie consoles weer net zoveel klassiekers op als de voorgaande, al is het daarbij belangrijk dat deze spellen ook twintig jaar na publicatie nog speelbaar zijn.

Reacties

Login of registreer om te reageren.