Joeri Tits | Monday 29 Oct 2018, 14:19

Je eigen dino park besturen en opbouwen... Hoe zou dat nu zijn? Je leest het in de recensie van Jurassic World Evolution.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Enorm sfeervol
  • Grafisch in orde
  • Ook aan te raden voor nieuwelingen
  • Werken met verschillende eilanden is leuk...
  • Maar zorgt voor herhaling in de gameplay
  • Niet altijd even uitdagend
  • Minder herspeelwaarde dan andere titels in het genre

Gespeeld op de Xbox One X

In een nog niet zo’n ver verleden, kreeg elke blockbuster een filmgame. Kwaliteitsvolle games heeft dit amper afgeleverd, al vond ik bijvoorbeeld King Kong het leukste launchgame van de Xbox 360. Tegenwoordig kom je zulke filmgames eigenlijk nog amper tegen of we moeten het al gaan zoeken bij de LEGO-games die vaak tegelijkertijd met een film gelanceerd worden. Toch was ik gelukkig dat er samen met Jurassic World: Fallen Kingdom ook een game verscheen. Voor een gamer die geboren is in de jaren ’80 zijn dino’s toch gewoon puur jeugdsentiment? Hierdoor is het misschien wat moeilijker om kritisch te zijn, maar een recensent heeft natuurlijk ook zijn beroepsernst. Di-no of Di-yes… Jullie lezen het hier!

REVIEW

Het beter doen dan in de film

In tegenstelling tot andere filmgames volgt Jurassic World Evolution niet klakkeloos het verhaal. Integendeel zelfs, want in plaats van gemakkelijkheidshalve voor een adventuregame te kiezen, brengt ontwikkelaar Frontier Developments een parkbouwgame. Deze ontwikkelaar heeft al wat ervaring met gelijkaardige games. Zo bracht het ons al eerder de Xbox-exclusives Zoo Tycoon en Screamride. Natuurlijk is dit genre ook geen onlogische keuze, want de films draaien rond het creëren van een themapark met dinosaurussen. Het is dus aan de speler om te tonen hoe het wel moet, want, zoals jullie weten, loopt dit in de films altijd grondig mis.

Je game start met een prachtig uitzicht op Isla Matanceros, het eerste eiland waar je een park op gaat mogen bouwen. Dit eiland werkt in beginsel als een soort tutorial. Het gevaar dat er wat misloopt is niet al te groot en je hebt alle tijd om rustig wat uit te proberen. Al snel wordt het duidelijk dat je als manager een goede mix dient te vinden tussen “security”, “entertainment” en “science”. Deze mix wordt op de proef gesteld door opdrachten die je dient te voltooien.

Waar je in het begin nog voornamelijk bezig bent met je huidige dino's gelukkig te houden, ga je al snel expeditieleden erop uit sturen, op zoek naar nieuwe fossielen. Net zoals op het witte doek, ga je deze proberen te klonen tot een levend wezen. Vanaf dan begint de echte pret. Elke dinosoort heeft zijn eigen kenmerken waarmee je rekening moet houden. Natuurlijk moet je ze voorzien van voldoende water en voedsel, maar evenzeer van voldoende ruimte in hun favoriete biotoop. Wat me in het begin erg aansprak was dat je alles manueel dient te doen. Op deze manier leerde je al doende bij. De tutorial, waar ik het zonet over had, nam je eigenlijk niet met het handje en liet je volkomen vrij om te doen wat je wou. Practice Makes Perfect moet de ontwikkelaar gedacht hebben. Toch schuilt er ook een addertje onder het gras. Als je wat verder komt in het verhaal, wordt deze keuze van Frontier Developments redelijk eentonig. Het gevoel van herhaling sluipt er steeds meer in als je steeds dezelfde simpele handeling moet doen. Nochtans was het in het begin écht leuk om op zoek te gaan naar nieuwe fossielen of om dino's eten te geven.

Prachtige sfeer

De reden waarom ik in het begin plezier haalde uit steeds dezelfde handelingen te doen? Absoluut de sfeer! De ontwikkelaar weet enorm goed de sfeer weer te geven van de avonturenfilms. Het helpt natuurlijk wel dat er wat bekende namen uit de films aan bod komen. Zo krijg je advies van Dr. Ian Malcolm en Owen Grady. Daarnaast zorgt de gave soundtrack van Jurassic Park er meteen voor dat je in de juiste stemming zit. Ook op grafisch vlak scoort het game sterk. Ik heb de eilanden en zijn dino's mogen bewonderen op een Xbox One X. Elk eiland past, op zijn eigen manier, enorm in de franchise. Ook de dino's kan je, net zoals bij Zoo Tycoon, van dichtbij bekijken. Ze bewegen realistisch en ook het geluid komt waarheidsgetrouw over.

Vele uren speelplezier, maar niet onbeperkt

De ontwikkelaar heeft zeker geen slechte game op de markt gezet, maar het is doodzonde dat een game in dit genre zo'n korte houdbaarheidsdatum heeft. Je speelt quasi enkel een verhaallijn waarbij je aan de hand van opdrachten steeds meer gaat ontdekken. Daardoor is het ook dan weer wel een ideale instapgame voor gamers die nog nooit een game in dit genre gespeeld hebben. Hierdoor deed het mij wat denken aan “The Battle for Middle-earth”-reeks. Als fan van Lords of the Rings heb ik met deze reeks strategygames ontdekt en ben ik fan geworden van het genre. Door dit instapmodel krijg je dan weer dat ervaren rotten in het vak met deze game misschien wat te weinig voldoening vinden. Het levelconcept zorgt voor erg veel herhaling en hierdoor heb je steeds te maken met wat kleinere maps dan we in andere games gewoon zijn. Zelf heb ik hier weinig problemen mee gehad, omdat de makers je stimuleren op zoek te gaan naar oplossingen. Je wordt vrij fel aan je lot overgelaten, wat het ontdekken alleen maar ten goede komt. Hierdoor ben je ongeveer een viertal uren kwijt per eiland. Er zijn in totaal zes eilanden en dit zorgt voor redelijk wat speeltijd. Jammer genoeg is het na deze speeltijd voor de meesten onder ons wel genoeg geweest.

Conclusie

Frontier Developments weet perfect de sfeer uit de films over te brengen in een bouwgame. Dit geeft ook meteen aan waarom Jurassic World Evolution eigenlijk een aanrader is voor iedere fan van de serie. Op het vlak van setting slaat de ontwikkelaar op geen enkele manier de bal mis. Natuurlijk speelt een sterke grafische prestatie hierin ook een rol. Het gevoel over de andere aspecten van het game is gemengd. De keuze van de ontwikkelaar om met levels te werken, zorgt ervoor dat het ook een game is dat aan te raden valt voor nieuwelingen in het genre. Een minpunt is dat andere aspecten van de gameplay hierdoor dan weer net wat te vaak opnieuw terug. Al bij al is Jurassic World Evolution eindelijk nog eens een geslaagde titel binnen de franchise geworden.

Reacties

Login of registreer om te reageren.