Joeri Tits | Wednesday 6 Nov 2019, 12:05

De doden lopen... al een hele tijd. Nu is er een collectie met alle delen voor je Xbox One.

Joeri Tits | Wednesday 6 Nov 2019, 12:05

De doden lopen... al een hele tijd. Nu is er een collectie met alle delen voor je Xbox One.

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Grafisch de beste editie
  • "Enige manier" nog om het te spelen
  • Pakket zorgt voor uren speelplezier
  • Skybound zorgt voor revival
  • Hoge aanschafprijs
  • Geen wereldschokkende verschillen

Gespeeld op Xbox One X

Moeilijke beslissingen nemen en daarna sowieso nog commentaar hierop krijgen: wie met zijn partner deze situaties niet heeft, kan deze digitaal toch beleven met de games van Telltale. Telltale maakt point-and-click avonturen waar je soms harde keuzes moet maken. In het geval van The Walking Dead ga je soms moeten beslissen wie je probeert te redden uit de handen van de zombies. De keuzes hebben daardoor impact op de rest van het verhaal. Je beslist namelijk wie je al dan niet helpt of vertrouwt en dat kan grote gevolgen hebben op de rest van het avontuur. Dat de rest van de gameplay niet veel meer inhoudt dan wat quick-time-events kan de pret niet deren.

 

REVIEW

Bijna verhaal zonder einde

Telltale werd namelijk in 2012 met dat concept razend populair met de in episodes uitgebrachte videogames, gebaseerd op de gelijknamige stripboeken en televisieserie. Met de wind in de zeilen was geen andere interessante franchise te groot en al snel volgde gelijkaardige games over Batman, Minecraft en Game of Thrones. Helaas moet er toch een probleem geweest zijn met de kosten en/of de opbrengsten, want in 2018 ging de studio kopje onder. Het vierde en laatste seizoen van The Walking Dead was ondertussen lopende en niet elke episode was al uitgebracht. Voor de fans was dit dubbel jammer. Iedereen wilde natuurlijk het einde van het avontuur van Clementine ontdekken, maar er was ook wat financiële schade. De meesten kochten namelijk een season pass op voorhand en hadden dus al betaald voor episodes die er misschien nooit gingen komen.

Geestelijk vader als redder

Gelukkig was er buiten The Walking Dead-bedenker Robert Kirkman gerekend. De brave man heeft namelijk een heus entertainmentplatform: Skybound. Hier zijn alle rechten van o.a. The Walking Dead, maar ook van Outcast en Thief of Thieves, ondergebracht. Skybound heeft echter ook een gamedivisie. Om de gamereeks waardig te kunnen afsluiten heeft Kirkman ervoor gezorgd dat Skybound Games de laatste twee episodes voor hun rekening nam.

Skybound Games heeft het hier echter niet bij gelaten. Om het einde van de gamereeks in de verf te zetten, heeft het nu The Walking Dead: The Telltale Definitive Series uitgebracht. Dit bevat de vier seizoenen, maar ook 400 Days en The Walking Dead: Michonne, twee afzonderlijk uitgebrachte reeksen. Verkoopspraatjes praten over meer dan vijftig uur gameplezier en maar liefst drieëntwintig episodes. Daarnaast beloven ze ons verbeterde graphics en animaties.

Allerbeste versie

Dat laatste klopt inderdaad, het spel ziet er opmerkelijk beter uit dan toen ik het origineel speelde. De eerste twee seizoenen had ik namelijk op de Xbox 360 gespeeld, het derde seizoen op de Xbox One (X). Het vierde had ik nog niet gespeeld. Er is een verbeterde verlichting en alles ziet er haarscherp uit. Degene die de gamereeks al eerder gespeeld hebben, kennen de grafische stijl van het spel. Het is een soort van getekende animatiestijl die wel een modern stripverhaal lijkt. The Walking Dead zag er in beginsel, zeker voor zijn tijd, al redelijk goed uit. Stille beelden toch, want de animaties vond ik altijd al vrij gedateerd uitzien. Door de jaren heen werd de verouderde engine wat aangepast, maar echt topanimaties hebben we nooit mogen ervaren. Dit is nu ook niet het geval. De animaties blijven bij mij gedateerd aanvoelen en van de aangepaste lipsync heb ik eerlijk gezegd niet veel gemerkt.

Daarenboven heeft het game inderdaad verbeteringen gehad met de eerste uitgave, maar doorheen de jaren is het game al meermaals verbeterd uitgebracht. Zo had je dus de eerste seizoenen op de vorige generatie consoles en daarna de wat verbeterde versies op de huidige generatie consoles. Een aantal seizoenen van de huidige generaties games heeft daarenboven ook gratis kleine verbeteringen ontvangen. Hoever deze edities van dit uitgebracht pakket staan, is mij niet geheel duidelijk. Daarenboven speel je de Telltale-games niet echt voor de graphics. Het is voor mij daarom ook amper voor te stellen dat iemand deze game koopt puur voor wat verbeterde graphics.

Iemand nog interesse?

Zouden ze dit dan doen om meteen te beschikken over het totaalpakket dan maar? Misschien, maar ik heb het gevoel dat de meeste die ook maar enige interesse in deze reeks games hebben, deze ook al hebben gespeeld. Eerst en vooral, Telltale games waren vaste kost in het Games With Gold-programma. Zo kon je de eerste twee seizoenen op deze manier al ontvangen. Daarnaast kreeg je, als je het laatste seizoen vooraf bestelde, ook alle voorgaande episodes erbij. Door het faillissement van Telltale zijn deze games helaas ondertussen niet meer te downloaden, blijkbaar zelfs niet als je het ooit aangekocht had. Het enige wat je een tijdje geleden had kunnen doen, is ze al downloaden op je console en daar laten staan. The Walking Dead: The Telltale Definitive Series is dus feitelijk de enige manier om de gamereeks vandaag nog te kopen, te downloaden en te spelen. Dat daar nu een prijskaartje van vijftig euro aan vasthangt, is even wreed als de wereld van The Walking Dead zelf. Zeker als je beseft dat velen van ons al gigantisch veel geld hebben gestoken in de vorige seizoenen.

Biedt deze collectie dan niets anders extra? Oh jawel, je voelt echt wel dat Skybound van deze collectie een absoluut hoogtepunt wilde maken. Zo voegen ze meer dan tien uur commentaar toe, gaande van gesprekken met ontwikkelaars tot verhalen van stemacteurs. Daarnaast is de soundtrack toegevoegd en kan je in een ander menu nog even alle personages overlopen. Dit laatste stelt weinig voor. Hier hadden ze gerust wat meer kunnen uithalen met een interessante bio met alle informatie uit elk overkoepelend seizoen. Al bij al zijn dit extra's die alleen de allergrootste fans gaat interesseren. Persoonlijk vond ik dit geen meerwaarde aan de bundel.

Conclusie

Hoe graag ik Skybound Games hun succes gun, het is moeilijk The Walking Dead: The Telltale Definitive Series aan te raden. Er zijn ontegensprekelijk wat grafische verschillen, maar deze zijn te klein om van een gigantisch andere game-ervaring te kunnen spreken. Ook de extra's zorgen voor weinig meer. Voor gamers die de serie al gespeeld hebben, is de prijs sowieso te hoog. Alle gamers die nu pas op de zombiehypetrein gesprongen zijn en alle seizoenen gemist hebben, kunnen een aankoop overwegen. Toch zou ik eerder wachten op een mooie aanbiedingsprijs. Voor € 49,99 kan je gerust nog even wachten.

Reacties

Login of registreer om te reageren.