Willem van Vugt | Wednesday 30 Dec 2015, 12:00

Wat zijn de absolute topgames van 2015? Check nu de officiële Xboxworld Game of the Year Awards!

Hoe vat je 2015 in een paar regels samen wanneer je het over Xbox hebt? Het was overduidelijk het jaar waarin de Xbox One zijn spierballen liet zien. De ene na de andere game zag er nog prachtiger uit dan de ander. Het was ook een jaar waarin er meer indie games dan ooit verschenen, evenals vrij toegankelijke game previews en betas. Dankzij Games With Gold konden Xbox Live Gold abonnees van zeer mooie games genieten. In november verscheen de New Xbox Experience - een update die de console sneller maakte dan onder meer de Playstation 4. Lekker!

Qua grote game releases mochten we niet klagen, en zeker niet qua exclusives. Tomb Raider, Forza, Gears of War en ook Halo zijn een greep uit de grote platform exclusives, maar er waren ook kleinere juweeltjes zoals Ori and the Blind Forest. Lees alles over deze games en meer in de officiële Xboxworld Game Of The Year Awards 2015.

#10

Forza Motorsport 6

18 september

Van alle games in onze top 10 scoort Forza Motorsport 6 het laagst. Ruben beoordeelde in zijn kritische review de game een 7. Waarom? Niet omdat Forza Motorsport 6 een slechte racer is, maar omdat Forza Motorsport als franchise een beetje stil lijkt te staan. Toch verdient Forza een plaatsje in deze jaarlijst. De career is gevarieerder dan ooit, evenals het wagenaanbod en de beschikbare circuits. De physics en gameplay hebben de juiste balans tussen realistisch en arcade en de multiplayer loopt gesmeerd. Heb je dit jaar nog niet (genoeg) geracet? Dan raden wij Forza Motorsport 6 aan!

Review: klik hier

#9

Divinity: Original Sin Enhanced Edition

27 oktober

Turn-based combat. Top-down cameraperspectief. Stapels collectibles en verborgen schatten. Hoe oldschool wil je het hebben? Divinity: Original Sin was al een uitstekende game toen het in juni 2014 op de PC verscheen, maar is op de Xbox One in ultieme vorm te spelen. De RGP/dungeon crawler durven wij in onze top 10 te zetten omdat het alles goed doet: de gameplay is verfijnd en uitdagend, de beloning is groot wanneer je weer een level omhoog gaat en de game is simpelweg verdomd fun om te spelen. De basis is ouderwets en simpel, maar de uitvoering is complex en van hoog niveau. Mis deze game niet!

#8

Star Wars: Battlefront

20 november

De minst opvallende en minst verrassende game van dit jaar is zonder twijfel Star Wars Battlefront. Schieten en vliegen voor de casual gamer was nog nooit zo toegankelijk. Gelukkig maar, want het is één van de redenen dat de nieuwe Battlefront zo’n geslaagde game is. Iedereen kan zo een potje multiplayer opstarten en zich in de wereld van Star Wars wanen. De fenomenale graphics en het heftige geluid brengen de planeten, personages en iconische wapens en voertuigen tot leven. Het is lang geleden dat een Star Wars game zo goed aanvoelde als een… Star Wars game!

Review: klik hier

#7

Mad Max

1 september

Ken je ze nog, die filmgames van vroeger? Altijd standaard action-adventure games met kwaliteit van likmevestje? Even leek Mad Max dezelfde kant op te gaan, maar de extra paar maanden die Avalanche Studio's (Just Cause) heeft gekregen om aan de game te sleutelen heeft zijn vruchten afgeworpen. De game doet niets nieuws en de combat is misschien iets té Arkham Asylum, maar nou en. Het is gewoon tof! Rijden, schieten, knallen. Mad Max is allesbehalve “mediocre”.

Review: klik hier

#6

Life Is Strange

30 januari t/m 20 oktober

Life is Strange is een vreemde (hihi) eend in de bijt. Franse ontwikkelaar DONTNOD (bekend van Remember Me) kwam opeens buurten in een genre waar tot die tijd Telltale de dienst uitmaakte: de episodic game. In een tijdspan van een halfjaar, door middel van vijf episodes, werden we meegesleept in het leven van Max Caulfield. Wie had ooit gedacht dat spelen als een achtienjarig meisje zo meeslepend kon zijn?

#5

Ori and the Blind Forest

11 maart

Ori and the Blind Forest is pure kunst. Zet het spel op een willekeurig moment op pauze en je hebt een screenshot dat niet zou misstaan in een lijst aan de muur. Tel daar de heerlijke soundtrack en het meeslepende verhaal(tje) bij op en je begrijpt waarom wij deze game op de vijfde plaats zetten. Nog niet gespeeld? Foei! Maar niet getreurd, in de loop van 2016 komt er een Definitive Edition uit met allerlei verbeteringen en extra's.

#4

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

1 september

Beging Konami een fout door Hideo Kojima te ontslaan, de man die Metal Gear naar grote hoogte heeft gebracht? Wij denken van niet. Het was misschien niet terecht, maar de game waar hij zo lang aan werkte is ook zonder hem een topper geworden. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is een Hollywoodfilm van begin tot eind. De inmiddels bekende gameplay van de franchise is verfijnd en het achtergrondverhaal nog verder uitgediept. Voor het eerst speelt Metal Gear zich af in een open wereld waar je voet en met voertuigen vrij kan bewegen. Zo ga je van missie naar missie en verzamel je cash, die je weer kan gebruiken om je basis te upgraden. Je leest het al, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is zo’n game die je niet loslaat.

#3

Halo 5: Guardians

27 oktober

Halo is terug, en hoe! Hoewel we onszelf met de Master Chief Collection best even hebben kunnen bezighouden, is Halo 5: Guardians de shooter waar elke Xbox gamer echt op zat te wachten. Na wisselende reviews voor zowel Halo 4 als de Master Chief Collection, moest 343 Industries zich nu echt gaan bewijzen. En met Halo 5: Guardians is dat absoluut gelukt. De campaign is dynamischer dan ooit, de soundtrack ouderwets lekker en het beste: de multiplayer is perfect in balans, heeft een eerlijk ranking systeem en een te gekke Forge modus. De mogelijkheden om je eigen levels te creëren zijn eindeloos. Dat er ook nog eens gratis DLC verschijnt is de klap op de vuurpijl. Wij kunnen dit jaar één shooter absoluut aanraden, en dat is Halo 5: Guardians.

Review: klik hier

#2

Rise of the Tomb Raider

13 november

De nieuwste Tomb Raider game verscheen in 2015 exclusief op de Xbox One, voordat het volgend jaar ook op de PC zal verschijnen. Menig gamer voorzag hier de doem van de geliefde franchise in: Microsoft kaapte Rise of the Tomb Raider en zou het vergallen. Niets is minder waar: Rise of the Tomb Raider het spectaculairste en mooiste spel dat tot nu toe op de Xbox One verschenen is. Het spel kent de perfecte balans tussen actie en ontdekking en gaat flink wat uurtjes mee. Rise of the Tomb Raider is volgens ons dé reden om Xbox One te spelen.

Review: klik hier

#1

The Witcher 3: Wild Hunt

19 mei

Dit jaar was er één game heer en meester op alle consoles, The Witcher 3: Wild Hunt. Het spel werd wereldwijd tegelijkertijd gereleaset op de Xbox One en sloeg in als een bom. De internationale pers strooide met negens en tienen alsof het niets was. En terecht! Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft van de derde – en mogelijk laatste – Witcher game een ware parel gemaakt. Het spel heeft een geweldig verhaal dat op zeer overtuigende wijze gepresenteerd wordt, prachtige graphics, realistische animaties en levensecht geluid. De spelwereld is groot, de main quest is lang en alles uitspelen is bijna een onmogelijke opgave. Elke liefhebber van een goed spel mag The Witcher 3: Wild Hunt niet missen.

Reacties

RbzNL 6 years, 7 months geleden

Fallout 4?

kevin_ 6 years, 7 months geleden

Fallout 4 hoort hier niet thuis imo. Al had ik Forza 6 persoonlijk wel graag in de top 3 gezien.

Vault-Boy 6 years, 7 months geleden

Mad Max vond ik echt gigantisch tegenvallen. Werd al snel veel te repetitief.

Fallout 4 hoort hier zeker wel tussen. Uiteindelijk is het niet helemaal 100% wat ik van die game verwachtte, maar hij hoort zeker in een top 10 van 2015 thuis.

Zumpelvelder 6 years, 7 months geleden

Fallout 4 is gewoon buitencategorie, staat dus boven deze top-10... ;-)

Gakkie 6 years, 7 months geleden

Dit soort lijstjes blijft natuurlijk subjectief, maar dat Fallout 4 er niet tussen staat is echt onmogelijk!

Login of registreer om te reageren.