Casper Egas | Monday 24 Sep 2018, 15:04

We kunnen er weer op los dribbelen; lees hier de recensie van NBA 2K19

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • MyCareer is er op vooruit gegaan
  • Sterke basketbalsimulatie
  • Zeer weinig veranderd
  • Microtransacties
  • MyTeam is verpest

Gespeeld op de Xbox One X

Zo, daar is hij dan, het twintigste deel van NBA 2K. Elk jaar weer zijn er natuurlijk de nieuwe opstellingen en elk jaar weer is de 2K-serie de beste basketbalsimulatie op de markt. Dit is echt basketballen voor gevorderden. Als je bereid bent om veel tijd in NBA 2K te steken, dan kun je vele uren fantastisch uitgedaagd worden. 

REVIEW

Biedt NBA 2K19 echter genoeg nieuws om zijn hoge prijs te rechtvaardigen? Naast de volle winkelprijs zitten er namelijk ook nog vele microtransacties door het hele spel verweven. Onlangs waren er uitspraken van een Belgische en van een Nederlandse rechter tegen het gebruik van lootboxen in videogames. 2K heeft gehoor gegeven aan de uitspraken en heeft in België de optie om willekeurige pakjes met spelers en goodies uitgeschakeld. In Nederland ging het de rechter vooral om het door kunnen verkopen van verkregen spullen; daarom is het in Nederland niet mogelijk om spelers op de online marktplaats aan elkaar te verkopen. Deze opties zijn echter nog steeds in het spel te zien en wanneer je er op klikt, krijg je de melding dat 2K deze optie in jouw land heeft uitgeschakeld vanwege een gerechtelijke uitspraak, waarbij ze benadrukken dat ze het er niet mee eens zijn. Dit vind ik een vreemde gang van zaken en zeker niet hoe de wet bedoeld is. Het zou zo moeten zijn dat het spel nu goed te spelen zou zijn zonder extra in-game aankopen, in plaats van dat het een deel van het spel vrijwel onspeelbaar maakt.

 

Wat is er nieuw?

Helaas is er dit jaar bar weinig veranderd ten opzichte van NBA 2K18. Dat steekt extra, omdat ik van 2K18 al vond dat het na het geweldige 2K17 stagneerde. Grafisch is het spel vrijwel identiek en nog steeds deels super mooi, maar ook af en toe lelijk, vooral als het om gezichten van iedereen behalve de spelers gaat. De presentatie is ook vrijwel gelijk, met anders ogende menu’s, maar met zeer vergelijkbaar commentaar, dezelfde stijl half time shows en dezelfde soort 2KTV-uitzendingen. Begrijp me niet verkeerd, al deze zaken waren al erg goed, maar het steekt mij toch wat als je met een nieuw spel effectief een soort kleine upgrade krijgt.

De gameplay van het spel lijkt sterk op zijn voorganger, maar er zijn wel degelijk subtiele verschillen die vaste spelers zullen bemerken. Zo is het moeilijker geworden om spelers te passeren en is de verdediging dus nog sterker geworden. Ook botsen spelers nu realistischer dan voorheen. Daarnaast kunnen spelers nu niet meer gewoon ‘on fire’ gaan als ze sterk spelen, maar doen dit binnen hun eigen speelstijl. Een schutter zal bijvoorbeeld tijdelijk beter schieten, een spelverdeler beter passen enzovoort. Voor mijn gevoel is de moeilijkheidsgraad ook iets verder omhoog gegaan. In alle ijver om het spel keer op keer wat te tweaken, denk ik dat de ontwikkelaar de toegankelijkheid steeds verder uit het oog verliest.

Helaas betekenen de weinige veranderingen niet dat het spel vrij van bugs en foutjes is. Zo had een vriend van mij last van het verdwijnen van de naam van zijn eigen gemaakte speler, die hij ook niet meer terug kon krijgen. Ik had last van rare glitches in de animaties, clipping en vertraging bij het draaien van de camera.

Modi genoeg voor meer dan een jaar


Ik heb NBA 2K18 erg veel gespeeld, maar had toch het gevoel dat ik nog lang niet alles dat het spel te bieden had, had gezien. Ik speelde vooral MyTeam, waarin je een eigen team kunt opbouwen door spelers uit willekeurige pakjes te trekken en spelers op de marktplaats te kopen. Het spel had echter zoveel meer te bieden, maar nu is 2K18 eigenlijk al afgedankt, want het nieuwe deel is er al. Je kunt dus makkelijk een van de vele modi kiezen en al makkelijk een jaar lang zoet zijn. Welke modus gaat dat dit jaar worden? Voor mij valt MyTeam in elk geval af dit jaar. Niet omdat ik het vorig jaar zoveel gespeeld heb, maar omdat het niet meer goed functioneert doordat cruciale functies geblokkeerd zijn. Ik zou dolgraag alle microtransacties uit het spel zien verdwijnen, maar dan moet het wel mogelijk zijn om genoeg credits te verdienen door het spel gewoon te spelen. De nieuwe drie-tegen-drie-optie vind ik ook geen gouden greep.

Ook de MyGM verhaalmodus is echt geen aanrader. Hierin manage je een team, zoals in de wel geslaagde gewone MyGM modus, maar dan aan de hand van ellelange verhalende tussenstukken. Deze scenes zijn bizar, met slecht geschreven tekst, een gebrek aan ingesproken teksten en zitten vol nare personages. Gewoon een seizoen spelen is dan een betere optie. Je kunt een eigen seizoen starten, of het echte NBA-seizoen volgen (zodra deze begint) en zelfs de league uitbreiden met zelf ontworpen nieuwe teams. Het is echt geinig om ineens te spelen tegen de Anchorage Knights uit Alaska.

Online spelen is in vrijwel alle modi ook een goede optie. Er zijn online spelers genoeg van elk niveau. Je wordt als capabele speler echt niet zomaar ingemaakt. Met vrienden spelen is wat mij betreft al helemaal leuk. Je kunt overigens spelen met NBA-regels, of gaan voor Blacktop, dat neerkomt op een extreme vorm van pleintjesbasketbal. Persoonlijk heb ik helemaal niets met deze laatste optie; als ik iets dergelijks wil spelen, dan pak ik het oude NBA Jam er wel bij.

De grote eye catcher is echter de MyPlayer modus. 2K heeft weer echt uitgepakt om iets bijzonders van deze modus te maken. Vorig jaar was MyPlayer al mateloos populair en er is dit jaar duidelijk naar de feedback van spelers geluisterd. Je speelt dit keer met een speler met de vreemde naam AI. Hij wordt niet gedraft voor de NBA en gaat spelen in Shanghai in China (met echt Chinees commentaar!) en probeert vervolgens via kleine clubs in Amerika op te klimmen naar de NBA. Het verhaal is dit keer iets minder flauw en over the top, al had de toon van mij nog een stuk serieuzer gemogen. Je ontmoet een aantal herkenbare personages, die helaas niet allemaal even realistisch overkomen en zeker niet allemaal sympathiek zijn (inclusief AI zelf). Leuk is de afwisseling tussen verhaal en het spelen van verschillende soorten wedstrijden. Ik ben er nog steeds niet echt uit of ik het spelen met één speler, in plaats van met een heel team, nou echt een goede vondst is, maar in elk geval bevat MyPlayer een boel afwisseling. Een leuk geintje vind ik dat je op een gegeven moment tegen een rivaal een spelletje in de arcadehal speelt dat de eerste NBA 2K moet voorstellen.

Conclusie

Ik heb wat moeite met het warm aanbevelen van NBA 2K19. Het is nog altijd een zeer mooie en zeer gedegen basketbalsimulatie met een prachtige presentatie, maar er is mijns inziens niet genoeg verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De aanpassingen aan de gameplay stellen niets voor en vind ik niet of nauwelijks een verbetering. Ook is het erg jammer dat de MyTeam mode dit jaar niet meer juist functioneert. Wel moet ik toegeven dat de MyPlayer optie duidelijk vooruit is gegaan en nu meer de moeite is dan voorheen. Als je geen echte NBA-fan bent en niet per se de nieuwe opstellingen wilt hebben, dan zou ik NBA 2K19 even overslaan. Wellicht komt er volgend jaar een grotere vernieuwing aan.

Reacties

Login of registreer om te reageren.