Tim Colman | Sunday 15 Mar 2020, 12:44

Liefhebber van de actiegames van Platinum? Twee klassiekers zijn nu gebundeld voor je Xbox One.

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Intrigerende verhalen
  • Uitstekende mechanics in elk spel
  • Toegankelijk voor zowel nieuwe als ervaren spelers
  • Soepele prestaties en sterke verbetering van resolutie
  • Lichteffecten oubollig
  • Textures net over de streep
  • Had een echte 'remake' kunnen gebruiken

Gespeeld op Xbox One X

Bayonetta is een ongelooflijke actiegame die tien jaar geleden op de Xbox 360 werd uitgebracht. Vanquish is een soortgelijk verhaal. De game werd gelanceerd in 2010 en werd beschouwd als een van de beste actiegames ooit gemaakt. Maar zijn deze twee klassiekers nog relevant in 2020?

REVIEW

Happy birthday!

Sega lanceerde de Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle om de tiende verjaardag van beide games te vieren. Zowel Bayonetta als Vanquish brachten een verfrissende kijk op het actiegenre: Bayonetta eerder met een eigenzinnig verhaal en een intrigerend hoofdpersonage, Vanquish innoveerde dan weer met z’n slidebased combat. Op Xbox One waren beide games al te spelen via backwards compatibility met een origineel Xbox 360-exemplaar, maar een native ondersteuning voor de console ontbrak nog nu toe. Hoewel ze een genot zijn om te spelen in een bijna 4K-resolutie en 60 frames per seconde (FPS), is de algehele visuele kwaliteit behoorlijk gedateerd. Er is nog wat extra werk nodig als PlatinumGames en Sega een breed publiek en niet alleen de fans van toen willen aantrekken.

Bayonetta

Bayonetta gaat over de laatste overlevende van een oude heksorde die het evenwicht tussen de krachten van licht en duisternis moet bewaren. Bayonetta wordt na 500 jaar nieuw leven ingeblazen en haar aanwezigheid veroorzaakt een kettingreactie die de wereld bedreigt. Het is aan de speler om het allemaal op te lossen. De gameplay bestaat uit de betere gunplay en melee-gevechten. De game heeft veel weg van Devil May Cry, waar je van het ene naar het andere gebied gaat, vijanden bevecht, puzzels oplost en langzaam je weg naar de baas baant. De plot neemt echter een aantal spannende en totaal geschifte wendingen en het wordt gekker naarmate de uren verstrijken.

Vanquish

Vanquish heeft stijl. Het is zonder meer één van de meest stijlvolle third-person shooters ooit gemaakt. Alles is cool; van de manier waarop je hoofdpersonage beweegt, z’n state-of-the-art een geavanceerd Iron Man-achtig pak en het slow motion-moment. De game voelt ongelooflijk smooth en zeer gepolijst aan. Wanneer je Vanquish uitprobeert, wil je overal heen sliden en vijanden afschieten terwijl je constant in beweging blijft. De man achter Vanquish heeft z’n strepen wel verdiend in het actiegame wereldje. Want niemand minder dan Shinji Mikami, bekend van onder andere Resident Evil, stond in voor de creative direction. Het verhaal is misschien een beetje vreemd en wat aan de absurde kant. Omdat je de Amerikaanse regering moet redden van een mysterieuze kracht die bekend staat als "The Order" heis je jezelf in een "Augmented Reaction Suit" verkleed en doodt je talloze vijanden en torenhoge machines. Maar geen nood, de gameplay is absoluut het hoogtepunt van de ervaring.

Close, but no...

Eén ding is duidelijk, beide games zijn nog even leuk om te spelen als tien jaar gelden. Maar de camerabediening bij Bayonetta is niet meer up to date. Ook de lichteffecten voelen gedateerd aan, wat alles er wat grijs en saai laat uitzien, zelfs in vergelijking met Bayonetta 2 op de Nintendo Wii U. Vanquish wordt geplaagd door hetzelfde probleem, ook daar had wat extra werk aan de lichteffecten een groot verschil kunnen maken. Natuurlijk, het gaat hier om remasters en geen remakes waarbij de game vanaf nul terug wordt opgebouwd voor de nieuwe hardware. Beide games behouden wel (ongeveer) 4K op de Xbox One X en 60 FPS. Het voelt allemaal wat als een gemiste kans. Ik weet niet zeker of de Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle veel interesse zal opwekken bij nieuwe spelers omdat het niets doet om net die nieuwkomers binnen te halen.

Conclusie

Als je beide games niet hebt gespeeld, moet je deze verzameling in huis halen. Het is dit beste manier is om Bayonetta en Vanquish op dit moment te spelen. Er gaat niets boven een hogere resolutie en soepele prestaties aan 60 FPS. Tot op de dag van vandaag behoren Bayonetta en Vanquish tot de top van het genre van de actie games. Ik wou dat er wat grotere wijzigingen waren doorgevoerd om ze te laten schitteren op Xbox One X. Dit zou spelers die de games niet speelden in 2010 gemakkelijker overtuigen om kennis te maken met deze twee toppers.

Reacties

Login of registreer om te reageren.