Tim Colman | Monday 10 Jan 2022, 13:17

Beyond a Steel Sky is de opvolger van een klassieke point-and-click adventure!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Intuitief avontuur met een uitdagend hacker-systeem
  • Kleurrijke graphics en interessante landschappen
  • Intrigerend verhaal met een prima climax
  • Personages hebben geen echte backstory
  • Te weinig locaties

Gespeeld op Xbox Series X.

Beyond a Steel Sky is de opvolger van het legendarische Beneath a Steel Sky uit 1994. Eén van de eerste point & click adventures die ik speelde op de allereerste pc die m’n vader kocht voor het gezin. Het was in alle opzichten een succes met schitterende verkoopcijfers en lof van critici erbij. Na zevenentwintig jaar komt er nu een opvolger die in 2020 reeds op PC verscheen en nu ook beschikbaar is voor Xbox.

REVIEW

Beneath & Beyond

Je speelt als Robert Foster, het hoofdpersonage uit Beneath a Steel Sky, als hij aankomt in Union City in de hoop om een vermist kind te redden die werd ontvoerd door een immense machine die werd gezien op weg naar de stadsmuren. Door Robert’s kleurrijke verleden moest hij Union City meer dan tien jaar geleden verlaten en liet hij de leiding over aan kunstmatige intelligentie. Die A.I. kreeg de opdracht om de burgers gelukkig te maken. Bij zijn terugkeer naar de stad ontdekt Robert een rijk utopisch paradijs waar aan alle behoeften en wensen van de burgers wordt voldaan, maar achter de schermen is er iets sinisters aan de hand dat tot de ontvoering van het kind heeft geleid. De centrale verhaallijn is algemeen genomen behoorlijk intrigerend en spannend. Bovendien eindigt het verhaal ook in een bevredigende climax iets wat je toch niet over elke game kan zeggen. De personages zelf zijn dan weer redelijk vlak, wat meer backstory voor de verschillende karakters had een heel eind geholpen om de storytelling wat meer diepgang te geven.

Qua art style zijn de makers voor cel-shading gegaan wat de sfeer en de stedelijke uitzichten van de game prachtig laat uitkomen. Ik was even teleurgesteld dat de ontwikkelaar de pixel art van de eerste aflevering niet in een modern jasje had gestoken, maar de cel-shading laat de kleurrijke achtergronden van de immense verticale stad ongelooflijk goed uitkomen. De locaties in de stad zijn visueel heel verschillend, wat aanzet om elk klein hoekje te verkennen. Alleen het aantal locaties is aan de magere kant en dat zorgt ervoor dat de hele campagne vrij klein aanvoelt. Het spel is zeker niet te kort of te lang, ik was op iets minder dan tien uur aan de credits en het einde zat perfect op de juiste plaats.

Hack the world!

Als je al eens een point-and-click adventure gespeeld hebt gaat de gameplay van Beyond a Steel Sky vrij bekend aanvoelen, maar de game voegt wel nog een leuk hacking component toe. Robert kan op elk moment een apparaat tevoorschijn halen waarmee je andere elektronische apparaten in de buurt kan hacken. Zo kan je een frisdrankautomaat gratis drank laten uitdelen door simpelweg één blokje in z’n logica te vervangen.

Het wordt nog interessanter als je in de buurt bent van meerdere hackbare apparaten en commando's en instellingen tussen hen kunt uitwisselen om zo zeer interessante resultaten te produceren. Het kan een uitdaging op zich zijn om een hackbaar apparaat dicht genoeg bij een ander apparaat te krijgen om de commando's uit te wisselen, zodat je een reeks gebeurtenissen moet plannen. Het is een plezier om de verschillende uitdagingen uit te pluizen en het hintsysteem gaf me net genoeg informatie om me verder op weg te helpen zonder de oplossing weg te geven.

Conclusie

Beyond a Steel Sky is een indrukwekkend avonturenspel met een intrigerend verhaal, en een leuk hackingsysteem dat een extra laagje uitdaging toevoegt. Tijdens het spelen zul je je constant afvragen in welke situatie je terecht zult komen en welke reeks gebeurtenissen je zult moeten voltooien terwijl je daar bent. Een must voor de fans van Beneath a Steel Sky en toch ook wel een aanrader voor alle point-and-click fans die op zoek zijn naar hun volgende avontuur.

Reacties

Login of registreer om te reageren.