Casper Egas | Monday 14 Sep 2020, 12:41

Het jaarlijkste tripje naar het walhalla van het basketbal is weer terug op je Xbox One.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Veel diepgang
  • Past perfect bij de sport
  • Geen ambitie
  • Copy-paste
  • MyTeam nog altijd incompleet
  • Niet voor beginners

Gespeeld op Xbox One X

Ik volg op YouTube een programma dat heet, ‘Same name, different game’. Voor NBA 2K21 geldt bijna het tegenovergestelde; ‘Same game, different name’. Natuurlijk kun je dit vaker zeggen over sportspellen die jaarlijks uitkomen, maar in dit geval heb ik het idee dat er min of meer gewacht is op de nieuwe generatie consoles. Nog een keertje hetzelfde uitbrengen en dan een make over, zal het motto zijn geweest. Ik ben oprecht benieuwd wat de verschillen zullen zijn, want NBA 2K21 zal ook speelbaar zijn op de Xbox Series S en X. Volgens mij is dit geen spel dat het maximale uit de huidige consoles haalt, dus op welke manier kan er een verschil worden gemaakt?

REVIEW

Schaarse verschillen

Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen anders dan in NBA 2K20. Het meest belangrijk is dat de schietmechaniek flink veranderd is. Nu moet je niet langer het schietmetertje helemaal vullen, maar moet je hem op een bepaalde plek loslaten. Dit is doorgaan iets later dan voorheen, waardoor ik aanvankelijk veel misschoot. Mijn gevoel zat simpelweg verkeerd. Als een speler vaardig is in een bepaald schot, dan heb je meer marge voor een goed schot dan als een speler dat niet is. Echter kan je niet zelfs eenvoudige lay-ups nog makkelijk missen met een slechte timing. Je hebt dus veel meer invloed op het succes van jouw schoten. Of dat een verbetering is weet ik niet, want de serie was al zo lastig voor beginners.

Er is ook een nieuwe mechaniek voor vrije worpen. Je moet niet langer goed timen, maar je krijgt een half rondje te zien en moet snel jouw stick op de juiste plaats brengen. Ben je te veel naar rechts, dan schiet de speler te ver naar rechts en visa versa. Ik vind het een leuke vinding, maar ik moet zeggen dat ik er geen ster in ben!

Aanvankelijk was de balans helemaal zoek. Schoten vlogen keer op keer naast. Voor een jaarlijks terugkerende game is dat echt een enorme misser. Inmiddels is dit hersteld. Men had op hogere moeilijkheidsgraden de kans om te raken flink verlaagd. Dat werkte dus niet en inmiddels maakt dat gelukkig niet meer uit.

MyTeam, MyCareer, MyLeague

Zoals altijd is er weer plenty to do. Alle bekende modi maken wederom hun opwachting. MyTeam is al jaren verpest doordat men meent dat de online kaartenmarkt voor Nederland gesloten moet zijn vanwege gerechtelijke uitspraken. Dit maakt de modus ongebalanceerd en het is in deze editie zelfs niet mogelijk om alle Achievements te halen vanwege deze blokkade.

Ik begrijp dat veel spelers elk jaar uitkijken naar het nieuwe verhaal dat je met een eigen gemaakte speler kunt beleven. Ik ben hier doorgaans niet zo’n fan van. Toch vind ik dat MyCareer (voorheen MyPlayer) dit jaar leuker is dan voorheen. Het verhaal is serieuzer en minder irritant. Je speelt de zoon van een enorm basketbaltalent die nooit de top heeft gehaald en te vroeg is overleden. Je was eerst een American Football-speler, maar hebt toch besloten in de voetsporen van je vader te treden. Je begint bij een high school-vereniging, gaat verder op een van tien bestaande Colleges en probeert daarna natuurlijk de NBA in te komen. Omdat je slechts met een speler speelt, ben je natuurlijk veel aan het wachten tijdens het spel en wanneer je op de bank zit. Het is nu leuker geworden om met versnelde tijd te kijken wie er scoren, terwijl jij op adem komt.

Ook is er weer een nieuwe stad om in rond te lopen met jouw eigen personage. Je kunt daar weer van alles doen met anderen en je credits verspillen aan allerlei opsmuk. Ook is er een arcadehal, waarin je weer de flauwe Rad van Fortuin-achtige wielen kunt draaien. Er staan zelfs speelkasten, maar vreemd genoeg kun je daar niet op spelen. Het stukje stad is duidelijk geïnspireerd op Miami, maar oogt gedateerd en weinig gedetailleerd.

Het leeuwendeel van het spel vind je mijns inziens bij MyLeague. Je kunt daar een team managen, play-offs spelen, seizoenen spelen en zelfs met andere spelers online een league beginnen. Dit alle kan net als vorig jaar met mannen en met vrouwen. De WNBA is weer van de partij, maar de hoeveelheid opties die je daar hebt zijn nog steeds zeer sterk uitgekleed. Je kunt niet eens spelers ruilen.

Oude koek

Het spel is verder echt nauwelijks geüpdatet. Grafisch zie ik geen verschillen en ook de hele presentatie, op enkele menu’s na is als twee druppels water. Het commentaar is vrijwel hetzelfde en de stukken tv-programma tussendoor zijn weer net zo matig, met dezelfde slechte presentatoren als vorig jaar. De zelfde bugs als eerder zijn weer terug en de constante updates met een grote melding op je scherm zijn ook weer van de partij.

Wat ook gek is, is dat het 2019-2020 seizoen in de NBA nog niet ten einde is door de coronacrisis. Het nieuwe spel is dus veel te vroeg. Het nieuwe seizoen begint nog lang niet en veel opties zijn daardoor nog niet beschikbaar. Zelfs de opstellingen van de teams zijn dus nog niet veranderd. Het is dus ook op dit vlak alsof je het vorige spel weer opgestart hebt. Tijd voor iets nieuws?

Conclusie

Het blijft moeilijk om een spel dat vrijwel niet veranderd is te recenseren. Als je me vraagt, is dit het leukste basketbalspel op de markt? Dan zeg ik ja. Voor beginners is de serie echter nog steeds zeer ontoegankelijk. NBA 2K is een realistische basketbalsim met een geweldige presentatie en ijzersterke gameplay. Je kunt er uren en uren mee zoet zijn. Dit nieuwe deel verandert daar weinig aan. Er was kennelijk dit jaar geen ambitie om een grote slag te maken. Misschien komt er volgend jaar een grotere update of kunnen we met de nieuwe generatie consoles al iets mooisverwachten?

Reacties

Login of registreer om te reageren.