Tim Colman | Tuesday 28 Jan 2020, 12:16

Fan van old-school RPG games zoals Baldur's Gate? Dan is deze opnieuw uitgebrachte versie van Neverwinter Nights misschien iets voor jou!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Een Bioware RPG; dus veel te doen
  • Top storywriting
  • Alle extra's en uitbreidingen
  • Die graphics!

Gespeeld op Xbox One X

Zonder overdrijven, Neverwinter Nights: Enhanced Edition ziet eruit als een PS2-game die door een ruwe 1080p upscaler is gehaald. Het spel ziet er echt wel wat gedateerd uit. Zit er onder de ruwe oppervlakte echter iets dat de moeite waard is?

REVIEW

2002, 18 jaar geleden

Neverwinter Nights werd oorspronkelijk in 2002 uitgebracht op pc. Het is dus iets te gemakkelijk om Neverwinter Nights af te kraken vanuit technisch oogpunt. Hoewel er wijzigingen zijn aangebracht in de gebruikersinterface en het besturingssysteem lijken de technische verbeteringen die deze verbeterde versie van de game biedt beperkt te zijn tot schermresolutie en framerate. Neverwinter Night draait op een resolutie van 1080p en 60 frames per seconde. Het probleem is echter dat geen enkel ander aspect van de visuele presentatie van Neverwinter Night verbeteringen heeft gekregen. De verhoging in resolutie en framerate doen eigenlijk weinig meer dan de leeftijd van de game extra in de verf te zetten. Dit soort visuele flashbacks waren niet aanwezig in de remakes van Baldur's Gate, Icewind Dale en Planescape: Torment,omdat die dankzij hun pre rendered achtergronden qua graphics redelijk tijdloos zijn.

Onder de oppervlakte

Net als het fantastische Dragon Age Origins die erna zouden komen, zijn de gevechten in Neverwinter Nights een handige mix van turn-based en realtime actie met de mogelijkheid om de actie te pauzeren. Achter de erbarmelijke presentatie zit een uitstekende RPG verborgen. Neverwinter Nights geeft spelers de opdracht om een held te maken uit een breed scala aan parameters zoals klasse, ras en vaardigheden. Het hoofdverhaal? Een kwartet van mystieke wezens terugvinden om de remedie voor de Wailing Death te creëren, een schijnbaar niet te stoppen plaag die de stad Neverwinter belaagt en de burgers dwingt om achter slot en grendel te leven. Dit is een Bioware game en zit dus tsjokvol missies, zijmissies en kompanen om mee te nemen op je grote avontuur. Neverwinter Nights: Enhanced Edition is gigantisch en is gemakkelijk de meest uitgebreide RPG die momenteel op Xbox One X beschikbaar is. De 'Enhanced Edition' bevat ook alle extra DLC- en uitbreidingen. Het verhaal van Neverwinter Nights is ook groots geschreven, met een immense inzet die alleen geëvenaard wordt door de vrijheid die je krijgt als speler om de loop van het verhaal te veranderen.

Ik speelde eerder ook Baldur’s Gate en andere klassieke Bioware games en vond die vaak onduidelijk en onhandig om te spelen. Neverwinter Nights maakt er werk van om ook de onervaren gamer mee op pad te krijgen via een duidelijke tutorial die alle klasses uitlegt en hoe ze werken. Qua controle zit ook alles goed, het voelt soepel en intuïtief aan om door de wereld te trekken en vijanden te lijf te gaan. Een mooie extra is de online co-op waarmee je alle content met een vriend kan doorkruisen. Bovendien kan je rekenen op crossplay met PC en Nintendo Switch spelers.

Conclusie

Neverwinter Nights voelt in veel opzichten als de functionele voorloper van de uitstekende Dragon Age Origins van Bioware, niet in de laatste plaats omdat het een vergelijkbare focus heeft op aanpasbare vechtsystemen, verfijnde dialogen en een bijna onuitputtelijke reeks aan goed geschreven personages, kompanen en zijverhalen. Als je door de enorm gedateerde presentatie heen kunt kijken, zul je als RPG fan heel veel plezier vinden in Neverwinter Nights: Enhanced Edition. Eenmaal voorbij de eerste uren, slaagt Neverwinter Nights rijkdom aan speurtochten en charismatische metgezellen erin om je aandacht volledig op te eisen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.