Casper Egas | Monday 4 Nov 2024, 21:53

Ben jij benieuwd naar deze kleurrijke game? Lees dan hier de review.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Zeer creatief
  • Leuke puzzels
  • Boekthema komt goed naar voren
  • Oppervlakkig
  • Slechte afwerking
  • Te makkelijk
  • Vechten niet zo leuk

review

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.


Het is niet vaak dat ik nieuw spel speel en echt verrast ben door de creativiteit. In The Plucky Squire speel je een personage uit een prentenboek, waarbij zijn wereld echt het verhaal in het boek is. Je bent een tweedimensionaal figuur dat de verhaallijn volgt. Maar natuurlijk zit er een twist in het verhaal, want de kwaadaardige Humgrump heeft een spreuk uitgevonden die het hele verhaal op zijn kop zet. Niet langer is het verhaal lineair; er kan nu van alles gebeuren!

Ontsnapt uit het verhaal

Plucky the Squire is een jonge schrijver in een sprookjesachtig prentenboek. Dit boek is van Sam, een jongen in de echte wereld, die er veel van zijn inspiratie uit haalt. Zijn kamer ligt dan ook vol met allerlei tekeningen. Aanvankelijk weet Plucky niets af van enige andere wereld dan de wereld in het boek, waarin hij de held van het verhaal is. Zijn leermeester is de magiër Moonbeard, met zijn hippe zonnebril. Alles lijkt top voor Plucky en zijn vrienden, totdat Humgrump er genoeg van heeft. Hij is altijd de slechterik die in het verhaal het onderspit delft. Zijn nieuwe spreuk breekt het verhaal volledig open en gooit Plucky zelf helemaal uit het verhaal!


Het toffe is dat hij buiten het verhaal ineens een driedimensionaal figuurtje wordt op het bureau van Sam. Hier waan je jezelf in een omgeving die veel doet denken aan die uit Micro Machines. Er staan potjes verf en lijm, er liggen blokken en overal zijn tekeningen te vinden. Deze tekeningen laten je vanuit de 3D-wereld, terug in de 2D tekeningen te springen. Hierdoor ontstaan leuke uitdagingen. Beide werelden ogen leuk, met een mooie tekenstijl en een goed oog voor detail. Helaas is de afwerking minder, want het beeld beweegt in de 3D-wereld erg schokkerig en ook kwam ik veelvuldig in de omgeving (3D en 2D) vast te zitten.

Het boek is echt een boek

Regelmatig maak je dus de transitie tussen tekeningen, het bureau en het prentenboek. Het laatstgenoemde is echter wel de hoofdmoot van het spel. Het verhaal ligt dus nu wel open, dus de uitkomst voor de helden is nu onzeker. Dit levert echter ook een troef op, omdat Plucky nu het boek ook zelf kan verlaten en manipuleren. Hierdoor ontstaat heel creatieve puzzels. Zo kan je bijvoorbeeld woorden uit het boek verplaatsen, om zo nieuwe zinnen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld van “the books were scattered all across te room’’, “the books were neatly stacked maken”, zodat de voortgang vrij is. Later kun je dit op vele manieren gebruiken en soms ook grappige, onbedoelde effecten creëren. Je kunt ook in het boek bladeren en zo terug in de tijd gaan om voorwerpen op te halen of zelfs een bladzijde op zijn kant houden, om dingen te laten rollen of glijden. De karakteristieken van een boek zijn dus zeer leuk gebruikt om echt een meerwaarde aan het scenario te geven.

Op den duur eentonig

Ondanks alle creativiteit ben ik toch niet helemaal overtuigd door The Plucky Squire. Na grofweg vijftien uur zag ik de aftiteling en dat was te lang om het spel nog interessant te houden. Vrolijke muziekjes, een leuke tekenstijl, vele minigames en creatieve elementen blijven niet het hele verhaal leuk. De diepgang is namelijk best matig en er is totaal geen uitdaging. Voor een ervaren gamer voelt alles wel heel gemakkelijk. Ik denk dat het spel dan ook meer geschikt is voor kinderen van een jaar of 10 a 12. Voor die groep zou ik het echt aanraden.

De basis van het spel is vooral het vechten, dat doet denken aan een simpele Zelda game. Na verloop van tijd wordt dit zeer eentonig, omdat het vechten niet echt fijn werkt en erg simplistisch is. Omdat er dus ook geen uitdaging is, wordt het gewoon een kwestie van wat om je heen meppen. De mini games die het onderbreken zijn vaak geinig, maar vallen op den duur ook in herhaling en zijn stuk voor stuk zelf totaal niet diepgaand. Ik leefde meestal wel weer op toen er een leuke nieuwe creatieve puzzel op mijn weg kwam, maar aan het eind van het spel was ik zelfs daar wel een beetje klaar mee.

Conclusie

Qua creativiteit kan The Plucky Squire echt niet stuk. Maar helaas is de uitwerking lang zo sterk nog niet. Voor dertig euro is het geen miskoop, zeker wanneer je niet verlegen zit om een uitdaging. Vooral voor kinderen, die geen problemen hebben met de Engelse taal, kan het een leuke ervaring zijn. Voor mij gooide de beperkte gameplay echter wat roet in het eten.

Reacties

Login of registreer om te reageren.