Casper Egas | Wednesday 22 May 2019, 13:16

Puyo Puyo Champions is een soort e-sport variant op het bekende puzzelspel van Sega. Meet je met de beste spelers ter wereld!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Lage prijs
  • Audiovisueel sterk
  • Diepgaande gameplay
  • Weinig content
  • Lastig voor beginners
  • Puyo Puyo Tetris zonder de Tetris

Gespeeld op Xbox One X

Puyo Puyo Tetris kwam in het releasejaar van de Xbox One (2014) uit en was een erg leuke crossover tussen de langlopende Puyo Puyo (ook wel Puyo Pop) serie van SEGA en het aloude Tetris. Vreemd genoeg kwam het spel toen alleen uit in Japan, waar de serie het meest populair is, op de Xbox One, PS4 en op een aantal systemen uit de vorige generatie. Bij de launch van de Switch in 2017 kwam het spel ook naar Europa, maar alleen naar de Switch en naar de Playstation 4. Dit spel werd heel goed ontvangen en gezien als het beste Puyo Puyo-spel ooit gemaakt. Dat is een hele prestatie, want de serie loopt al sinds 1991 en werd bijvoorbeeld bekend met Robotnik’s Mean Bean Machine op de Mega Drive en met Puyo Pop Fever op onder andere de Xbox, Gamecube, Playstation 2, en zelfs de Dreamcast. De Dreamcast release was zelfs het laatste SEGA-spel ooit op een eigen SEGA-spelcomputer.

Wat is dan Puyo Puyo Champions, hoor ik je denken. Het is een zeer afgeslankte Puyo Puyo Tetris, zonder Tetris, die bedoeld is voor E-sports in Japan. Het huidige SEGA is gelukkig niet meer zo geneigd om de spellen niet naar Europa te brengen als voorheen, waardoor wij ook aan de slag kunnen met deze voordelige titel. Puyo Puyo Champions kost namelijk maar tien euro.

REVIEW

Lastiger dan Tetris

Puyo Puyo lijkt wel wat op Tetris, maar is een stuk lastiger om onder de knie te krijgen. Ook hier heb je een speelveld met ‘blokjes’ die naar beneden vallen en die je dan strategisch moet neerleggen om het veld weer leeg te maken. Het moeilijke is niet de snelheid, maar dat het de bedoeling is om kettingreacties te veroorzaken. De blokjes, over liever gezegd de schattige Puyo’s hebben kleuren, en wanneer er vier of meer van dezelfde kleur bij elkaar komen verdwijnen ze. Als er dan nog andere Puyo’s bovenop liggen, dan vallen deze naar beneden op onderliggende Puyo’s. Deze moeten dan weer een viertal maken en ga zo maar door. Als je dus heel handig bouwt, dan verdwijnen er heel veel Puyo’s tegelijk en pest je de tegenstander met heel veel doorzichtige rommel-Puyo’s.

Ik weet nooit goed of ik Puyo Puyo leuker of minder leuk vind dan Tetris. Tetris heeft zijn toegankelijke eenvoud, maar Puyo Puyo vraagt meer inzicht en strategie, waardoor het ook meer voldoening kan geven. In het spel Puyo Puyo Tetris merkte ik dan veel casual spelers kozen voor Tetris en Puyo Puyo zoveel mogelijk probeerden te vermijden. Bij Puyo Puyo Champions kan dat natuurlijk niet. Je zult dus moeten leren om goed te spelen. Helaas helpt het spel je daarbij nauwelijks, omdat er minimale mogelijkheden zijn om tegen de computer te spelen en een echte tutorial is er ook niet.

Pittige competitie

Offline kun je spelen met maximaal vier spelers tegelijk, eventueel aangevuld met computertegenstanders. Je kunt zo een toernooi spelen (met in totaal acht mensen), de strijd aangaan tegen elkaar of de computer of tegen een reeks computertegenstanders tot je uiteindelijk het onderspit delft. Er is geen verhaal, geen campagne en er is niets te ontgrendelen, behalve natuurlijk de Achievements.

Het is alsnog leuk om te spelen tegen de computer, maar als je dit spel vergelijkt met het veel completere Puyo Puyo Tetris, dan valt het toch wat tegen. Natuurlijk is daarom ook de prijs een stuk laagdrempeliger. Leuk wel is dat je tig opties voorgeschoteld krijgt. Zo kun je volgens de meer gebruikelijke Puyo Puyo 2-regels spelen, of kun je kiezen voor Puyo Puyo Fever, waarbij je af en toe in Fever-modus gaat en dan in een razend tempo vooropgezette velden probeert leeg te maken met enorme kettingreacties. Daarnaast zijn er ook vele personages (uit Puyo Puyo Tetris) te kiezen en kun je kiezen uit vele muziekjes, achtergronden, alternatieve Puyo’s en logo’s. Ook zijn de regels naar wens aan te passen en kun je jezelf of tegenstanders een handicap geven.

De hele presentatie is gelift uit Puyo Puyo Tetris, maar dat vind ik wel positief. Alles ziet er gelikt uit en is ontworpen met een leuke, herkenbare, en ook erg Japanse stijl. Ook de muziek is erg aanstekelijk, waardoor ik met extra veel plezier speelde.

De echte competitie vind je natuurlijk niet tegen de computer, maar online. Dit hele spel is daar eigenlijk op gestoeld. Je kunt zelf afgestelde matches spelen met vrienden of anderen, maar er is ook een league beschikbaar. In deze league verdien je punten door te winnen en verlies je punten wanneer je verliest. Heb je genoeg punten, dan ga je naar een hoger niveau. Helaas is het online niet erg druk, waardoor je tegen willekeurige tegenstanders uit moet komen. Soms had ik pittige, maar spannende matches, maar er waren ook matches tegen Japanners die bijna robots lijken en me dik inmaakten. Dan was ik blij met mijn kettingreactie van vier en dan kwam er een counter tegenover van acht. Daarbij moet je dan bedenken dat ik de serie al zo’n 25 jaar ken en gespeeld heb. Voor een beginner is het dus wel erg lastig.

Conclusie

Puyo Puyo Champions is een prima puzzelspel als je de prijs in beschouwing neemt. De audiovisuele presentatie is van een hoger niveau dan je zou mogen verwachten en de gameplay is strak en uitdagend. Toch is het wat zuur dat dit eigenlijk een afgeslankte versie is van het veel betere Puyo Puyo Tetris. Dat spel kun je nu ook goedkoop voor de Switch, Playstation 4, of zelfs voor de Xbox One (als je het spel wil importeren) kunt aanschaffen. Het gaat in Puyo Puyo Champions vooral om de Online-modus, maar die is gevaarlijk dun bevolkt en zit vol met experts die de vloer aanvegen met beginners. Dit leuke puzzelspel rustig leren is er dus haast niet bij.

Reacties

Login of registreer om te reageren.