Tim Colman | Wednesday 14 Feb 2024, 20:46

Tekken is weer terug! Wij keken voor je naar het nieuwste deel in deze grote franchise.

Review

Rating 9/10
User rating 0/10
  • Verbluffende visuals met de Unreal 5-engine
  • Diep gevechtssysteem met heel wat vernieuwing
  • Uitgebreide keuze aan personages
  • Steile leercurve
  • Story Mode is wat aan de korte kant
  • Lichte issues met online matchmaking

Gespeeld op Xbox Series X. Alleen beschikbaar op Xbox Series S/X.

Tekken 8 zet meteen hoog in, alsof de game zo snel mogelijk wil duidelijk maken dat het nog beter gaat doen dan z’n voorganger. Niet onbelangrijk in een game reeks met een enorme geschiedenis (sinds de eerste PlayStation), iconische muziek, inside jokes en een enorme keuze aan personages die gaming sinds 1995 domineren. Maar verdient Tekken 8 z’n plaats in het Pantheon met succesvolle games in de franchise?

REVIEW

Bring the heat!

Tekken 8 bouwt verder op de erfenis van de serie met een diep en genuanceerd gevechtssysteem dat spelers beloont voor het investeren van tijd in het beheersen van de fijne kneepjes. Met een uitgebreid rooster van meer dan veertig vechters brengt elk personage een unieke vechtstijl met zich mee die geschikt is voor een breed scala aan vechtstrategieën. Van Hwoarang's meedogenloze aanval van trappen tot Yoshimitsu's onvoorspelbare zwaardvechten, de game biedt een ongeëvenaarde diepgang die zowel de competitieve speler die op zoek is naar een uitdaging als de casual fan die geniet van de spanning van het leren van nieuwe combo's en technieken tevreden kan stellen.

Bandai Namco ging duidelijk van start met een ‘if it ain't broke, don't fix it’-filosofie. Bewegen, een reactie na een goeie block en snelle combo’s zitten in de game zoals fans ze kennen. Waar zitten dan die veranderingen? Als eerste krijg je je gezondheid nu niet zomaar terug. Energie die je verliest bij blocken, kom niet zomaar terug. Je moet als speler met aanvallen je verloren vitaliteit zien terug te krijgen. Dit lijkt een kleine verandering maar Tekken is historisch een vrij defensieve game én blijft dat grotendeels ook, maar met deze wijziging word je als speler toch wel wat geforceerd om veel agressiever te spelen.

Ten tweede past het nieuwe Heat-systeem prima bij deze offensieve nuance. Je heat meter is vol bij de start en vult ook vrij simpel met het uitvoeren van moves, dus je hebt geen enkel reden om heat niet te gebruiken. Heat brengt je aanvallen naar een hoger niveau, meer schade, nieuwe moves en je kan dat laatste beetje altijd gebruiken voor een spectaculaire finisher. Het nieuwe replay systeem neemt de derde plaats. Je kan nu je eigen gevechten, maar ook die van andere spelers die je online ontmoet, opnieuw bekijken. Niks speciaals, hoor ik je denken, maar je kan op elk moment de controle overnemen en zien of je die ene move nu wel kan ontwijken om daarna je tegenstander de laatste stoot te geven.

Hoewel de diepgang van het vechtsysteem van Tekken 8 een van de sterkste punten is, heeft het ook een steile leercurve die nieuwe spelers kan intimideren. Het spel vereist toewijding om de nuances van de mechanica te begrijpen, wat een ontmoedigende taak kan zijn voor degenen die niet bekend zijn met de franchise of het genre. Ondanks de tutorials en oefenmodi is de reis van beginneling naar vaardige vechter lang, wat casual spelers die op zoek zijn naar een direct gevoel van prestatie kan afschrikken. Voor beginners voegt Tekken nu wel de ‘Special Style’ controlemodus toe die de belangrijkste speciale moves op één knop zet. Zo kan je rustig uitpakken bij je vrienden zonder alle moves uit je hoofd te leren én de game is nog zo vriendelijk om de legenda mee op het scherm te plaatsen.

Particles, overal particles

De Unreal Engine 5 doet Tekken 8 duidelijk deugd. De game heeft nu een ongekend detailniveau, van de ingewikkeld ontworpen personages waar fans van zijn gaan houden tot de adembenemend dynamische levels die een visueel feest zijn. Elke stoot, trap en speciale beweging wordt geaccentueerd door spectaculaire particle-effecten en belichting, waardoor elk gevecht tot leven komt met een intensiteit die voelbaar is.

Het vechtrooster in Tekken 8 is een perfecte mix van oud en nieuw, met een gevoel van nostalgie voor de fans die de game al lang kennen en met nieuwe gezichten die bijdragen aan de lore en diversiteit van de game. Personages zoals Jin Kazama en Kazuya Mishima keren terug met vernieuwde movesets die de geëvolueerde vechtmechanieken van de game weerspiegelen, terwijl nieuwkomers innovatieve vechtstijlen brengen die de traditionele Tekken-formule door elkaar schudden. Deze zorgvuldige balans zorgt ervoor dat de game toegankelijk blijft voor nieuwkomers zonder dat dit ten koste gaat van de diepgang die veteranen verwachten. De meest interessante nieuwkomer vind ik Reina, die mooi de brug vormt tussen Tekken 7 & 8. Haar moveset lijkt heel sterk op een recent overleden personage. Ze is lekker agressief en een mooi voorbeeld van een personage dat gemakkelijk is om mee te starten, maar heel moeilijk om te compleet onder de knie te krijgen.

Solo vs Multiplayer

Voor degenen die solo willen spelen, voelt Tekken 8 misschien als een gemiste kans qua Story Mode. Hoewel de verhaalmodus een filmische ervaring biedt die dieper ingaat op de saga van de familie Mishima, is het relatief kort en laat het spelers hunkeren naar meer. Bandai-Namco maakt dat gemis wel ruimschoots goed met Arcade Quest en Super Ghost Battle. Arcade Quest, een opvallende functie, laat spelers door verschillende arcades gaan met een aanpasbare avatar en het opnemen tegen tegenstanders met verschillende stijlen. Dit speltype fungeert als een uitgebreide en bemoedigende tutorial die spelers wegwijs maakt in de spelmechanismen, en een zachte introductie biedt voor degenen die huiverig zijn voor online spelen. In Super Ghost Battle kunnen spelers het opnemen tegen AI, gebaseerd op het gedrag van echte spelers. Dit is een nieuwe manier om te oefenen en indirect in contact te komen met de community van de game. Spelers kunnen ook persoonlijke ghosts of die van anderen maken en tegen ze vechten. Dit biedt een unieke, flexibele trainingsmogelijkheid en een leuke, competitieve twist zonder dat er levende tegenstanders nodig zijn.

Het online matchmaking-systeem van Tekken 8 is over het algemeen betrouwbaar, maar heeft af en toe last van lag en connectiviteitsproblemen die afbreuk kunnen doen aan de competitieve ervaring. Tekken 8 overtreft Tekken 7 in online gameplay, met aanzienlijk verbeterde netcode voor soepelere wedstrijden over grote afstanden. De game introduceert ook crossplay en versnelt online rematches door lange wachttijden te voorkomen en spelers direct terug te laten keren naar de actie.

Conclusie

Tekken 8 is een instant classic in het vechtspelgenre, met een visueel verbluffende ervaring in combinatie met een gevechtssysteem dat zowel diepgaand als belonend is. Het uitgebreide rooster aan personages en de rijke geschiedenis waarop het voortborduurt maken het een game waar zowel die-hard fans als nieuwkomers van kunnen genieten, mits ze bereid zijn om de steile leercurve te beklimmen. Hoewel de game een beetje tekortschiet met de Story Mode en last heeft van een aantal problemen met online matchmaking, doen deze geen noemenswaardige afbreuk aan de algehele ervaring. Fans hebben ongetwijfeld al op de koopknop geduwd, maar Tekken 8 is ook zeker een aanrader voor alle nieuwkomers tot de reeks én zelfs het genre.

Reacties

Login of registreer om te reageren.