Casper Egas | Sunday 29 Mar 2020, 13:40

Wil je een keer motorracen in een andere omgeving dan de standaard banen? Kies dan voor TT Isle of Man Ride on the Edge 2.

Review

Rating 9/10
User rating 0/10
  • Super intens
  • Heel goed snelheidsgevoel
  • Audiovisueel sterk
  • Misschien iets te moeilijk
  • Lange laadtijden

Gespeeld op Xbox One X

Ontwikkelaar Kylotonn lijkt de smaak te pakken te hebben. Na het uitstekende WRC 8 is er nu namelijk het nog sterkere TT Isle of Man 2: Ride on the Edge. Twee jaar geleden was de eerste TT Isle of Man al een succes, maar met het vervolg is er duidelijk nog een flinke schep bovenop gedaan. Ik ben zelf een liefhebber van racespellen, maar ben doorgaans minder enthousiast over simulatie motorracespellen. Ride on the Edge 2 houdt het midden tussen arcade en simulatie en is vooral heel erg spectaculair.

REVIEW

Uitdagende carrière

De presentatie is clean, zonder veel poespas. Aantrekkelijke muziek begeleidt de stijlvolle, rustige menu’s. Er is gebruik gemaakt van foto’s om het gevoel van de echte Isle of Man TT over te brengen, maar er is jammer genoeg geen gebruik gemaakt van videobeelden. Er is keuze uit de gebruikelijke opties: online & offline multiplayer racen, losse races, training, time trials en natuurlijk een carrière.

Het is vooral de carrière waar de meeste mensen veel tijd aan zullen besteden. En als het spel je dan ook weet te pakken, dan kunnen dat gemakkelijk tientallen uren zijn. Je kunt een contract tekenen voor een jaar bij een aantal teams of zelf je geluk beproeven met je eigen materiaal. Er is een kalender met een heleboel evenementen waarvoor je zelf kunt inschrijven of waarvoor je moet kwalificeren. Naast de reguliere races kan je ook deelnemen aan het Ierse kampioenschap en als je jezelf hebt bewezen, natuurlijk ook aan de Isle of Man TT (klassiek, junior of senior).

De races vallen uiteen in drie niveaus van makkelijk tot moeilijk en er zijn drie voertuigklassen. Je hebt de supersport, de superbikes en de klassieke motoren. Je moet wel het juiste materiaal bezitten om deel te kunnen nemen. Dit materiaal kun je aanschaffen met het verdiende geld in een winkel. Er zijn daar niet alleen gelicenseerde motoren te koop, want je kunt ook jouw motoren beter uitrusten of voorzien van een andere livery.

De rust van het mooie landschap

Alle parkoersen zijn gesitueerd op Ierland of het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn onder te verdelen in drie categorieën. Delen van, of de volledige baan van het echte Isle of Man-parkoers, losse parkoersen op de openbare weg in het Verenigd Koninkrijk, en delen van een heel Iers wegennetwerk. Je zult regelmatig (delen van) banen opnieuw tegenkomen, maar dit is niet storend en helpt bij het verbeteren van je prestaties. Afgezien van een stukje racen op een vliegveld, zijn alle races op de openbare weg gesitueerd. Je bent niet snel overal geweest, want bijvoorbeeld een rondje over The Isle of Man is al meer dan zestig kilometer lang. Op het Ierse wegennetwerk vind je naast races ook uitdagingen en kun je vrij rondrijden.

Grafisch is TT Isle of Man 2 prachtig. De omgevingen zien er zeer overtuigend uit en hadden zo een deel van een van mijn vele fietsvakanties kunnen zijn. De natuur oogt realistisch en rijk en is gevarieerd. Ook de dorpjes met publiek, compleet met kenmerkende gebouwen zien er zeer levendig en verzorgd uit. Met de eveneens prachtige motoren scheur je door dit rustieke landschap dat met enorme snelheid langs je heen flitst.

Het enorme gevoel van snelheid wordt nog eens versterkt door de goede audio. Niet alleen klinken de motoren goed, het is vooral de wind die indruk maakt. Of het nu gebouwen of bomen zijn, je hoort ze langs je heen flitsen. Ik heb nog nooit een racespel gespeeld waar het snelheidsgevoel zo goed is en waar je oprecht bang bent om keihard te crashen. Dat laatste ga je ook niet voorkomen, met zeer spectaculaire en in werkelijkheid zeer dodelijke ongelukken tot gevolg.

In the zone!

De besturing van Isle of Man 2 is even wennen, maar is zeker niet alleen voor motorgekken geschikt. Je kunt wel kiezen voor een hardcoremodus, maar dat is echt niets voor mij. Ik ben meer van arcaderacers, zoals bijvoorbeeld vroeger met Manx TT op de Sega Saturn. Na wat gewenning kun je dus zo wegscheuren; al moet gezegd worden dat het me nog met enige regelmaat gebeurt dat ik per ongeluk mezelf onderuit accelereer.

Door de enorme snelheid en de zeer pittige tegenstand moet je zeer gefocust racen. Je komt echt helemaal in the zone als het lekker loopt. Zoef, zoef, door een beukenlaantje en dan keihard in de remmen, om zo net niet een klif af te rijden, volle kracht vooruit richting een klein dorpje, waar je net aan een groep juichende mensen weet te ontwijken. Terwijl de omgeving aan je voorbij flitst durf je haast niet te kijken naar de temperatuur van je remmen en kwaliteit van je banden en of je nog wel voldoende brandstof hebt.

Deze ultieme focus zul je soms lang moeten vasthouden, want sommige races zijn zeer lang. Neem bijvoorbeeld de Isle of Man TT met superbikes zelf. Je moet dan zes rondes van ruim zestig kilometer elk afleggen. Dat is ongeveer twee uur racen! De gemakkelijke wedstrijden zijn best te winnen, de gemiddelde zijn al flink uitdagend en de moeilijke wedstrijden zijn voor mij bijna niet te doen. Ik eindig dan vaak in het middenveld. Ik houd wel van een uitdaging, maar het kan me voorstellen dat het sommige spelers demotiveert. Vooral als je de TT rijdt en je dan na twee uur een matig resultaat voor je kiezen krijgt of zoals ik, zelfs een keer gediskwalificeerd werd in de vierde ronde, omdat ik te snel in de pitstraat reed, dan voelt het op zijn minst lullig.

Toch kan ik niet anders zeggen dan dat TT Isle of Man 2: Ride on the Edge een geweldig intens racespel is. Het heeft alles in huis dat een goed racespel zou moeten hebben. Het enige echte nadeel van het spel is dat de laadtijden ongelooflijk lang zijn. Dan kun je even bijkomen zal ik maar zeggen

Conclusie

Heb je zin in een gaaf racespel en ben je niet vies van een beetje uitdaging? Sla dan je slag met dit uitstekende spel. Ben je meer van rallyracen, dan kun je oveneens bij ontwikkelaar Kylotonn en BigBen terecht, want WRC 8 is dan een mooi alternatief. Wat spanning en sensatie in deze tijd van thuis zitten is misschien wel meer dan welkom!

Reacties

Login of registreer om te reageren.