Casper Egas | zaterdag 18 Nov 2017, 12:50

Door de modder crossen in een dikke truck; lees hier de recensie van Spintires: Mud Runner.

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Vervorming van het terrein
  • Je speelt ongemerkt urenlang door
  • Leuk om met anderen samen te doen
  • Niet veel content
  • Geen werkende spiegels
  • Je kunt enkel online met anderen spelen
  • Niet voor iedereen

Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van Spintires, maar dat bleek een tamelijk populaire PC-game uit 2014 te zijn. Nu is er een vervolg dat ook beschikbaar is op de Xbox One, genaamd Spintires: Mud Runner. De naam geeft meteen een goede indruk van het spel. Er wordt namelijk veelvuldig door de modder gereden, waardoor je banden buitengewoon veel moeite zullen hebben om grip te vinden. Mijn verwachtingen voor dit spel van veertig euro waren laag, maar werden gelukkig al snel overtroffen.

REVIEW

In Mud Runner kun je na een korte tutorial aan de slag met verscheidene pittige uitdagingen of je kunt alleen of met anderen aan de slag in een vrij grote bosomgeving. Het doel van het spel is om omgehakte bomen naar zagerijen te brengen met tal van grote machines.

Lekker doorrijden

Er is een zestal levels beschikbaar om in te rijden, al moeten deze een voor een ontgrendeld worden. De omgevingen zijn allemaal zeer modderig, maar variëren van zeer waterige moerassen, bossen, eilanden tot bergachtige gebieden. Al deze omgevingen zien er onverwacht mooi uit. Verwacht geen grafische pracht van het niveau van de grote releases, maar wel zeer acceptabele, natuurlijk ogende graphics die de gemiddelde budgetgame overtreffen. Het is wel jammer dat alle omgevingen wat op elkaar lijken; ze doen mij allemaal wat denken aan Polen of Rusland met hun uitgestrekte naaldbossen. Wat wisselende weersomstandigheden hadden ook de variatie kunnen vergroten. Sneeuw had bijvoorbeeld een leuke extra uitdaging kunnen zijn en ook is het mysterieus hoe alle landschappen zo modderig kunnen zijn, zonder dat het ooit regent.

Elk level begint bij een garage met een aantal voertuigen. Al deze voortuigen doen wat ouderwets aan en stoten grote zwarte rookwolken uit en verbruiken vele liters brandstof per kilometer. Perfect dus voor een aardrijkskundeleraar als ik… Wanneer je met de prima te vinden andere online spelers samen speelt, dan verandert er niets, behalve dat je allemaal met het zelfde wagenpark, op dezelfde positie begint en je kunt gaan samenwerken.

Natuurlijk kun je zelden het asfalt op met je truck en zul je over zeer slechte wegen moeten rijden. Vergeet niet bij de garage te kiezen voor het juiste voertuig met de juiste aanhangers en apparatuur. De wereld is open en je kunt een eigen route uitstippelen. Deze zal nooit eenvoudig zijn, maar er zijn beslist ook moeilijkere routes om te nemen. Aanvankelijk is een deel van de kaart nog zwart en zal de wereld moeten worden verkend door middel van de te bereiken uitkijkpunten. Er zijn ook extra garages waar je jouw voertuig kunt aanpassen en repareren, maar daarvoor zul je eerst de juiste materialen naar die garage moeten brengen om hem te activeren. Ook kun je op vaste plaatsen bijtanken, want al sta je zonder benzine, dan nog heb je bevoorrading nodig van een andere wagen of moet je worden weggesleept.

In de basis komt elk level op hetzelfde neer. Rijdt naar de houthakkerskampen en ga vervolgens naar de zagerijen. Je hebt hierbij geen haast, maar de tijd tikt wel verder, waardoor je op een gegeven moment in het donker verder zal moeten. Dit geeft een extra uitdaging, ook al heb je goede felle lichten op je voertuigen. Het gebrek aan variatie is vooral als je in je eentje speelt op den duur storend en dan kan het spel saai worden.

Simulatie?

Je hebt keuze uit een casual- of hardcore-instelling. Bij hardcore is het spel aanmerkelijk bewerkelijker en uitdagender, maar ook met casual is er genoeg uitdaging voor de speler. Zo moet je niet alleen goed kaart lezen om de juiste route te kiezen. Ook moet je op de weg letten om niet per ongeluk de diepe modder in te rijden, of in diep (stromend) water weg te zinken. Verschillende auto’s hebben verschillende foefjes om niet vast te lopen in de modder. Zet vooral je vierwielaandrijving aan en vergrendel het differentieel. Ook heb je vaak een lier om jezelf en andere los te trekken uit de modder. Zelfs in casual-modus is het regelmatig nodig om handmatig te schakelen, om je wielen niet te snel te laten draaien en je in te graven in de modder.

Ik vind het echt een leuke uitdaging om je door de landschappen te worstelen. Je gaat vaak heel erg langzaam en soms kom je echt lange tijd vast te zitten, maar dit zorgde bij mij niet voor verveling. Ik speelde ongemerkt urenlang door. Wat het vooral leuk maakt is dat de ondergrond vervormd door het rijden. Je zult de toch al slechte wegen dus steeds verder kapotrijden en steeds diepere geulen creëren. Deze vervorming doet mij denken aan een verbeterde versie van Sega Rally op de Xbox 360.

Ik ben wat minder complimenteus over de vormgeving van de auto’s, vooral wanneer je deze vanuit de cabine bestuurt. Ze zien er dan zeer simpel uit en daarbij werken de spiegels niet eens. Dat is ronduit bizar voor een titel waarbij het juist gaat om nauwkeurig manoeuvreren. Het helpt niet dat de camera buiten de auto ook zeer vreemd is. Deze kun je allerlei richtingen in bewegen, maar staat vrijwel nooit zoals je echt wil.

Naast de gewone levels is er zoals gezegd ook een aantal uitdagingen beschikbaar. Deze beginnen makkelijk, maar worden al snel erg pittig. Je moet bij de uitdagingen op een uitgezet traject blijven en moet extra lastige proeven doorstaan. Leuk als extraatje, maar het aantal uitdagingen laat te wensen over en het spel voelt hiermee wel erg licht aan content aan. Het is helaas ook niet mogelijk om met gedeeld scherm met anderen te spelen.

Mud Runner zal niet iedereen kunnen bekoren. Ik denk dat veel mensen al moeten gapen als ze dit concept zien en dan zal dit spel je zeker niet op andere gedachten kunnen brengen. Echt een poging om het spel flitsender te maken is er namelijk geheel niet gedaan. Er is zelfs nauwelijks muziek om de boel wat op te leuken. Sommige mensen zullen het spel daarom als saai ervaren.

Conclusie

Spintires: Mud Runner vind ik een stuk leuker dan ik had verwacht. Vooral wanneer je online met anderen samen speelt, vind ik het een gave uitdaging om door de vervormende modderlandschappen te komen. Ook ziet het spel er lang niet gek uit en is de besturing lekker uitdagend. Helaas zal het spel ook snel in herhaling vallen, want er is niet veel variatie aanwezig. Spreekt het concept je aan, dan is Mud Runner echt geen slechte aankoop.

Reacties

heuft 9 maanden,3 weken geleden

klinkt wel erg leuk. weer eens iets anders, beetje door de modder rijden. zou er ook nog een ice truck challenge komen?

Login of registreer om te reageren.