Tim Colman | zondag 11 Mrt 2018, 22:21

Heb jij het in je om de nieuwe kampioen te worden? Lees hier de recensie van UFC 3!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Fantastische graphics
  • Impressionant schadesysteem
  • Superieur vuisten- en voetenwerk
  • Grondspel zit in een zwakke mini-game
  • Carrière verzandt snel in een stevige grind

MMA is één van snelst groeiende sporten ter wereld en wie ooit een gevecht gezien heeft, weet dat het spectaculaire beelden oplevert. Weinig sporten evenaren het spektakel van twee mannen of vrouwen die elkaar met haarfijne precisie in de prak te slaan. Het is een boeiende wereld met 'larger than life' figuren als Conor Mcgregor, de mokerslagen van een Darren Till en de finesse van een Khabib Nurmagomedov. Het was net die variëteit aan vechtkunsten die in het verleden moeilijk te vertalen bleek naar een videogame. Het goede nieuws is dat UFC3 op dat vlak beter scoort dan z’n voorgangers en de cagefight concurrentie. Hoewel de vechtsimulator je als speler een heel machtig gevoel geeft, slaat het toch te vaak om in frustratie. Als het op raak slaan aankomt zit het helemaal snor, maar qua tactisch grondspel is het toch allemaal wat minder.

REVIEW

Rake klappen

UF3 bevat het grootste aanbod MMA atleten tot nu toe met de meest realistische models ooit. Alles is nagemaakt in digitale vorm, van hun gelijkenis tot de persoonlijke vreugdedansjes en tics. Je eigen avatar maken kan natuurlijk ook in de character creation suite. Het resultaat mag er zeker zijn, maar de opties zijn wel een pak minder dan in WWE 2K18. Hoewel EA voor UFC nog steeds de Ignite engine gebruikt (FIFA stapte reeds over op de Frostbite Engine), ziet het spel er ongelooflijk uit. De uitdrukkingen van de vechters komen overeen met het moment, de klappen komen beter dan ooit aan en de octagonale arena blinkt uit in detail. Het schademodel is werkelijk impressionant: elke slag in het gezicht, trap tegen de schenen en elke takedown op de mat laat zichtbare sporen na.

Matig grondspel

Om weg te gaan van de typische button-mashing beat-em-up stijl werd ook het bokssysteem compleet herwerkt met betere inputreactie en preciezere slagkracht van elke klap. Het geheel voelt tactischer aan en dat is exact zoals het moet zijn. Je krijgt nu drie verschillende levensmeters (hoofd, lichaam en benen) en elk regeneert op z’n eigen tempo. Dit dwingt je om je afstand te bewaren en grepen slim in te zetten. Trappen zijn minder krachtig, gebruik ze dus als deel van een combo in plaats van een soort uppercut met je voet. Je hoofd controleer je nu via de rechter stick. Nu ben je perfect in staat de slagen van je tegenstander te ontwijken, terwijl je kracht opbouwt voor de finale uppercut. De verbeteringen in het vuisten- en voetenwerk maken de gebreken van het grondspel helaas extra duidelijk. Grepen en worstelmoves voer je uit via een mini-game waarin je je gewicht naar één van de vier punten in een cirkel legt. Deze mechaniek is ronduit saai en lijkt ondoordacht en voelt nauwelijks ontwikkeld aan.

Greatest of all time

De carrière modus, nu GOAT (Greatest of all Time) modus genaamd, is zonder twijfel de ster van het spel. Geen The Journey-achtige story mode zoals in FIFA, maar de tocht van naamloze vechtersbaas tot de grote ster van de Ultimate Fighting Championship. Je kiest een gewichtsklasse, een vechtstijl van boksers tot worstelaars en alles daartussenin. Het spel biedt heel wat diepgang op vlak van fitnessroutine, trainingen met professionele krijgers en het opzetten van sparring sessies om je nieuwste tegenstander beter te leren kennen. Overtraining voegt wat risico toe aan je trainingsregime; het maakt je traag en kwetsbaar tijdens het gevecht, waardoor balanceren zeer belangrijk is. Minpuntje is dat ondanks de ruime mogelijkheden de career mode vrij snel in een sleur kan veranderen; je doet veelal hetzelfde en de weg naar de ultieme face-off is lang.

Conclusie

Met UFC 3 haal je de echte geestelijke opvolger in huis van de Fight Night reeks met een state of the art damage- & hitmodel. Het is zonder twijfel het beste MMA spel dat je op dit moment kunt spelen, maar die titel komt met een aantal toegevingen. Voor UFC fans een must en zeker een aanrader voor vechtspelfanaten met een voorkeur voor het tactische werk.

Reacties

Login of registreer om te reageren.