Joeri Tits | Sunday 22 Nov 2020, 18:37

XIII heeft een remake te pakken. Is hij even leuk als het origineel?

Review

Rating 5/10
User rating 0/10
  • Brok nostalgie
  • Interessant verhaal
  • Grafisch best oké…
  • ...maar de striplook is veel minder aanwezig
  • onaangename bugs
  • AI is om te huilen
  • verouderde gameplay

Gespeeld op Xbox One Series X

Terwijl de meesten onder ons bezig waren met hun Xbox One Series X uit te testen met de eerste geoptimaliseerde titels, heb ik op mijn splinternieuwe console nog eerst een Xbox One-game uitgespeeld. Ik had tal van goede herinneringen aan XIII, waardoor het voor mij zeker geen straf was om aan deze game te beginnen. Kan de remake van XIII evenveel bekoren als het origineel?

Wat is XIII? 

XIII is dus een remake van het in 2003 verschenen gelijknamige spel. Het origineel kwam onder andere uit op de Xbox en Playstation 2 en werd, afhankelijk van het platform, ontwikkeld door Southend Interactive en het toen pas opgerichte Ubisoft Paris. Deze Ubisoftdivisie is ondertussen gegroeid tot de ontwikkelaar van de populaire Ghost Recon-reeks. De meningen over het origineel waren verdeeld en de verkoopcijfers vielen tegen, waardoor er helaas nooit een vervolg verschenen is. Deze remake werd ontwikkeld door het voor mij onbekende PlayMagic Ltd. en uitgebracht door Microids.

Wie is XIII?

Het spel is gebaseerd op de gelijknamige Belgische stripreeks. Het verhaal van de game volgt het verhaal van de eerste strips en het hoofdpersonage, genaamd XIII. Je wordt wakker op een eiland, je hebt geen naam, je weet niet wie je bent, en je zou de president hebben vermoord. Wie is XIII? Het verhaal is een plot vol actie, samenzweringen en twists. Je merkt duidelijk dat het verhaal van de hand komt van een striptekenaar en hierdoor veel beter overeind blijft dan het gemiddelde gameverhaal.

Toch is het vrij sterke verhaal uit de strips niet het enige leuke dat ze in 2003 hadden overgenomen van het bronmateriaal; de striplook kon je namelijk terugvinden in tal van verschillende lagen van het spel, waaronder voornamelijk de grafische stripstijl, wat met een technische term cel-shaded genoemd wordt. Vooral hierdoor, en het feit dat het game uit een tijd stamt dat je games nog op één of twee avonden kon uitspelen, is dit één van de games die mij met een fijn gevoel doen denken aan mijn gamende tienertijd.

Speelt (wat minder) als een strip

Helaas valt dit met de remake voor een groot gedeelte in het water. De grafische cel-shaded-stijl is veel minder opvallend aanwezig, zeker in de eerste helft van de game. De meeste personages ogen nog redelijk goed, maar op de slechtste momenten doet de omgeving mij helemaal niet meer denken aan het origineel en dat is bijzonder jammer. Gelukkig zijn de stripachtige teksten die bij sommige geluidjes verschijnen, zoals bij geweerschoten en de opening van deuren wel behouden. Eveneens wanneer je een headshot maakt, krijg je vaak het schot te zien in een stripbalkje. Ook achtergrondgesprekken of lineaire gebeurtenissen worden op deze manier weergegeven. Op dit moment is XIII op zijn best. Helaas kennen de tussenfilmpjes hetzelfde probleem. Algemeen gezien is het grafische aspect redelijk tot goed, zeker als je ermee rekening houdt dat niet de allergrootste ontwikkelaar met het spel aan de slag gegaan is. Het is alleen zonde dat het stripaspect om één of andere reden wat meer naar de achtergrond is verdwenen.

Bugs, domme AI en verouderde gameplay

Toch is de grafische tweespalt niet het enige probleem van deze remake, want er zijn er helaas talloze andere. XIII heeft meer dan een dozijn bugs, in alle soorten en formaten. De minst erge zijn grafische bugs, waarbij je wel eens een knuppel van een cipier ziet ronddwalen als een toverstafje. De AI van de tegenstanders is vaak de naam niet waard; vaak blijven vijanden gewoon stokstijf staan en beginnen ze pas te schieten als je voor ze langsloopt, of bevriezen ze helemaal en doen ze zowel in aanvallend als verdedigend opzicht niets meer. De allerergste bugs zijn natuurlijk degene die ervoor zorgen dat je het level, of toch zeker vanaf het laatste checkpoint, opnieuw moet spelen. Ook dit heb ik een aantal keer meegemaakt. Zo moest ik op een bepaald moment iemand beschermen in onze rit naar een helikopter. Deze persoon volgde helemaal niet, waardoor ik alleen op het platform stond om in te stappen.

De besturing voelt redelijk gedateerd aan, maar doet zijn werk. Deze heeft mij eigenlijk niet gestoord tijdens het spelen. De klassieke gameplay is zelfs leuk om te spelen tijdens intensieve scenes en op dat moment is het gewoon nog steeds een plezier om te spelen. Helaas loert er dan maar al te vaak de te matige AI van de tegenstander of een ergerlijke bug om de hoek. Zo was er bijvoorbeeld een soort van baasgevecht waarbij deze meer oog had voor het opvullen van zijn munitie dan voor mij.

 

Oplossing op komst

Gelukkig ben ik niet de enige die door heeft dat deze remake nogal wat steken heeft laten vallen. De ontwikkelaar heeft al aangegeven dat er een grondige patch gaat komen, die hopelijk tal van problemen zal oplossen. Ik zal zeker de game dan nog eens opnieuw spelen. Er zitten weer tal van collectables en documenten verstopt die zorgen dat een tweede speelsessie interessant blijft. Zoals eerder vermeld heb je XIII namelijk met twee à drie avonden spelen (lees: acht à negen uur) uit. Voorts is er nog een totaal zinloze multiplayer met slechts drie spelomgevingen én die dan ook alleen nog maar lokaal gespeeld kan worden. Aangezien er tegenwoordig betere en uitgebreidere online shooters voorhanden zijn, zie ik het nut niet dat de ontwikkelaar hierin heeft gestoken. Zeker als je ziet dat deze tijd op een andere gebied meer nuttig besteed zou zijn geweest.

Conclusie

Ondanks de goede herinneringen en zelfs het oprecht plezier ik aan deze game beleefd heb, kan ik objectief gezien geen hoog cijfer uitdelen. Het game kent te veel onaangename bugs die op dit moment een aankoop aan de volle pot rechtvaardigen. Op zijn beste moment speelt XIII vrij vlot weg, maar helaas loopt het regelmatig grondig mis door onbestaande AI, visuele bugs of momenten waarbij je zelfs opnieuw moet beginnen bij het laatste checkpoint om je doel te kunnen bereiken. Grafisch ziet alles er redelijk uit, maar het stripverhaalgevoel is wat naar de achtergrond verdwenen en ook dat is jammerlijk. Met een deftige patch kan het niveau van het game zeker nog enkele stappen stijgen. Hopelijk volgt deze ook, want het origineel verdient zeker een waardige remake.

Reacties

Login of registreer om te reageren.