Casper Egas | Thursday 2 Jan 2020, 12:00

Asterix en Obelix zijn weer terug met een nieuw avontuur op je Xbox One!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Volledig co-op
  • Humor en stijl geslaagd
  • Eentonig
  • Minder leuk in je uppie

Gespeeld op Xbox One X

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir is het derde deel in een lang lopende serie. Onlangs was XXL 2 weer te spelen in de vorm van een remaster op de Xbox One. The Crystal Menhir is echter een compleet nieuwe game, die gemaakt is om volledig coöperatief te kunnen doen. Het zeer kleine bestand is snel geïnstalleerd, maar is geen indicatie van de kwaliteit van het spel. Dit is namelijk een heel fatsoenlijke titel!

REVIEW

Op avontuur

In Asterix & Obelix XXL 3 kun je spelen met één van de personages, of kun je op avontuur gaan met het duo. Dat laatste is het leukste, vooral als je samen met een vriend of vriendin ten strijde trekt. Ik zeg wel duo, maar Idéfix (Dogmatix) krijg je met Obelix cadeau. De Romeinen hebben weer niets goeds in de zin en hebben een oude vriendin (Hella Finidrir) van Panoramix (Getafix) gekidnapt. Gelukkig heeft Panoramix een kristallen menhir die de weg naar haar moet leiden. Er is alleen een probleem; de steen werkt alleen als er drie kristallen in worden gestopt. Deze moet je dus eerst gaan verzamelen.

Het avontuur brengt je niet alleen naar het groene Gallië, maar ook doorheen het hele Romeinse Rijk. Je komt zelfs op IJsland en nee, ook dan trekken Asterix en Obelix niets warmers aan. De omgevingen zijn mooi ontworpen en gevarieerd. Helaas moet je wel vaak wat backtracken en moet je bijna als een soort legogame allerlei kratten stukslaan voor geld. Alle landen zijn gestructureerd in verschillende (sub)quests, waarbij het uitroeien van een kamp Romeinen een vaste prik is. Je krijgt een beoordeling aan het eind van elk kamp naar aanleiding van je prestaties. Aanvankelijk is het spel heel makkelijk en kun je met wat knoppen rammen jezelf makkelijk een weg door de vele Romeinen banen, maar later wordt de uitdaging geleidelijk steeds groter. De balans is hier goed, je moet echt rustig leren om tactisch te vechten en om jouw steeds groter wordende arsenaal aan aanvallen goed in te zetten. Beide personages hebben ook een duidelijk afwijkende move set, waardoor je elkaar echt nodig hebt.

Soms kan het spel echter wel eentonig worden. Je blijft maar meppen en omgevingen verkennen. Soms is er iets verstopt om te verzamelen, maar er wordt nooit duidelijk gemaakt waarom je al die moeite zou moeten doen. Zo zijn er bijvoorbeeld botten die Idéfix kan vinden, maar hij kan geen precieze locatie aanwijzen, waardoor alleen Obelix in het wilde weg moet gaan graven met zijn menhir. Dit voelt als vulling en niet als leuke gameplay.

Geslaagd voor jonge spelers

Dit spel zal niet ontworpen zijn voor 35-jarige redacteurs, maar meer bedoeld zijn voor kinderen. Voor deze doelgroep is The Crystal Menhir geslaagd. Het spel ziet er aantrekkelijk uit en de muziek is lekker ontspannend. Het spel speelt met een broer, zus, vriend of vriendin lekker weg en vraagt niet te veel van de speler. Ook is het geen ellenlange ervaring, maar iets dat mooi tussendoor kan. De vraagprijs van een slordige vijftig euro is misschien wel wat aan de hoge kant.

Ik vind zelf de humor in het spel echt een dimensie toevoegen. De stemacteurs zijn goed en laten de grappen goed overkomen. Vooral de bekende namengrappen uit de strips lieten mij lachen. Zo moet je bijvoorbeeld met een Griek meevaren naar alle bestemmingen. Deze Griek heet vast niet geheel per ongeluk Ekonomikrisis. Meestal zijn de grappen geen vindingen van de ontwikkelaar Osome Studio zelf, maar is er in elk geval goed gebruik gemaakt van het bronmateriaal.

Conclusie

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir is als titel een hele mond vol. Gelukkig is het spel zelf lekker ontspannend en tegelijk uitdagend genoeg om spelers een aantal uren zoet te houden. Het is een geslaagd actie-avonturenspel voor twee, waarbij de licentie goed is gebruikt. Vooral wanneer je niet in je uppie ten strijde trekt en geen extreem speciale ervaring verwacht, zul je je met dit spel prima kunnen vermaken. De vraagprijs is misschien een tikje aan de hoge kant voor een relatief kort spel als dit, maar de nodige lol die het met zich meebrengt is heel wat waard.

Reacties

Login of registreer om te reageren.