Yellow13 | Saturday 17 Nov 2018, 11:08

Een racespel dat wel heel erg snel gaat en ook nog eens over de top is; lees hier de recensie van Grip.

Review

Rating 5/10
User rating 0/10
  • Vooral kleine gameplay zaken die goed gaan
  • Variatie aan circuits
  • Knotsgekke races, gevechten en stunts
  • Motion blur
  • Motion sickness
  • Veel grafische en technische fouten

Gespeeld op de Xbox One X

Een kleine week geleden verscheen de game Grip. Grip is een over de top, letterlijk, arcade racing game met onnatuurlijke snelheden en mogelijkheden. Toen ik aan de game begon, verwachtte ik er niet veel van. De download was een rauwe 6 GB en past dus nog op een Xbox 360 DVD. Zelf heb ik de game gespeeld op de Xbox One X, met sterk uitéénlopende zaken, die zowel voor, als tegen de game spreken. Af en toe is het ook zo dat er een game uitkomt waar je enerzijds niets van verwacht, maar waar je je aandacht toch wat langer bij vast blijft houden. Grip is zo'n game, maar ook verre van een topper.

REVIEW

Tutorial en online laten al veel zien van de kleine game

Wanneer je aan een game begint, kijk je vaak eerst rond of er een soort van oefen mogelijkheid is, bij gamers gewoonweg bekend als de tutorial. Grip heeft zo'n tutorial, die helaas kort, doch krachtig is. Wanneer je de basis onder de knie hebt, kun je bijna eindeloos rond blijven rijden op een redelijk ovaal circuit. Op het moment dat je dat doet, valt meteen op hoe verschrikkelijk de game grafisch eruit ziet, in combinatie met de immens hoge snelheden en stunts die gedaan kunnen worden. Bij mij had het al na een twintigtal rondes een uitwerking in de vorm van lichte motion sickness. Motion sickness is een vorm van ziekte die kan ontstaan, meestal vrij licht, als beelden te snel heen en weer gaan op een te groot scherm. Gevolg is dat je er koppijn, misselijkheid en redelijk prikkende ogen van kan krijgen. Grip heeft die uitwerking ook, wat nog eens sterk versterkt wordtdoor het feit dat de game grafisch niet top is, aanzienlijk niet zelfs, en er een hele vervelende motion blur is, die met name tijdens zogeheten rocket boosts een ramp genoemd mag worden. Dit is wel één van de ergste minpunten die ik heb kunnen ontdekken en dat merk je al direct. Toch zijn er ook positieve dingen te melden.

Zo zijn er een vijftiental verschillende wagens, is er een korte, maar krachtige manier om je wagens te levelen en zijn de circuits sterk gevarieerd. Ook is er de mogelijkheid van kleine, grafische aanpassingen aan je wagens, middels een andere kleur verf of een logo op je wagen. Dat de snelheid van de game te hoog is en er andere minpunten zijn die spelen, maakt het nog niet zo dat de game compleet afgeschreven moet worden. Zo komt de online multiplayer met verscheidene mogelijkheden, waaronder een quick match en kun je de snelheid van je wagens nog instellen bij het kiezen van je type online game. Nadeel van de online functies is dat je bij iedere match lang moet wachten om in een lobby te komen en daarna moet je ook nog apart aangeven dat je klaar voor de race bent. Als je al in een lobby zit die al bezig is, krijg je ook nog eens met een lange wachttijd als toeschouwer te maken. Dit is precies een klap in het gezicht, of meer het achterhoofd. De game heeft best wel veel te bieden heeft voor een kleine titel, gameplay en circuits die voor knotsgekke races en gevechten zorgen. Dat wordt echter weer om zeep geholpen door ander zaken.

Ik kan bijvoorbeeld de variatie aan circuits erg waarderen, maar dat wordt best wel minder door de snelheid waarmee de actie zich voor doet. Met name wanneer je een ronde of vijf aan kop bent en je lullig tot stilstand komt doordat je met een gevoel van 500 kilometer per uur in eens stil staat tegen een muurtje, paaltje of rotsblok. Ook de besturing trek ik niet echt. Het accelereren gaat soms wat moeizaam, maar het verschilt wel per wagen. Naast de kleine, soms wat grotere dingen die wel goed gaan, staan er ook veel negatieve zaken die zeker genoemd mogen worden, iets waar ik als brildrager soms ziekjes van werd.

Veel kansen gemist

Grip is een game die je enerzijds een kans mag geven, maar die je anderzijds links moet laten liggen vanwege de blur en soms optredende motion sickness. Het is een kleine game die vooral kleine dingen goed doet, met name in de gameplay, maar het weegt niet op tegen de grafische en technische fouten. De prijs van ongeveer 39,99 euro, voor de normale versie van de game is naar mijn mening niet gerechtvaardigd. Houd je van een snelle, over de top racer, dan mag je deze game allicht wat hoger beoordelen. Wil je echter perfectie, koop dan iets anders. Het is ook moeilijk om een game als deze te beoordelen, daarom moet je ook het beste van twee kanten kiezen als het om de eindbeoordeling gaat. Een soort van compromis, tegenover de poging van Caged Element en Wired Productions om mee te gaan in de vele releases die tegen het einde van het jaar altijd komen. Ik moet er echter wel bij zeggen dat ik persoonlijk de titel links laat liggen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.