Tim Colman | donderdag 18 Okt 2018, 17:09

Ook dit jaar kunnen we weer een balletje schoppen met de nieuwe PES; hoe bevalt de 2019 editie ons? Je lees het hier!

Review

Rating 6/10
User rating 8/10
  • Fantastische graphics
  • Supersoepele gameplay
  • Waar is de Champions League?
  • Mager aanbod aan game modi
  • Lijkt veel te veel op PES 2018

Na al het World Cup geweld was ik klaar om m’n skills op de virtuele velden van Pro Evolution Soccer 2019 te testen. De Pro Evolution Soccer reeks, of PES voor de vrienden, is al een tijdje de underdog van de voetbalgames. Konami verloor bovendien voor deze editie nog eens 3 grote licenties met de Champions League, UEFA Super Cup en de Europa league. Daarnaast zijn een groot aantal teams niet langer vertegenwoordigd, wat het spel eerlijk gezegd een onafgewerkte indruk geeft. Kan de historisch strakke gameplay dit goed maken?

REVIEW

Echte namen

De licenties die ontbreken zijn een groot gemis. Als voetbalfan kan je nu eenmaal moeilijk zonder de Premier League of de Champions League. Konami kon nog wel een aantal licenties versieren (waaronder die voor de Belgische competitie), maar dit maakt al bij al weinig goed. Het lijkt een detail maar de logo’s, de echte namen van de clubs en de gelijkenissen van alle spelers dragen veel bij aan de totale spelervaring.

Eens je op het veld bent, schittert PES 2019 op z’n mooist. De graphics maken gelukkig veel goed, want alles ziet er prachtig en super realistisch uit. Het veld, de spelers en de stadia spatten van het scherm. Het geld dat niet naar de licenties ging, is duidelijk goed ingezet. Vooral de lichteffecten maken het geheel af en brengen het spel zeer dicht bij de realiteit.

De actie zit scherp en de controle is zeer reactief. PES noem ik al eens een voetbalsimulatie: alles voelt natuurlijk aan en het is een plezier om een verdediger of twee voorbij te dribbelen of na een reeks strakke passen de bal tegen de netten te knallen. De play by play van PES blijft z’n sterkste troef. De ontwikkelaars sleutelden hier nog wat bij. De introductie van snelle wissels (quick subs) maakt het mogelijk om snel de juiste speler voor je tactische spel in te brengen en dat niet alleen wanneer een bepaalde speler z’n stamina heeft opgebruikt. Het verbeterde first touch systeem vraagt nog steeds wat tijd om gewoon te worden, maar het geeft je met wat oefening de mogelijkheid om snel te schakelen op de juiste momenten. PES dwingt je om na te denken over de ruimte die je wil controleren. Dit zorgt onvermijdelijk voor een trager tempo in de matchen in vergelijking met Fifa, wat zeker geen negatief punt is. Zenuwachtig de bal rondtrappen is er niet meer bij en na een tijdje had ik het zelfs gevoel het voetbalspel beter te begrijpen.

It's own worst enemy

De sterktes die PES 2019 op het veld kan tonen zijn onmiddellijk ook z’n grootste zwaktes. Op vlak van graphics en gameplay knalt PES 2019 de bal mooi tussen de palen, maar wat voor een spel ben je als er bitter weinig gamemodes zijn om van al deze pracht en praal te genieten. Het maakt alles wat rond de kern van het spel zit des te teleurstellender. De verschillen met PES 2018 zijn dan ook minimaal. De master league is nog steeds op post. Opnieuw baan je je een weg van de onderste trap van de voetbalpiramide naar boven. Allemaal heel competent uitgevoerd, maar nauwelijks veranderingen versus vorig jaar. Kon de master league je in 2018 niet boeien, dan brengt PES 2019 weinig nieuws om je te overtuigen.

Je kan je nu wel volledig laten gaan in Myclub, Konami’s versie van Fifa’s Ultimate team. Je vindt hier alle functionaliteiten terug zoals opstellingen bepalen, spelers wisselen en trainers aannemen en buiten smijten. Je hebt de volledige controle, maar het blijft andermans oude wijn in nieuwe zakken. Kort gezegd heeft het spel een grondige overhaul nodig om mee te kunnen spelen met grote broer Fifa 19. Daarmee wil ik niet bedoelen dat PES alle features moet overnemen, maar het zou de kwaliteit van de core gameplay moeten doortrekken in alle facetten van het spel. Door het gebrek aan een aantrekkelijke interface, de verzonnen namen bij sommige clubs en de haperende mulitplayer komt het geheel vrij amateuristisch over.

Eindscore

De Champions league verliezen, samen met een aantal andere belangrijke licenties, is een zware opdoffer voor PES 2019. Als speler kan je je niet van het gevoel ontdoen dat er iets fundamenteel ontbreekt. Gelukkig is het niet allemaal slecht nieuws. De kern van het spel zit goed, zo goed zelfs dat het sterspeler Fifa moeiteloos overtreft. Ben je een speler die op zoek is naar simulatie dan kan je compleet in de gameplay verdwijnen en heb je met PES 2019 waar voor je geld. Voor alle andere voetbalgame fanaten moet Konami voor PES 2020 werk maken van extra features, game modes en de interface.

Reacties

User rating 8
ageQned 5 jaren,6 maanden geleden

Het gaat mij niet om het cijfer of dergelijke en ook verder niet om de inhoud van de review hoor, maar ben wel benieuwd hoe je tot de conclusie van een 6 komt.

Graphics zijn inderdaad erg goed en de gameplay is ook ijzersterk. Echter ben ik benieuwd zonder kritiek te leveren hoe je op een 6 komt?

Want je zegt graphics en gameplay zijn goed, maar gebrek aan game modes en dergelijke. Welke game modes mis jij dan? Want buiten dat ze nu de CL niet meer hebben vind ik dit reuze mee vallen.

De licensies kan ik begrijpen, want een option file kan je in een review niet mee rekenen en dan is het maar net kan je met niet officiele clib namen en logo's leven of niet.

Voor mij is gameplay het belangrijkste bij een game, daarnaast zijn mooie graphics en geluid mooi mee genomen.

Nu vind je de gameplay en graphics dus zeg maar even een pluspunt en ben ik wel benieuwd hoe je dan op een 6 uitkomt? Dat kan niet alleen licensies wezen en voor jou menimg gebrek aan game modes.

ageQned 5 jaren,6 maanden geleden

Moet maar geen lange teksten meer maken via mijn mobiel lol zitten wat schrijf fouten in.

Login of registreer om te reageren.