Tim Colman | Thursday 14 Dec 2023, 21:57

UFC is na een pauze van drie jaar weer terug! Lekker knokken op je Xbox.

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Verfijnd submission & gameplay systeem
  • Grafische prestaties op niveau
  • Carrièremodus biedt een meeslepende, diepgaande ervaring
  • Animaties kunnen nog wel eens bugs vertonen
  • Mijden als je niet van microtransacties houdt

Gespeeld op Xbox Series X. Alleen beschikbaar op Xbox Series S/X.

EA Sports UFC 5, ontwikkeld door EA Vancouver, is ook dit jaar aanzienlijk verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers, vooral op het gebied van de onvoorspelbaarheid van de duels in de octagon (de arena van de UFC). Het verfijnde submission-systeem en de verbeterde opvallende gameplay waren de belangrijkste focus van de ontwikkelaars voor deze editie. Maar met drie jaar ontwikkeling sinds UFC 4 heeft de game opmerkelijke verbeteringen ondergaan in zowat alle gameplaymechanieken, waardoor de ervaring toegankelijker en leuker is geworden voor spelers. Is EA Vancouver erin geslaagd de beste UFC game ooit te leveren of krijgt de developer dezelfde klappen als in UFC 4?

REVIEW

Een visueel feestje in de Octagon

Een van de meest opvallende aspecten van EA Sports UFC 5 is de hyperrealistische weergave. De game heeft ongelooflijk accurate weergave van de kooivechters en brengt een meeslepende sfeer die eigen is aan de larger than life gevechten. Het detailniveau strekt zich uit tot de animaties, het gebrul van het publiek en zelfs kleine aspecten zoals zweetdruppels en bloedspatten. De introductie van het Real Impact-systeem verbetert de dynamiek in de duellen, waarbij blessures van invloed zijn op de prestaties. Dit compleet nieuw schadesysteem geeft je aan wanneer een klap op je neus je zicht of ademhaling begin te hinderen en je minder flexibiliteit geeft tegenover je tegenstander. De nieuwe KO replay-functie voegt een extra laag spanning toe en benadrukt de focus van de game op het leveren van een zo realistisch mogelijke en visueel verbluffende ervaring. Een mooie stap vooruit dus, maar hoewel topvechters nu hun eigen walk-in animaties hebben en vooral de kicks heel wat beter landen dan in de vorige afleveringen kan de game in het heetst van de strijd nog wel eens in een vreemde animatie duiken wat je als speler wel uit de spanning haalt. De mogelijkheid om de strijd te onderbreken voor een dokterscheck voegt een nieuwe laag van strategie en realisme toe. De impact van dit systeem is vooral duidelijk in het speltype Career, waarin spelers een vechter van beginner tot kampioen kunnen begeleiden en onderweg nieuwe moves en strategieën kunnen leren.

De uitdaging om met EA Sports UFC 5 een vechtgame te leveren die zowel een accurate simulator als een vermakelijke vechtgame moet zijn is geen kleintje en de controle van je vechter is hierbij cruciaal. De besturing van EA Sports UFC 5, vooral het grondspel en de grijpmechanismen, zijn intuïtief ontworpen voor zowel UFC-spelers met ervaring als complete nieuwkomers. De storende mini-games uit UFC 4 zijn gelukkig compleet verwijderd, zij haalden het tempo en de spanning uit de gevechten.

Een carrière in de UFC zonder (al te veel) trainen!

De carrièremodus in EA Sports UFC 5 is niks nieuw voor sportgames en biedt net zoals in andere EA Sport games een uitgebreide en boeiende reis. Je kunt de carrière van een vechter tot in detail beheren, van training en het leren van nieuwe technieken tot het beheren van promoties en sponsoring. Dit speltype biedt een diepgaande en meeslepende ervaring die zowel hardcore UFC-fans als nieuwkomers tevreden zal stellen.

Je kan nu eerder gedane trainingssessies simuleren, wat een heel veel grinden om punten te verzamelen uit de ervaring haalt om naar je volgende gevecht te gaan. Wat ik dan wel miste in de Create a Fighter-modus waren nieuwe haarstijlen en tattoo designs, de keuze is nog steeds dezelfde als in UFC 4. Ook hier verhoogt het nieuwe blessuresysteem de inzet van zowel training als de gevechten zelf. Je loopt snel een wond op tijdens je training en dat zal je verdere training en mogelijkheden om extra geld te verdienen in gedrang brengen. Zeker in het begin van je carrière wanneer je zakken nog niet zo goed gevuld zijn met cash. Dit voegde een dieper deel aan beslissing en afwegingen toe in de voorbereidingen naar een top gevecht.

Zoals de meeste moderne sportgames bevat EA Sports UFC 5 microtransacties, wat voor sommige spelers een twistpunt kan zijn. De Deluxe Edition van de game biedt extra content, waaronder historische vechters en verschillende bonussen, wat aantrekkelijk kan zijn voor toegewijde fans, maar de extra kosten voor casual spelers misschien niet rechtvaardigt.

Conclusie

EA Sports UFC 5 is een solide deel in de serie, met een verbeterde en toegankelijkere gameplay-ervaring, prachtige graphics en een meeslepende Career Mode. EA Vancouver levert zonder twijfel de beste UFC game in de reeks en zocht het ideale midden tussen simulatie en vechtspel. Het is een aanrader voor zowel die-hard UFC-fans en nieuwkomers in de franchise.

Reacties

Login of registreer om te reageren.