Tim Colman | Sunday 25 Aug 2019, 16:00

Etherborn is een puzzle-platformgame waar je even flink je tanden in kunt zetten. Is het iets voor jou?

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Vijf prachtige levels
  • Intrigerende puzzels
  • Uitdagend, zonder echt té moeilijk te zijn
  • Verhaal zweeft een beetje
  • Vrij kort

Gespeeld op Xbox One X

Etherborn is zonder meer één van de meest unieke puzzel games die ik de laatste jaren in m’n handen kreeg. Je krijgt puzzels voorgeschoteld die je echt aanzetten om “out of the box” te denken. De surreële omgevingen vormen niet alleen de puzzel zelf, maar zijn tegelijkertijd een waar plezier om naar te kijken. Het spel is aan de korte kant, maar toch was ik compleet bevredigd met m’n speelervaring. Geen klein bier als je rekening houdt met het feit dat Etherborn's ontwikkelaar Altered Matter’s debuut is.

REVIEW

Trippen zonder spul

Zwaartekracht staat centraal in elk van Etherborn’s vijf levels. Om succesvol het einde van een level te bereiken loop of ren je langs platformen en muren. Om van en naar de verschillende oppervlaktes te geraken loop je recht omhoog tegen de zwaartekracht in. Op dat moment draait de camera en krijg je als speler een totaal ander perspectief van de wereld. Jouw doel is simpelweg om je een weg naar de uitgang te banen. Het plezier zit vooral in de reis naar de uitgang toe. Etherborn stelt je denkvermogen zwaar op de proef, ook al ligt de oplossing vaak voor het grijpen. Het is een uitdagend spel dat immens veel voldoening geeft als je een level tot een goed einde brengt.

Val je van de rand van één van de platformen dan wacht je enkel de dood. Hier en daar brengt een gerichte val je ook naar een volgend platform. Roze lianen tonen je waar het veilig is om af te dalen, maar verwacht ze niet in elke level. Wanneer je niet onmiddellijk weet waar je naar toe moet, zal je een gokje moeten wagen om het einde van een level te bereiken. Gelukkig is niet elke val dodelijk, zolang je maar niet vanaf een te grote hoogte springt. Een sprong in het duister hoort onlosmakelijk bij de gameplay van Etherborn. Risico’s nemen is dus verplicht.

In één keer

De centrale hub heet de Endless Tree. Een level uitspelen opent nieuwe paden in de Endless Tree waarlangs je dan weer toegang krijgt tot nieuwe werelden. Tussen de levels door vertelt een stem uit het ijle je meer over de oorsprong van de mens en de zin van het leven. Eerlijk gezegd miste ik wat de betekenis was van die esoterische uitleg en ging het verhaal een beetje aan mij voorbij. De puzzels eisten al m’n aandacht op: eerst en vooral door de moeilijkheidsgraad, maar zeker ook door de grafische pracht en de droomachtige atmosfeer van het spel.

Etherborn is het game equivalent van een surrealistisch kunstwerk. Je avatar is niet meer dan een wandelend zenuwstelsel omhuld met een vaag mensachtig omhulsel. Beetje raar om als een veredeld hoopje draden en vlees door de levels te lopen, maar dat is nu eenmaal het spel. Elke wereld heeft zijn eigen kleurschema, wat het verschil tussen de omgevingen mooi in de verf zet. De muziek leeft net zoals het verhaal wat op de achtergrond, maar is perfect om in de sfeer te geraken. Algemeen is de visuele presentatie gecombineerd met de ambient soundtrack een heel ontspannende ervaring die ideaal valt na een zware werkdag.

Etherborn zou voor de meesten onder ons wel eens een single sitting game kunnen zijn, want alles hangt af van hoe snel je de verschillende puzzels opgelost krijgt. Nadat je het spel uitspeelt kan je je nog uitleven in de New Game Plus, wat op zich dezelfde ervaring is, maar dan net iets moeilijker dan de eerste keer. Leuk dat de ontwikkelaar de speler nog iets extra biedt, maar ik voelde niet de nood om dezelfde werelden nog eens te bezoeken.

Conclusie

Etherborn is zonder meer een topper van een debuut. Je krijgt een complexe puzzel game verpakt in heel wat stijl en visuele kracht. De puzzels zijn uitdagend, maar het wordt nooit frustrerend. De zwaartekracht verplicht je om de obstakels en problemen vanuit werkelijk elke hoek te bekijken. Het spel is relatief kort, maar aan de andere kant is het net lang genoeg om niet langdradig te worden. Ben je op zoek naar een korte, maar intense ervaring en hou je van unieke puzzel games dan moet je zeker Etherborn eens downloaden.

Reacties

Login of registreer om te reageren.